Utilizarea telefonului mobil poate agrava tulburarea obsesiv-compulsivă

©

Autor:

Utilizarea telefonului mobil poate agrava tulburarea obsesiv-compulsivă
Cercetările recent publicate în jurnalul Current Psychology au avut scopul de a evalua modul în care simptomele tulburării obsesiv-compulsive (TOC) influențează comportamentul de utilizare problematică a smartphone-ului. Pentru a obține date relevante, cercetătorii au aplicat un sondaj detaliat unui eșantion de peste 400 de persoane. Acest sondaj a inclus măsurători pentru a evalua nivelurile de comportament obsesiv-compulsiv, teama de a pierde ceva important (FOMO), anxietatea inhibitorie, predispoziția spre plictiseală și utilizare problematică a smartphone-ului. Această abordare a permis o analiză aprofundată a legăturii dintre TOC și comportamentul legat de smartphone.

Rezultate principale

Rezultatele studiului au arătat o corelație semnificativă între nivelurile clinice de TOC și tendința spre utilizare problematică a smartphone-ului. Persoanele cu TOC manifestă o probabilitate mai mare de a dezvolta comportamente problematice legate de utilizarea smartphone-ului, comparativ cu cele fără niveluri clinice de TOC. De asemenea, studiul a identificat că teama de a pierde ceva important și plictiseala sunt factori care influențează această relație.

Teorii și implicații

Cercetarea se bazează pe teoria utilizării compensatorii a internetului, care sugerează că indivizii pot folosi tehnologia pentru a compensa emoțiile negative. În cazul persoanelor cu TOC, dorința de certitudine poate conduce la utilizarea excesivă a smartphone-ului pentru a verifica și a confirma sau infirma temerile legate de TOC. Această dinamică poate duce la un ciclu de verificare și reverificare constantă a telefonului.

Impactul și semnificația publicării

Publicarea acestui studiu reprezintă un pas important în cercetarea impactului tehnologiei asupra sănătății mintale, mai ales în contextul TOC. Pentru echipa de studenți, acest succes reprezintă o realizare remarcabilă, având în vedere complexitatea și durata procesului de publicare în domeniul științific. Experiența a fost deosebit de valoroasă pentru dezvoltarea abilităților lor de cercetare și redactare științifică.

Perspective și direcții viitoare

Echipa de cercetare intenționează să continue explorarea acestui subiect, concentrându-se pe modul în care diferite persoane percep smartphone-urile - fie ca un refugiu de problemele lor, fie ca o povară care necesită atenție constantă. Această direcție de cercetare poate oferi o înțelegere mai profundă a modului în care tehnologia afectează diferit persoanele în funcție de particularitățile lor psihologice.

În concluzie, studiul de la University of Cincinnati Blue Ash College aduce o contribuție semnificativă în domeniul psihologiei și tehnologiei, evidențiind legătura dintre TOC și utilizarea smartphone-urilor și deschizând noi căi de cercetare în acest domeniu.

sursa: Science Daily
foto: University of Cincinnati News

Data actualizare: 18-01-2024 | creare: 18-01-2024 | Vizite: 385
Bibliografie
Let me check my phone again, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240113143736.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Comportamentul obsesiv-compulsiv asociat cu o mutație genetică
  • Mai mult de 3 ore pe zi în fața ecranului pot crește riscul de diabet la copii
  • Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum