Efectul protector al alăptării împotriva apariției leucemiei la copii

©

Autor:

Efectul protector al alăptării împotriva apariției leucemiei la copii
Beneficiile alimentației la sân au fost din nou dovedite în cadrul unei meta-analize publicate în JAMA Pediatrics, care evidențiază relația dintre alăptare și un risc mai scăzut de leucemie în copilărie.

Leucemiile reprezintă un grup heterogen de cancere ale măduvei osoase hematogene care interacționează cu formarea normală de celule sangvine. Deși este cel mai frecvent cancer al copilăriei (fiind responsabil pentru aproximativ 30% din toate cancerele diagnosticate la această grupă de vârstă), cauzele leucemiei rămân încă prea puțin cunoscute.

La nivel global, aproximativ 175. 000 de cazuri de leucemie sunt diagnosticate anual la copiii sub 15 ani. Ratele de supraviețuire în leucemii au fost îmbunătățite în ultimii ani de progresele făcute în opțiunile terapeutice și, în plus, incidența bolii este destul de mică. Totuși, leucemia rămâne a doua cauză de deces la copiii sub 15 ani, fiind depășită doar de accidente.

Printre factorii de risc asociați cu apariția leucemiei se numără sindromul Down, infecția cu virusul Epstein-Barr sau expunere la radiații ionizante. Totuși, cei mai mulți dintre copiii diagnosticați cu leucemie nu prezintă nici unul dintre acești factori de risc.

În căutarea unui nou factor de risc sau factor protector pentru apariția leucemiei, cercetătorii de la Universitatea din Haifa, Israel, au analizat 18 studii care evaluau impactul alăptatului asupra riscul de leucemie în copilărie. Rezultatele meta-analizei sugerează ca alimentația la sân ar constitui un factor protector împotriva apariției leucemiei în copilărie: alăptatul pentru cel puțin 6 luni de zile este asociat cu scăderea riscului de apariției a acestei boli cu 19% comparativ cu lipsa alăptatului sau alăptatul pe o perioadă mai mică de timp. În plus, indiferent de durata alimentației la sân, copiii alăptați au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta leucemie în comparație cu copiii care nu au fost alăptați niciodată. Rolul protector al laptelui matern ar putea rezida în faptul că el conține componente active din punct de vedere imunologic ce ajută la dezvoltarea sistemului imun al bebelușului.

Chiar dacă este nevoie de studii adiționale pentru demonstrarea certă a legăturii dintre leucemie și alăpatat, acesta rămâne doar unul din multitudinea de beneficii aduse de alăptare atât sugarului, cât și mamei (alăptatul scade riscul de recurență a cancerului mamar cu 30% la femeile care au avut o afecțiune de acest tip).

În primele luni de viață, laptele matern poate înlocui, cu foarte puține excepții, toate nevoile nutriționale ale bebelușului. Tocmai din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății recomandă în prezent ca, atunci când este posibil, toți copiii să fie alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață. După primele 6 luni de viață, datorită nevoilor nutriționale în continuă creștere ale copilului, meniul său ar trebui diversificat, însă alăptarea poate continua în paralel până la 2 ani sau mai târziu. Tocmai de aceea, toate viitoarele mămici ar trebui informate care sunt beneficiile alăptatului și de ce ar trebui să aleagă acest tip de alimentație pentru sugarii lor, precum și asistate și ajutate atunci când întâmpină dificultăți. Numeroasele potențiale beneficii ale alăptatului nu ar trebui însă comunicate doar mămicilor, ci și publicului larg, pentru a crește acceptarea socială și facilitarea alimentației la sân.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 06-07-2015 | creare: 06-07-2015 | Vizite: 2348
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  •