Donanemab - tratamentul ce scade depozitele TAU în Alzheimer - cu atât mai eficient cu cât e început mai devreme

©

Autor:

Donanemab - tratamentul ce scade depozitele TAU în Alzheimer - cu atât mai eficient cu cât e început mai devreme
Studiul publicat în JAMA evaluează eficacitatea și efectele secundare ale donanemab, un anticorp folosit pentru a elimina placa de amiloid cerebrală la persoanele cu boala Alzheimer (AD) simptomatică timpurie și diferite niveluri de patologie tau. boala Alzheimer este caracterizată prin acumularea de beta-amiloid, ceea ce duce la încurcături neurofibrilare de proteină tau și alte modificări ale creierului cunoscute sub numele de cascadă de amiloid.
Cercetătorii au efectuat studiul TRAILBLAZER-ALZ 2, un studiu clinic randomizat global de fază 3, care a implicat 277 de locații din 8 țări. Participanții cu vârsta cuprinsă între 60 și 85 de ani cu Alzheimer în stadiu incipient au fost desemnați aleatoriu să primească donanemab sau un placebo timp de 76 de săptămâni.

Studiul a arătat că donanemab a încetinit semnificativ progresia bolii cu 38,6%, salvând 4,4 până la 7,5 luni pe parcursul a 18 luni de cercetare. Participanții cu niveluri scăzute/medie și mixte de tau au beneficiat de eficacitatea donanemab, 47% nu prezintă nicio modificare a severității bolii, comparativ cu 29% în grupul placebo.

Cu toate acestea, studiul a arătat că donanemab și alte medicamente pentru scăderea nivelului de amiloid au fost asociate cu anomalii imagistice legate de amiloid, variind de la asimptomatice la potențial amenințătoare de viață. În grupul donanemab, 1,6% dintre pacienți au prezentat reacții adverse majore care au necesitat spitalizare sau îngrijiri de susținere.

În ciuda rezultatelor pozitive, analiza ulterioară în rândul persoanelor cu niveluri ridicate de tau nu a arătat diferențe semnificative în rezultate între subiecții tratați cu donanemab și cei tratați cu placebo, indicând necesitatea unor investigații suplimentare pentru a evalua riscurile și beneficiile.

În general, studiul susține ideea că terapiile de scădere a amiloidului, cum ar fi donanemab, pot fi mai eficiente atunci când sunt inițiate într-un stadiu incipient al AD, oferind speranță pentru opțiuni de tratament îmbunătățite pentru boala Alzheimer.

sursa: News Medical
foto: perfectlab/Shutterstock.com

Data actualizare: 24-07-2023 | creare: 24-07-2023 | Vizite: 170
Bibliografie
Donanemab: A trailblazer for Alzheimer's disease treatment?, link: https://www.news-medical.net/news/20230720/Donanemab-A-trailblazer-for-Alzheimers-disease-treatment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum