Dragostea şi dependenţa de mâncare

Dragostea şi dependenţa de mâncare

©

Autor:

Dragostea şi dependenţa de mâncare
Să-Å£i hrăneÅŸti bine copilul ca să crească armonios ÅŸi sănătos poate fi Å£elul cel mai important pentru multe mamici. Copilul este investiÅ£ia supremă a multor familii, este raÅ£iunea de a fi pe pământ, deci va primi tot ce se poate mai bun. Există mitul conform căruia dacă nu are poftă de mâncare, este un semn clar că este bolnav, nefericit, stresat. În acest moment părinÅ£ii încep să-ÅŸi facă griji, oferă bunătăţi în speranÅ£a că acestea vor tenta copilul să mănânce, vor acorda atenÅ£ie sporită evenimentului. În acest moment copilul învaţă că dacă vrea să fie în centrul atenÅ£iei, e suficient să nu mănânce, că dragostea poate să însemne primirea bunătăţilor în favoarea stopării suferinÅ£ei sau pe post de recompensă (mai ales cand mama spune: să-Å£i dau ceva bun, că ai fost cuminte).

Paradoxal, aceiaÅŸi parinÅ£i care insistă că fiul sau fiica lor să mănânce tot din farfurie, sau oferă copilului lor recompensă prin mâncare (de obicei dulciuri) sunt totuÅŸi preocupaÅ£i de aspectul copilului lor când acesta va deveni adult. ParinÅ£ii care îÅŸi iubesc copiii vor ca  aceÅŸtia să arate cât mai bine ÅŸi să aibă succes în viaţă (partener mai bun, statut social mai uÅŸor de accesat etc.). Deseori le vor explică ÅŸi impune părerea lor despre ce înseamnă să araÅ£i bine. Dacă ei înÅŸiÅŸi au o problemă cu acest lucru, este mult mai probabil să pună presiune pe copil în ceea ce priveÅŸte aspectul corpului. Va exista probabil o întreagă strategie pe dietă, mâncarea sănatoasă, număr de calorii, feluri de mâncare dezirabile, combinaÅ£ii de mâncăruri, experienÅ£e proprii sau însuÅŸite din scrieri de specialitate.

Elementele de mai sus sunt excelente pentru a focaliza atenÅ£ia pe mâncare, greutatea corpului, foame, frustrare (trebuie să ai voinţă, foamea nu-i ceva îngrozitor de suportat) care duc deseori la stimă scăzută de sine, alterarea imaginii reale despre propriul corp, ideea copilului că este mai puÅ£in iubit, mai puÅ£in respectat dacă nu atinge standardele de greutate dorite atât de părinÅ£i cât ÅŸi de “experÅ£ii” în problemă.
Când toate aceste lucruri sunt aÅŸezate lângă dorinÅ£a celui vizat de independenţă, de libertate, de lipsa de constrângere, se poate instala dependenÅ£a de mâncare: mănânc pentru că sunt liber ÅŸi fac ce vreau, mănânc să mă simt fericit pentru ca mâncarea poate fi “ceva bun”, mănânc să mă relaxez, mănânc să alung plictiseala, stresul, să mă calmez.
Totul poate începe de la iubire, pe principiul că drumul până la iad este pavat cu intenÅ£ii bune.

La Clinica PsyMotion am dezvoltat mai multe programe pentru tratamentul dependenÅ£elor. ProfesioniÅŸtii noÅŸtri sunt pregătiÅ£i să susÅ£ină atât prin prihoterapie cât ÅŸi prin medicaÅ£ie, tratarea tulburărilor alimentare la adulÅ£i ÅŸi copii.

Autor articol:
Psih. Cătălina Constantin – psiholog clinician ÅŸi psihoterapeut
Clinica PsyMotion
Website: www.psymotion.ro sau www.consilierepsihologicacopii.ro

Data actualizare: 05-05-2014 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 4094
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum