Delirul postoperator asociat cu accelerarea declinului cognitiv
Autor: Airinei Camelia

Studiul a fost realizat pe 560 de adulți în vârstă - cu vârsta de 70 și peste. Aceștia și-au măsurat abilitățile cognitive la fiecare șase luni timp de 36 de luni și anual până la șase ani după o intervenție chirurgicală majoră. Rezultatele cercetărilor indică faptul că modificările cognitive după intervenția chirurgicală sunt complicate, iar delirul influențează fiecare moment, cu o scădere bruscă la o lună după operație, o creștere la două luni după operație, o perioadă stabilă de la 6-30 de luni după operație și o scădere cognitivă constantă de la 3-6 ani după operație. Delirul este asociat cu o scădere mai accentuată a cogniției la o lună, o recuperare mai mare la două luni și o scădere mai rapidă în toate perioadele de timp de la șase luni la șase ani.
Deși nu este clar dacă delirul cauzează un declin cognitiv mai rapid sau este doar un marker al celor expuși riscului, acest studiu ridică posibilitatea ca delirul să predispună la declinul cognitiv permanent și, potențial, la demență. Autorii evidențiază importanța prevenirii delirului pentru a păstra sănătatea creierului la adulții în vârstă care sunt supuși unei intervenții chirurgicale.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tulburare deliranta Schizofrenie
- Schizofrenie, delir mistic, halucinatii auditive si vizuale
- Idei delirante?
- A fost diagnosticat cu tulburare psihica acuta..
- Delir dupa operatie
- Delir si halucinatii dupa externare
- Nelamurire idei delirante
- Intrebare delir
- Despre delir, idee fixa