Donanemab - tratamentul ce scade depozitele TAU în Alzheimer - cu atât mai eficient cu cât e început mai devreme
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetătorii au efectuat studiul TRAILBLAZER-ALZ 2, un studiu clinic randomizat global de fază 3, care a implicat 277 de locaÈ›ii din 8 țări. ParticipanÈ›ii cu vârsta cuprinsă între 60 È™i 85 de ani cu Alzheimer în stadiu incipient au fost desemnaÈ›i aleatoriu să primească donanemab sau un placebo timp de 76 de săptămâni.
Studiul a arătat că donanemab a încetinit semnificativ progresia bolii cu 38,6%, salvând 4,4 până la 7,5 luni pe parcursul a 18 luni de cercetare. ParticipanÈ›ii cu niveluri scăzute/medie È™i mixte de tau au beneficiat de eficacitatea donanemab, 47% nu prezintă nicio modificare a severității bolii, comparativ cu 29% în grupul placebo.
Cu toate acestea, studiul a arătat că donanemab È™i alte medicamente pentru scăderea nivelului de amiloid au fost asociate cu anomalii imagistice legate de amiloid, variind de la asimptomatice la potenÈ›ial amenințătoare de viață. În grupul donanemab, 1,6% dintre pacienÈ›i au prezentat reacÈ›ii adverse majore care au necesitat spitalizare sau îngrijiri de susÈ›inere.
În ciuda rezultatelor pozitive, analiza ulterioară în rândul persoanelor cu niveluri ridicate de tau nu a arătat diferenÈ›e semnificative în rezultate între subiecÈ›ii trataÈ›i cu donanemab È™i cei trataÈ›i cu placebo, indicând necesitatea unor investigaÈ›ii suplimentare pentru a evalua riscurile È™i beneficiile.
În general, studiul susÈ›ine ideea că terapiile de scădere a amiloidului, cum ar fi donanemab, pot fi mai eficiente atunci când sunt iniÈ›iate într-un stadiu incipient al AD, oferind speranță pentru opÈ›iuni de tratament îmbunătățite pentru boala Alzheimer.
sursa: News Medical
foto: perfectlab/Shutterstock.com
Data actualizare: 24-07-2023 | creare: 24-07-2023 | Vizite: 170
Bibliografie
Donanemab: A trailblazer for Alzheimer's disease treatment?, link: https://www.news-medical.net/news/20230720/Donanemab-A-trailblazer-for-Alzheimers-disease-treatment.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetările asociază particulele de nanoplastic de apariția bolii Parkinson și a demenței
- Biomarkeri care pot indica riscul de demență
- Combinarea a două strategii de învățare reprezintă cheia succesului pentru reținerea mai ușoară a informațiilor
- Suportul emoțional – esențial pentru recuperarea după un AVC
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- A fost depistat cu tumora vezicala
- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Alzheimer
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Medicatie gresita dementa?
- Proiect pentru a ajuta oamenii ce suferă de Alzheimer
- Althzaimers dementa