Postul religios din perioada Ramadanului a fost asociat cu mai multe efecte benefice pentru sănătate

©

Autor:

Postul religios din perioada Ramadanului a fost asociat cu mai multe efecte benefice pentru sănătate
Studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition explorează efectele postului din Ramadan asupra sănătății și metabolismului prin intermediul unei investigații metabolomice. Cercetarea a inclus 72 de participanți, care au oferit probe de sânge înainte și după postul din Ramadan. prin compararea scorurilor metabolice ale participanților cu cele din UK Biobank, studiul a descoperit că postul din Ramadan reduce semnificativ riscurile de cancer la plămâni, colorectal și sân.
Postul, practicat din motive clinice, religioase, politice sau pentru fitness, implică abstinența intenționată de la consumul de alimente și, uneori, lichide. Postul restricționat temporal, care limitează consumul alimentar la o perioadă specifică din zi, câștigă popularitate pentru beneficiile sale asupra sănătății și fitnessului. Totuși, studiile ample și bazate pe cohorte privind alte beneficii ale postului restricționat temporal sunt limitate.

Acest studiu a utilizat tehnici metabolomice avansate și un eșantion mai mare și mai generalizat pentru a investiga efectele postului din Ramadan. participanții au fost selectați pe baza unor criterii specifice și au fost excluse femeile însărcinate. Probele de sânge au fost analizate folosind spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară (RMN) de înaltă performanță pentru a identifica și cuantifica 169 de lipide și metaboliți.

Analizele demografice au arătat că participanții au pierdut în medie 1,7 kg și 1,1% din grăsimea corporală între măsurători. Schimbările semnificative au fost observate în 14 metaboliți, inclusiv markeri ai inflamației, aminoacizi, metaboliți legați de glicoliză, corpuri cetone și subclase de lipoproteine.

Prin aplicarea scorurilor de risc metabolic stabilite pe baza datelor din UK Biobank, studiul a relevat o scădere a riscului relativ de cancer la plămâni (-9,6%), colorectal (-2,4%) și sân (-1,1%), fără schimbări semnificative în ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare.

Concluziile studiului sugerează că postul din Ramadan este asociat cu schimbări metabolice pe termen scurt favorabile în ceea ce privește riscul unor boli cronice. Aceste descoperiri necesită investigații suplimentare în studii viitoare, mai ample, cu urmăriri pe termen lung și rezultate clinice.

sursa: News Medical
foto: Odua Images / Shutterstock

Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 221
Bibliografie
Ramadan fasting linked to favorable metabolic changes and reduced chronic disease risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240204/Ramadan-fasting-linked-to-favorable-metabolic-changes-and-reduced-chronic-disease-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul alimentar complet de mai multe zile - efecte şi limite (conform studiilor)
  • Ce se întămplă dacă nu mănănci două zile - beneficii şi riscuri
  • Postul intensiv ar putea amplifica răspunsul imun împotriva COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum