Expunerea perinatală la nanoparticulele crește vulnerabilitatea copiilor în fața unor alergii alimentare grave?

Expunerea perinatală la nanoparticulele crește vulnerabilitatea copiilor în fața unor alergii alimentare grave?

©

Autor:

Expunerea perinatală la nanoparticulele crește vulnerabilitatea copiilor în fața unor alergii alimentare grave?
Dezvoltarea tehnologică la scară nanometrică a dus la revoluÈ›ionarea tehnologiei alimentare, importante modificări fiind aduse în procesele de producÈ›ie È™i procesare a alimentelor, cu scopul creÈ™terii siguranÈ›ei alimentare. O recenzie publicată în jurnalul Frontiers in Allergy sugerează că schimbările drastice apărute în producÈ›ia de alimente ar putea avea consecinÈ›e neprevăzute asupra sănătății umane. Cercetătorii au prezentat dovezi care sugerează că expunerea perinatală la nanoparticule poate expune copiii nou-născuÈ›i unui risc crescut de alergii alimentare severe.
Din cauza proprietăților imunotoxice È™i biocide ale nanoparticulelor, expunerea la acestea în perioada de gestaÈ›ie sau în momentul naÈ™terii poate duce la perturbarea schimburilor dintre microbiota intestinului gazdă. De asemenea, la nou-născuÈ›i, expunerea la nanoparticule poate interfera cu bariera intestinală È™i dezvoltarea sistemului imunitar. „În consecință, urmarea ar putea fi o creÈ™tere a riscului de tulburări imunitare, precum alergiile alimentare”, a declarat autorul corespondent al studiului, Karine Adel-Patient, director de cercetare în cadrul Institutului NaÈ›ional de Cercetări Agronomice din FranÈ›a.

Pentru a înÈ›elege întocmai modul în care nanoparticulele perturbă echilibrul intestinal, cercetătorii s-au concentrat asupra a trei aditivi care poartă nanoparticule È™i care se găsesc în mod regulat în alimente. Studii efectuate pe rozătoare au evidenÈ›iat capacitatea nanoparticulelor de a traversa placenta, în timp ce studii efectuate pe oameni au arătat că aditivii pot, la rândul lor, să traverseze placenta. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că È›esutul limfoid asociat intestinului la om este afectat negativ de nanoparticule, ceea ce sugerează că efectul asupra sistemului imunitar este mai mare decât se înÈ›elege în prezent.

Cu toate acestea, impactul expunerii la nanoparticule asupra dezvoltării alergiei alimentare nu a fost evaluat până în prezent. Revizuirea oamenilor de È™tiință atrage atenÈ›ia asupra necesității efectuării cât mai rapide a unei cercetări care să evalueze riscul legat de expunerea la nanoparticulele anorganice din alimente în timpul perioadei perinatale asupra bebeluÈ™ilor.

sursa: News Medical
foto: Image/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 398
Bibliografie
Perinatal exposure to inorganic nanoparticles may make babies more vulnerable to food allergies, link: https://www.news-medical.net/news/20221205/Perinatal-exposure-to-inorganic-nanoparticles-may-make-babies-more-vulnerable-to-food-allergies.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primul vaccin din lume împotriva alergiei la polen
  • Nanoparticulele – soluÈ›ia pentru a opri hemoragiile interne
  • Nanoparticule polimerice pentru localizarea È™i tratarea tumorilor mamare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum