Eficiența suplimentelor de Omega-3 în tratamentul ochilor uscați

©

Autor:

Eficiența suplimentelor de Omega-3 în tratamentul ochilor uscați
Pentru persoanele care suferă de sindromul ochilor uscați au fost indicate în ultima perioadă suplimente de acizi grași Omega-3 pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Potrivit unui nou studiu finanțat de National Eye Institute din SUA (NEI), astfel de suplimente nu sunt însă atât de eficiente pe cât se crede.
Studiul a fost realizat în 27 de centre din SUA și a implicat 535 de persoane care prezentau simptome moderate sau severe de ochi uscați, de cel puțin șase luni.

Dintre aceștia, 349 au primit 3 grame de acizi grași Omega-3 derivați din pește pe zi, sub forma a cinci capsule. Fiecare dintre aceste doze zilnice a constat în 2000 mg de acid eicosapentaenoic (EPA) și 1000 mg de acid docosahexaenoic (DHA) - cea mai mare doză testată până acum pentru tratamentul ochilor uscați.

Ceilalți 186 de participanți au fost incluși în grupul placebo, primind doze zilnice de 5 grame de ulei de măsline sub formă de capsule identice cu cele utilizate pentru omega-3. Nici subiecții incluși în studiu, nici cercetătorii, nu știau care sunt persoanele din grupul de studiu și nici din grupul placebo. Membrii ambelor grupuri au putut utiliza și alte remedii pentru ochi uscați, cum ar fi lacrimi artificiale și picături antiinflamatorii pentru ochi.

După 12 luni, scorurile medii raportate de pacienți pentru ambele grupuri s-au îmbunătățit, deși nu a existat o diferență semnificativă între cele două în ceea ce privește gradul de îmbunătățire - 13,9 puncte dintr-un posibil 100 pentru grupul Omega-3 și 12,5 pentru grupul placebo.

Astfel, cercetarea arată că suplimentele Omega-3 nu sunt mai bune decât placebo pentru pacienții care suferă de sindromul ochilor uscați.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul New England Journal of Medicine.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 01-03-2020 | creare: 18-04-2018 | Vizite: 2439
Bibliografie
Study concludes omega-3s no better than placebo for treating dry eye, link: https://newatlas.com/omega-3-dry-eye/54210/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
  • Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum