Alergia alimentara la copii

©

Autor:

Alergia alimentara la copii
Ouale, laptele, soia, graul, alunele sau rosiile reprezinta 90 la suta din produsele alergice pentru copii. Pestele si crustaceele sunt alte doua alimente alergice pentru micuti. Datele cercetarii arata ca cel putin 5-8% dintre copii mici sunt alergici la aceste alimente. In general sunt expusi copii mici, unii pot depasi varsta de cinci ani.

Alergia alimentara, simptome
Copii predispusi la alergia alimentara au o respiratie suieratoare si dificultati de inspiratie si expiratie. In acelasi timp, pot prezenta eruptii pruriginoase, urtricanie, varsaturi, diaree, greata, umflaturi in jurul gatului si durere abdominale. Aceste semnale sunt redate imediat, in cateva minute sau ore. Unele dintre acestea pot fi severe. O reactie severa este anafilaxia. Alergia alimentara la copil (una dintre cele mai grave) poate fi caracterizata prin dificultati de respiratie, umflarea mucoasei bucale si a gatului, scaderea tensiunii, soc si in cele din urma moartea.
In general, alergiile alimentare reprezinta intoleranta organismului la anumite alimente, de aceea pot provoca varsaturi, diaree sau eruptii cutanate. De exemplu, una dintre aceste reactii pot sa apara la copii cu intoleranta la lactoza. Acest lucru apare atunci cand organismul copilului nu poate produce indeajuns de multa lactaza, o eczima necesara pentru a digera lactoza, zaharul din laptele de vaca si alte produse lactate.

Alimentele si alergia
a). Laptele
Alergia la laptele de vaca este foarte frecventa la copii; studiile arata ca un procent de 2, 5% din sugari. Numerosi copii au tendinta de a reactiona la alte tipuri de lapte, precum laptele de capra sau de oaie. De obicei, alergia este indrepatata impotriva uneia sau a ambelor proteine din lapte, cazeina sau zerul. Zaharul din lapte si lactoza nu pot provoca alergia, insa pot cauza intoleranta alimentara. Un procent de peste 85 la suta dintre copii de peste cinci ani pot fi alergici. De mentionat si faptul ca 10% dintre acesti copii sunt alergici si la carnea de vita. Alergia la lapte reprezinta riscul dezvoltarii altor alergii alimentare.

b). Ouale
Aceasta alergie prezinta aceleasi procentaj (2, 5%) ca si alergia copiilor la lapte. Copii pot fi alergici la albus sau galbenus ori la ambele. Alergia la oua depaseste varsta de 5 ani, dezvoltand in acelasi timp alergiile nazale si astmul.
Intr-un timp se folosea vaccinul MMR, in cazul copiilor cu algerici la ou.

c). Soia
Fiind o leguminoasa prezenta in diverse alimente, soia afecteaza doar 0, 3% dintre copii, in special pe cei mici. Rareori, alergia la soia pune in pericol viata micutilor.

d). Graul
Proteinele prezente in boabele de grau provoaca alergia, dar in cazuri minime. Cei mai expusi acestui risc sunt copii mici. Acestia sunt alergici si la alte cereale: ovaz si orz.

e). Arahidele
Un procent de 0, 6 din totalul populatiei este predispusa acesteia. Alergia la alune poate fi asociata cu o reactie puternica, mai ales in cazul copiilor cu astm bronsic. Doar 20% dintre copii sunt alergici la varsta maturitate, de aceea alergia la arahide este specifica mai mult adultilor.

O alta categorie de copii este alergica la nuci (cam 0, 5%) . La inceput alergia la nuci este severa, dar poate fi inlaturata.

f). Fructele de mare
Pestii, crustaceele si molustele sunt alte alimente care pot provoca aparitia reactiilor alergice. S-au semnalat cazuri extrem de grave.
Este recomandat evitarea consumulului acestora.

Cum previi alergia alimentara la copii?
- evitati administrarea formulelor de lapte cel putin un an
- in timpul alaptarii evitati laptele de vaca, pestele, arahidele si ouale
- nu introduceti in alimentatia copilului produse solide pana la varsta de sase luni
- nu administrati albusul de ou pana la varsta de doi ani
- evitati arahidele, pestele si nucile pana la trei ani

Este indicat a se urma o dieta fata aceste alimente.
Nu exista inca un tratament natural impotriva alergiilor alimentare. Se gasesc injectii extrem de costisitoare, care se efectueaza odata la patru ani.

Consultati medicul!

Data actualizare: 17-04-2019 | creare: 20-10-2009 | Vizite: 12075
Bibliografie
Top 7 Food Allergies in Children, link: https://allergies.about.com
Kids and Food Allergies, link: https://pediatrics.about.com
Food Allergies, link: https://www.keepkidshealthy.com
Food allergies in children, link: https://www.netdoctor.co.uk
Food Allergies and Allergy Symptoms, link: https://babyandkidallergies.com
Food Allergy is Common in Children, link: https://www.nutramed.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii cu alergie persistentă la laptele de vacă sunt mai mici comparativ cu cei alergici la nuci/arahide
  • Care este „rețeta” apariției alergiilor alimentare?
  • Metoda nașterii ar putea prezice sau crește riscul de sensibilitate alimentară al sugarului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum