Anemia în primul trimestru de sarcină este legată de un risc mai mare de malformații cardiace congenitale
©
Autor: Airinei Camelia

Malformațiile cardiace congenitale sunt cele mai frecvente anomalii structurale prezente la naștere, afectând aproximativ 1-2% dintre nou-născuți la nivel global. Deși cauzele genetice explică doar o treime dintre cazuri, interesul științific s-a orientat recent spre factorii de mediu, precum nutriția maternă. Anemia, în special cea prin deficit de fier, afectează peste 36% dintre femeile gravide la nivel mondial. Studiile anterioare privind legătura dintre anemie și MCC au avut rezultate neconcludente, iar niciunul nu a analizat perioada critică a organogenezei cardiace - primele 8 săptămâni de sarcină.
Despre studiu
Cercetătorii au realizat un studiu caz-control pe baza dosarelor electronice din CPRD, incluzând 2.776 cazuri (copii diagnosticați cu MCC în primii 5 ani de viață) și 13.880 controale, fiecare caz fiind asociat cu 5 controale potrivite după data estimată a începutului sarcinii (±6 luni).- Populație studiată: femei gravide din perioada 1998-2020
- Definiția anemiei: hemoglobină < 110 g/L (OMS)
- Perioada de măsurare: primele 100 zile de sarcină
- Confundente ajustate: vârsta maternă, status socio-economic, etnie, indice de masă corporală (IMC), fumat, consum de alcool, diabet de tip 1 și 2
Majoritatea măsurărilor de hemoglobină au fost înregistrate la ~71 de zile de la începutul sarcinii, mediană identică în grupurile caz și control.
Rezultate
Rezultatele principale au indicat o asociere semnificativă între anemia maternă în primul trimestru și riscul crescut de MCC la copil:- Prevalența anemiei în grupul de cazuri: 4,4% vs 2,8% în controale
- Risc neajustat: OR = 1,60 (CI 95%: 1,30-1,97; p < 0,0001)
- Risc ajustat pentru confundente: OR = 1,47 (CI 95%: 1,18-1,83; p = 0,0006)
Analiza detaliată a hemoglobinei ca variabilă continuă nu a evidențiat o relație liniară, însă o valoare sub pragul de 110 g/L s-a corelat clar cu un risc crescut. Analizele de sensibilitate (inclusiv imputarea datelor lipsă și analiza cazurilor complete) au confirmat consistența rezultatelor.
Interpretarea rezultatelor
Acest studiu este prima analiză la scară largă în Marea Britanie care evidențiază importanța anemiei materne precoce ca factor de risc modificabil pentru MCC. Estimările sugerează că 1,41% din cazurile de MCC din populația studiată ar putea fi atribuite anemiei materne în primul trimestru.Comparativ cu alte studii internaționale, rezultatele sunt similare cu cele din Israel, Canada și Taiwan, unde anemia maternă a fost asociată cu un risc crescut de 24% până la 31% pentru MCC la copil. Alte studii au oferit rezultate contradictorii, inclusiv un risc crescut de MCC asociat cu niveluri înalte de fier sau hemoglobină, însă acestea nu au evaluat perioada critică de dezvoltare cardiacă embrionară.
Limitări și considerații
- Studiul nu poate dovedi o relație cauzală, doar o asociere.
- Nu a fost posibilă diferențierea anemiei prin deficit de fier de alte tipuri de anemie (ex. deficit de folat sau vitamina B12).
- Posibile biasuri legate de selecția participanților și datele lipsă.
- Lipsa de date privind suplimentarea cu fier în perioada preconcepțională.
- Subtipurile de MCC nu au putut fi analizate separat din lipsă de putere statistică.
Implicații pentru sănătatea publică
Având în vedere analogia cu suplimentarea cu acid folic care a redus drastic incidența defectelor de tub neural, o strategie similară pentru prevenirea MCC ar putea include suplimentarea cu fier în perioada periconcepțională. Este estimat că două treimi dintre cazurile de anemie sunt datorate deficitului de fier - o condiție tratabilă și prevenibilă.În țările cu venituri mici și medii, unde prevalența anemiei poate depăși 50%, impactul preventiv ar putea fi și mai semnificativ - posibil explicând și prevalența mai mare a MCC în aceste regiuni.
Concluzie
Acest studiu oferă primele dovezi robuste în populația din Regatul Unit privind o asociere semnificativă între anemia maternă în primul trimestru de sarcină și riscul de malformații cardiace congenitale la copil. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate în alte populații și prin studii intervenționale, suplimentarea cu fier în perioada periconcepțională ar putea deveni o intervenție-cheie de sănătate publică pentru reducerea incidenței MCC.
Data actualizare: 24-04-2025 | creare: 24-04-2025 | Vizite: 48
Bibliografie
Nair, M., et al. (2025) Maternal Anaemia and Congenital Heart Disease in Offspring: A Case-Control Study Using Linked Electronic Health Records in the United Kingdom. BJOG An International Journal of Obstetrics & Gynaecology. doi.org/10.1111/1471-0528.18150.Image by wayhomestudio on Freepik
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cum pot fi reduse daunele provocate de diabetul gestațional?
- Dușurile calde și exercițiile pe minge ajută femeile în timpul travaliului
- Nașterile prin cezariană în timpul travaliului sunt legate de riscuri în sarcinile viitoare
- Microbiomul vaginal nesănătos al mamei predispune la complicații în timpul nașterii, inclusiv la decesul fătului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Malformatie cardiaca congenitala cianogena de efect septal ventricular subaortic larg-- sindrom eise
- Am o fetita bonlava cu inima are o malformatie congenitala
- Ce sunt intepaturile?
- Operatie defect septal ventricular (DSV)
- Despre inima - nu se inchide la nastere la un copil