E bine să te bronzezi? Avantajele și riscurile bronzatului (conform studiilor)

E bine să te bronzezi? Avantajele și riscurile bronzatului (conform studiilor)

©

Autor:

E bine să te bronzezi? Avantajele și riscurile bronzatului (conform studiilor)

Expunerea excesivă la soare este asociată cu mai multe riscuri pentru sănătate, inclusiv îmbătrânirea pielii È™i apariÈ›ia cancerului de piele, precum carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase È™i melanomul malign. Cu toate acestea, există È™i unele beneficii pentru sănătate ale bronzatului, inclusiv producÈ›ia de vitamina D È™i o stare de spirit mai bună.

Bronzarea este cauzată de expunerea la radiaÈ›ii ultraviolete (UV), care cauzează deteriorarea genetică a celulelor de pe stratul exterior de piele. Pielea încearcă să prevină leziunile prin producerea de melanină (pigmentul care conferă culoare pielii) È™i are ca rezultat întunecarea pielii - ceea ce numim bronzat.

Beneficiile bronzatului

Te simți mai fericit

Expunerea la lumina soarelui influențează starea de spirit și duce la creșterea nivelului de energie.

Un raport privind atitudinile de bronzare ale tinerilor a descoperit că, în 2007, 81% dintre indivizi au considerat că bronzul creează un aspect mai plăcut, în timp ce doar 58% dintre indivizii din 1968 au avut aceeaÈ™i părere. (1)

Indivizii cu tulburări afective sezoniere raportează o stare de spirit îmbunătățită atunci când sunt expuÈ™i la lumina soarelui (2) È™i se bronzează frecvent (3).

Bronzul crește producția de vitamina D

Persoanele sănătoase au variaÈ›ii sezoniere ale nivelului lor de vitamina D (4) È™i pot avea deficienÈ›e de vitamina D în timpul iernii (5). Nivelurile mai scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer, boli de inimă È™i boli osoase (6). Deficitul de vitamina D poate juca, de asemenea, un rol în bolile autoimune (7).

Recomandarea actuală pentru aportul zilnic de vitamina D este de 400-600 UI. DeÈ™i bronzarea duce la sinteza endogenă a previtaminei D3, mai multe studii au arătat că producÈ›ia totală de previtamină D3 variază în funcÈ›ie de timpul de expunere la soare (8). Mai exact, dacă stai pentru o perioadă îndelungată la plajă, încercând să te bronzezi, acest lucru va diminua cantitatea totală de previtamină D3.

O cantitate moderată de bronz pe mâini, față È™i braÈ›e, în fiecare zi, oferă suficientă previtamină cutanată D3 pentru a satisface cerinÈ›ele zilnice la persoanele cu piele deschisă.

Calculele demonstrează că persoanele cu piele mai deschisă la culoare (tipurile I – III) au nevoie de 5-20 minute de expunere la soare, în funcÈ›ie de sezon. (9)

Bronzul îmbunătățeÈ™te structura osoasă

Lumina soarelui ajută la o asimilare cu 40% mai eficientă a calciului în oase.

Bronzul reduce problemele cardiace

Dr. Krause de la Spitalul Universitar Benjamin Franklin din Berlin a efectuat cercetări asupra efectelor pozitive ale bronzului asupra bolilor cardiovasculare. Rezultatele au indicat că È™ansele de tromboză, atacuri de cord È™i accidente vasculare cerebrale sunt mai scăzute atunci când te bronzezi.

Riscuri bronzatului

Ce trebuie să știi?

  • Deteriorarea pielii începe cu primul tău bronz. De fiecare dată când te bronzezi, daunele se acumulează, creând mai multe mutaÈ›ii genetice È™i un risc mai mare.
  • Bronzarea artificială este periculoasă: paturile de bronzare nu oferă o alternativă sigură la lumina soarelui; ele cresc riscul de cancer de piele. Un studiu care a observat 63 de femei diagnosticate cu melanom înainte de 30 de ani a constatat că 97 % au folosit paturi de bronzare. (10)
  • Bronzarea dăunează tuturor tipurilor de piele: chiar dacă tipul tău de piele nu este deschis la culoare, bronzul provoacă leziuni ADN care pot duce la îmbătrânirea prematură È™i cancerul de piele.

Cancerul de piele

În timp ce radiaÈ›iile UV promovează afecÈ›iunile maligne ale pielii precum carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase È™i melanomul asocierea diferă în funcÈ›ie de fiecare tip de cancer de piele.

Expunerea intermitentă la soare È™i arsurile solare au fost asociate pozitiv cu melanomul (11), în timp ce expunerea cronică la soare nu a avut acelaÈ™i efect. (12).

Melanomul a fost, de asemenea, puternic asociat cu imigraÈ›ia la vârsta copilăriei, din locaÈ›iile geografice cu radiaÈ›ii ultraviolete scăzute la cele ridicate. (13)

Îmbătrânirea pielii

Expunerea frecventă la lumina soarelui accelerează È™i îmbătrânirea pielii. O mare parte din acest proces de îmbătrânire a fost atribuit expunerii la UV.

DeÈ™i cauzele îmbătrânirii premature nu sunt întotdeauna clare, expunerea neprotejată la razele UV descompune fibrele de colagen È™i de elastină din piele È™i provoacă apariÈ›ia riduri È™i a petelor.

Arsuri solare

Arsurile solare, numite È™i eritem, sunt unul dintre cele mai evidente semne de expunere la UV È™i leziuni ale pielii. Adesea marcate de înroÈ™irea pielii, arsurile solare afectează pielea pe termen scurt.

Deteriorarea vederii – cataractă

Cataracta este o formă de leziuni oculare care creÈ™te odată cu expunerea la UV. Întunecarea lentilei ochiului provoacă deterioararea vederii È™i o posibilă orbire.

Suprimarea sistemului imunitar

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, toți oamenii, indiferent de culoarea pielii, sunt vulnerabili la efectele bronzului. Expunerea excesivă la radiațiile UV poate suprima funcționarea corectă a sistemului imunitar și a apărării naturale a pielii, crește sensibilitatea la lumina solară și provoacă reacții la anumite medicamente.

La persoanele care au fost tratate pentru o infecÈ›ie cu virusul Herpes simplex, expunerea la soare poate slăbi sistemul imunitar, astfel încât acesta nu mai poate È›ine virusul sub control. (14)

Pentru a maximiza beneficiile expunerii la soare, în timp ce reduci riscul de cancer de piele È™i de îmbătrânire, este important să urmezi instrucÈ›iunile de protecÈ›ie atunci când te expui la razele soarelui, precum utilizarea protecÈ›iei solare sau evitarea arsurilor solare.


Data actualizare: 26-08-2019 | creare: 26-08-2019 | Vizite: 1979
Bibliografie
1. Robinson JK, Kim J, Rosenbaum S, et al. Indoor tanning knowledge, attitudes, and behavior among young adults from 1988–2007. Arch Dermatol. 2008;144(4):484–8.
2. Wirz-Justice A, Graw P, Krauchi K, et al. ‘Natural’ light treatment of seasonal affective disorder. J Affect Disord. 1996;37(2–3):109–20.
3. Hillhouse J, Stapleton J, Turrisi R. Association of Frequent Indoor UV Tanning With Seasonal Affective Disorder. Arch Dermatol. 2005;141(11):1465.
4. Moan J, Porojnicu AC, Dahlback A, et al. Addressing the health benefits and risks, involving vitamin D or skin cancer, of increased sun exposure. Proc Natl Acad Sci U S A. 2008;105(2):668–73.
5. Tangpricha V, Pearce EN, Chen TC, et al. Vitamin D insufficiency among free-living healthy young adults. The American Journal of Medicine. 2002;112(8):659–62.
6. Wang TJ, Pencina MJ, Booth SL, et al. Vitamin D Deficiency and Risk of Cardiovascular Disease. Circulation. 2008;117(4):503–11.
7. Lips P. Vitamin D physiology. Prog Biophys Mol Biol. 2006;92(1):4–8.
8. Holick MF, MacLaughlin JA, Doppelt SH. Regulation of cutaneous previtamin D3 photosynthesis in man: skin pigment is not an essential regulator. Science. 1981;211(4482):590–3.
9. Webb AR, Engelsen O. Calculated ultraviolet exposure levels for a healthy vitamin D status. Photochem Photobiol. 2006;82(6):1697–703.
10. Tanning & Your Skin. Url: https://www.skincancer.org/risk-factors/tanning/
11. Elwood JM. Melanoma and sun exposure. Semin Oncol. 1996;23(6):650–66.
12. Gandini S, Sera F, Cattaruzza MS, et al. Meta-analysis of risk factors for cutaneous melanoma: II. Sun exposure Eur J Cancer. 2005;41(1):45–60.
13. Whiteman DC, Whiteman CA, Green AC. Childhood sun exposure as a risk factor for melanoma: a systematic review of epidemiologic studies. Cancer Causes Control. 2001;12(1):69–82
14. The Risks of Tanning. Url: https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/risks-tanning
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscurile bronzării la solar
  • Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?
  • ȘtiinÈ›a din spatele bronzării pielii - de ce eÈ™ti mai bronzat după ce ai plecat de pe plajă?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum