Exercițiile fizice din copilărie ar putea menține și promova funcția cognitivă în viața de adult

©

Autor:

Exercițiile fizice din copilărie ar putea menține și promova funcția cognitivă în viața de adult
Persoanele care sunt active din punct de vedere fizic în timpul copilăriei au funcții cognitive mai bune în viața de adult. Într-un nou studiu, efectuat de cercetători de la Universitatea Kobe, participanții care au făcut mișcare când erau copii s-au descurcat mai bine la testele cognitive, indiferent de vârsta lor actuală.
În timpul copilăriei, formarea rețelei creierului este susceptibilă la factorii de mediu și factorii experimentali. Se crede că exercițiile fizice din această perioadă optimizează dezvoltarea rețelei cerebrale și sunt legate de menținerea și promovarea funcției cognitive în viața ulterioară. Cercetările din deceniul precedent au arătat că exercițiile fizice din timpul copilăriei afectează dezvoltarea funcțiilor cognitive. Descoperirile recente au indicat faptul că beneficiile exercițiului din copilărie sunt unele importante, inclusiv menținerea și promovarea funcțiilor cognitive în viața de adult. Cu toate acestea, schimbările în funcționalitatea și structura creierului legate de această asociere pozitivă nu au fost încă descoperite.

Studiul actual a investigat relația dintre activitatea fizică în copilărie și funcția cognitivă din viața ulterioară, utilizând RMN (imagistica prin rezonanță magnetică) pentru a identifica schimbările structurale și funcționale din creier care se află în spatele acestei relații. Grupul de cercetare a efectuat un studiu la care au participat peste 200 de persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 69 de ani, pentru a investiga relația dintre exercițiul fizic din copilărie și funcția cognitivă, precum și rețelele neuronale funcționale și structurale de bază.

Cercetătorii au arătat că persoanele care sunt fizic active în timpul copilăriei (până la vârsta de 12 ani) au funcții cognitive mai bune în viața ulterioară. Cu toate acestea, nu au putut găsi o corelație între funcția cognitivă și activitatea fizică post-copilărie. Asocierea pozitivă între exercițiile efectuate în copilărie și funcția cognitivă a fost evidentă în segregarea modulară (n.r. combinarea unei singure unități cu altele pentru a forma întreaga structură a unui sistem) a rețelelor cerebrale, conectivitatea interemisferică consolidată, grosimea corticală mai mare, nivelurile mai mici de arborizare dendritică și densitatea scăzută.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-06-2021 | creare: 22-06-2021 | Vizite: 384
Bibliografie
How childhood exercise could maintain and promote cognitive function in later life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210618134038.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciții fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum