Exercițiile fizice întăresc oasele și imunitatea: mecanismul prin care se întâmplă acest lucru, explicat de cercetători

©

Autor:

Exercițiile fizice întăresc oasele și imunitatea: mecanismul prin care se întâmplă acest lucru, explicat de cercetători
Oamenii de știință au identificat mediul specializat din măduva osoasă în care sunt produse noi celule osoase și imune. Studiul arată că este necesară stimularea indusă de mișcare pentru menținerea acestui mediu, precum și a celulelor formatoare de os și a celulelor imune pe care le conține. Împreună, descoperirile identifică o nouă modalitate prin care exercițiile fizice întăresc oasele și funcția imună.
Cercetătorii de la Institutul de Cercetare al Centrului Medical pentru Copii din UT Southwestern (CRI) au identificat mediul specializat, cunoscut sub numele de nișă, în măduva osoasă unde sunt produse noi celule osoase și imune. Studiul acestora, publicat în Nature, arată că forțele create de mers sau alergare sunt transmise de pe suprafețele osoase de-a lungul vaselor de sânge arteriolare în măduva din interiorul oaselor. Celulele care formează oase care acoperă exteriorul arteriolelor simt aceste forțe și sunt induse să prolifereze. Acest lucru nu numai că permite formarea de noi celule osoase, care ajută la îngroșarea oaselor, dar celulele care formează osul secretă, de asemenea, un factor de creștere care sporește frecvența celulelor care formează limfocite în jurul arteriolelor. Limfocitele sunt celulele B și T care permit sistemului imunitar să lupte împotriva infecțiilor.

Lucrările anterioare au descoperit celulele stem scheletice care dau naștere majorității noilor celule osoase care se formează la maturitate în măduva osoasă. „Împreună cu lucrările noastre anterioare, descoperirile din acest studiu arată că celulele osteolectin-pozitive creează o nișă specializată pentru formarea oaselor și a progenitorilor limfoizi din jurul arteriolelor. Intervențiile terapeutice care extind numărul de celule osteolectin-pozitive ar putea crește formarea osoasă și răspunsurile imune, în special la vârstnici”, spune unul dintre autorii studiului, Bo Shen.

Shen a constatat că numărul de celule osteolectin-pozitive și progenitori limfoizi a scăzut odată cu înaintarea în vârstă. Curios dacă ar putea inversa această tendință, Shen a pus roți în cuști, astfel încât șoarecii să poată exercita. El a descoperit că oasele acestor șoareci au devenit mai puternici odată cu exercițiile fizice, în timp ce numărul de celule osteolectin-pozitive și progenitori limfoizi din jurul arteriolelor a crescut. Acesta a fost primul indiciu că stimularea mecanică reglează o nișă în măduva osoasă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-03-2021 | creare: 02-03-2021 | Vizite: 384
Bibliografie
Mechanism by which exercise strengthens bones and immunity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210224143512.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciții fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum