Expunerea prenatală la paracetamol ar putea crește riscul copilului pentru ADHD și autism

©

Autor:

Expunerea prenatală la paracetamol ar putea crește riscul copilului pentru ADHD și autism
Un studiu recent publicat în International Journal of Epidemiology a remarcat o asociere puternică între utilizarea paracetamolului (acetaminofenului) în cursul sarcinii și simptomele de spectru autist la băieți, dar și o relație între administrarea prenatală frecventă a acestui medicament și tulburările de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la ambele sexe.

Comparativ cu micuții care nu au fost expuși în perioada intrauterină la substanța farmacologic activă acetaminofen, s-a observat o creștere cu 30% a riscului pentru afectarea unor funcții specifice de atenție și o accentuare a două simptome caracteristice spectrului autist la băiețeii expuși.

La studiu au participat 2644 de perechi formate din mame și copii. 88% dintre aceste perechi au fost evaluate când micuțul avea vârsta de un an. Ulterior, doar 79.9% au fost analizate la vârsta copilului de 5 ani. Evaluarea a constat în consemnarea consumului de paracetamol în decursul sarcinii și a frecvenței administrării (deloc, sporadic, în mod persistent). Deoarece informațiile au fost colectate retrospectiv, nu s-au putut estima și dozele administrate.

Potrivit rezultatelor, 43 % dintre copiii evaluați la vârsta de un an, respectiv 41% la 5 ani, au fost expuși la un moment dat la acetaminofen în primele 32 de săptămâni de sarcină. Cei din urmă au prezentat un risc major de a dezvolta simptome de hiperactivitate și impulsivitate, în timp ce micuții expuși în mod repetat la paracetamol au înregistrat performanțe mult mai reduse în cadrul unui test computerizat pentru aprecierea gradului de neatenție, a impulsivității și a vitezei de procesare a stimulilor vizuali.

În rândul băieților participanți la studiu care au fost expuși în mod persistent la concentrații variate de paracetamol în perioada intrauterină, s-a remarcat o frecvență mai mare a simptomelor specifice tulburărilor de spectru autist.

„Deși au fost analizate doar simptomele asociate tulburărilor de hiperactivitate și autism, dar nu a cazurilor diagnosticate, acumularea unui număr crescut al acestor simptome la copii ar putea afecta starea de sănătate și dezvoltarea neurologică și psiho-comportamentală a micuților în absența unui diagnostic clinic al acestor afecțiuni”, potrivit coordonatoarei studiului Claudia Avella-Garcia.

Conform concluziilor studiului, utilizarea largă a paracetamolului la mamă în perioada intrauterină, dar și la micuți în decursul vieții de sugar și a micii copilării, ar putea crește riscul acestora de a dezolta simptome caracteristice tulburărilor hiperkinetice asociate cu deficit de atenție și autismului, în special la băieței.

Rezultatele acestui studiu atestă o posibilă asociere, dar nu o relație cauză-efect. În lipsa unor studii care să confirme cu certitudine aceste date, este indicată utilizarea cu precauție a medicamentelor în timpul sarcinii și administrarea acestora doar la recomandarea specialistului.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-04-2019 | creare: 04-07-2016 | Vizite: 2528
Bibliografie
Prenatal exposure to acetaminophen may increase autism spectrum and hyperactivity symptoms in children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160701095445.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu face legătura între simptomele gastro-intestinale și autism la copii
  • Un nou studiu cercetează legătura între aportul prenatal de fier și riscul de autism la copil
  • Copiii cu ADHD nu recunosc fețele furioase
  •