Eficiența intervențiilor dietetice în boala Parkinson (meta-analiză)

©

Autor:

Eficiența intervențiilor dietetice în boala Parkinson (meta-analiză)
Bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson (PD), sunt condiții cronice legate de vârstă, caracterizate prin pierderea funcției celulelor sistemului nervos periferic sau cerebral. boala Parkinson este cea mai comună tulburare de mișcare la nivel mondial, afectând peste 1% din populația de peste 60 de ani.
Deși nu există un leac pentru boala Parkinson, intervențiile clinice vizează gestionarea condiției și încetinirea progresiei sale, iar cercetările se concentrează pe prevenirea bolii Parkinson. Creșterea recentă a incidenței bolii Parkinson a fost atribuită în principal evoluției globale a consumului alimentar și comportamentelor de sănătate, cu regimuri alimentare de tip occidental suboptimale și stiluri de viață sedentare considerate principalele cauze.

Într-o meta-analiză și revizuire sistematică publicată recent în European Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au analizat din nou datele privind efectele dietelor, inclusiv modelele alimentare și suplimentele, asupra accelerării sau atenuării bolii Parkinson. Analiza a 24 de publicații a relevat că regimurile alimentare mediteraneene, ketogenice și alte diete cu conținut scăzut de proteine pot reduce semnificativ scorul total al Scalei Unificate de Evaluare a Bolii Parkinson (UPDRS), îmbunătățind astfel funcția motorie generală. Contrar ipotezelor anterioare, intervențiile dietetice, inclusiv suplimentarea, nu au arătat îmbunătățiri în scorurile UPDRS sau în distanța parcursă în testul de mers de șase minute (6MWT).

Studiul prezent, înregistrat în baza de date PROSPERO, a fost conceput în conformitate cu ghidurile Cochrane și PRISMA. Datele au fost colectate din opt baze de date științifice până la 26 iunie 2022, incluzând studii de tipul RCT, publicate în limba engleză, care raportează rezultate ca scorul total UPDRS sau MDS-UPDRS, scorul motor UPDRS sau MDS-UPDRS, 6MWT sau indicele QUICKI.

Rezultatele meta-analizelor indică faptul că, deși indicii QUICKI arată îmbunătățiri după suplimentarea dietetică, scorurile UPDRS și 6MWT nu prezintă astfel de îmbunătățiri. În contrast, constatările revizuirii sistematice sugerează că anumite regimuri nutriționale, în special dieta mediteraneană, dietele ketogenice și alte diete cu aport scăzut de proteine, au redus semnificativ scorurile UPDRS și au atenuat simptomele motorii ale bolii Parkinson.

Studiul subliniază necesitatea unor cercetări viitoare cu dimensiuni ale eșantionului suficiente pentru a evalua modul în care diferite tipuri de intervenții dietetice afectează persoanele cu boala Parkinson.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-02-2024 | creare: 26-02-2024 | Vizite: 224
Bibliografie
Diets impact Parkinson's motor symptoms, supplements show no benefit, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240221/Diets-impact-Parkinsons-motor-symptoms-supplements-show-no-benefit-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  •