De ce se transformă alunițele în melanoame?

©

Autor:

De ce se transformă alunițele în melanoame?
Alunițele și melanoamele sunt tumori ale pielii care provin din aceleași celule, melanocitele. Diferența este că alunițele sunt de obicei inofensive, în timp ce melanoamele sunt canceroase și adesea mortale, în lipsa unui tratament. Într-un studiu publicat în eLife Magazine, cercetătorii explică cum se formează alunițele și melanoamele comune și de ce alunițele se poate transforma în melanoame.
Melanocitele sunt celule care dau culoare pielii, pentru a o proteja de razele soarelui. Modificări specifice ale secvenței ADN a melanocitelor, numite mutații ale genei BRAF, se găsesc la peste 75% dintre alunițe. Aceeași modificare se găsește și în 50% dintre melanoame și este frecventă în cancerele de colon și plămâni. Se credea că atunci când melanocitele au doar mutația BRAFV600E, celula încetează să se divizeze, rezultând o aluniță. Când melanocitele au alte mutații cu BRAFV600E, ele se divid necontrolat, transformându-se în melanom. Acest model se numește „senescență indusă de oncogene”.

O serie de studii au contestat modelul senescenței induse de oncogene în ultimii ani, furnizând date care sugerează că modelul nu explică formarea alunițelor. Ceea ce le-a lipsit însă cercetătorilor a fost o explicație alternativă, care a rămas evaziv. Echipa de studiu a luat alunițe și melanoame donate de pacienți și a folosit profilarea transcriptomică și citometria holografică digitală. Profilul transcriptomic permite cercetătorilor să determine diferențele moleculare dintre alunițe și melanoame. Citometria digitală holografică îi ajută pe cercetători să urmărească schimbările din celulele umane.

Studiul arată că melanocitele care se transformă în melanom nu trebuie să aibă mutații suplimentare, dar sunt de fapt afectate de semnalizarea mediului, atunci când celulele primesc semnale din mediul înconjurător în pielea din jurul lor. Melanocitele exprimă gene în diferite medii, spunându-le fie să se dividă necontrolat, fie să înceteze cu totul diviziunea.

Descoperirile creează o bază pentru cercetarea potențialilor biomarkeri ai melanomului, permițând medicilor să detecteze modificările canceroase în sânge în stadii timpurii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-12-2021 | creare: 03-12-2021 | Vizite: 349
Bibliografie
Study explains why moles can change into melanoma, link: https://www.news-medical.net/news/20211123/Study-explains-why-moles-can-change-into-melanoma.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pielea închisă la culoare nu constiuie un „scut” împotriva cancerului de piele
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
  • Nicio legătură cauzală definitivă între bronzarea la solar și melanomul malign?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum