Dieta EAT-Lancet - bună pentru oameni și planetă

©

Autor:

Dieta EAT-Lancet - bună pentru oameni și planetă

Într-un editorial publicat în The Lancet, anul 2019 a fost declarat anul nutriției. Și, într-adevăr, acest anunț coincide cu lansarea a două Comisii care investighează legătura dintre sistemele alimentare, sănătatea umană și mediu.
La începutul acestui an, EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health a publicat recomandări pentru o dietă universală care se adresează atât sănătății umane, cât și planetei. (1) Comisia a sugerat că respectarea acestei diete ar putea asigura viitorul sistemelor alimentare pentru o populație de 10 miliarde de persoane până în 2050.

Comisia EAT-Lancet este prima care a realizat o revizuire științifică completă a ceea ce constituie o dietă sănătoasă dintr-un sistem alimentar durabil și care poate susține și accelera transformarea sistemului alimentar.

Prezentare

Comisia se axează pe două probleme fundamentale ale sistemului alimentar global: consum unei diete sănătoase și producția durabilă de alimente. Acești factori au un impact disproporționat asupra sănătății umane și a sustenabilității mediului. Comisia recunoaște că sistemele alimentare au un impact puternic asupra mediului de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la producție la prelucrare și vânzare.

O dietă sănătoasă ar trebui să susțină sau să îmbunătățească starea de sănătate, definită în general ca o stare fizică, mentală și socială bună.

Dietele sănătoase au un aport caloric optim și sunt alcătuite, în mare parte, dintr-o diversitate de alimente pe bază de plante, cantități reduse de alimente de origine animală, conținut crescut de grăsimi nesaturate în loc de grăsimi saturate și cantități limitate de cereale rafinate, alimente procesate și zaharuri adăugate.

Dieta EAT-Lancet
constă într-o cantitate mare de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și uleiuri nesaturate, unele fructe de mare și păsări de curte și cantități reduse de carne roșie, carne procesată, zahăr adăugat, boabe rafinate și legume care conțin amidon. (2)

 

Cinci strategii pentru transformarea dietei și a mediului

Această trecere la dieta EAT-Lancet poate fi realizată dacă:

1. Există suport național și internațional pentru trecerea la diete sănătoase

Alimentele sănătoase devin disponibile și accesibile comparativ cu alternativele nesănătoase dacă informațiile și comercializarea alimentelor sunt îmbunătățite și dacă se va investi în promovarea informațiilor privind sănătatea publică și educația durabilă, prin punerea în aplicare a orientărilor dietetice și utilizarea serviciilor de îngrijire a sănătății. (2)

2. Se realizează reorientarea priorităților: trecerea de la producerea de cantități mari de produse alimentare până la producerea de alimente sănătoase

Agricultura nu trebuie să producă doar suficiente calorii pentru a hrăni o populație globală în creștere, ci trebuie să producă și o diversitate de alimente care să susțină sănătatea umană și durabilitatea mediului.

3. Se realizează creșterea producției alimentelor de înaltă calitate

Actualul sistem alimentar global necesită o schimbare de perspectivă, bazată pe intensificarea durabilă a industriei agricole. Mai exact, se impune necesitatea unei reduceri de 75% a lacunelor de randament înregistrate la momentul actual, inclusiv îmbunătățiri radicale ale eficienței utilizării îngrășămintelor și a apei, reciclarea fosforului și redistribuirea utilizării globale a azotului și fosforului, punând în aplicare schimbări în gestionarea culturilor și furajelor și îmbunătățirea biodiversității în sistemele agricole.

4. Se realizează o mai bună politică de coordonare a terenurilor agricole și a oceanelor

Aceasta implică implementarea unei politici de extindere zero a noilor terenuri agricole în ecosistemele naturale, vizând politicile de gestionare a restabilirii și reforestării terenurilor degradate, instituirii unor mecanisme internaționale de utilizare a terenurilor și adoptării unor politici pentru conservarea biodiversității. Mai mult decât atât, este necesară îmbunătățirea gestionării oceanelor lumii, în așa fel încât pescuitul să nu aibă un impact negativ asupra ecosistemelor acvatice.

5. Risipa de alimente este redusă la jumătate

Reducerea substanțială a pierderilor de alimente la nivelul producției și a risipei alimentare este esențială pentru ca sistemul alimentar global să rămână într-un spațiu de operare sigur. Acțiunile includ îmbunătățirea infrastructurii post-recoltare, transportul alimentelor, procesarea și ambalarea, creșterea colaborării de-a lungul lanțului de aprovizionare, instruirea și dotarea producătorilor și educarea consumatorilor. (3)

Modul de producție, de consum și de risipă a alimentelor, toți acești factori modelează sănătatea oamenilor și a planetei. Comisia EAT-Lancet prezintă un cadru global integrat și, pentru prima dată, oferă obiective științifice cantitative pentru diete sănătoase și producție durabilă de alimente.


Data actualizare: 06-12-2019 | creare: 06-12-2019 | Vizite: 944
Bibliografie
1. More than a diet. Url: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(19)30023-3/fulltext
2. Intended to help human, planetary health, EAT-Lancet diet too costly for 1.6 billion people. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191107202600.htm
3. Food Planet Health. Url: https://eatforum.org/content/uploads/2019/07/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: