Faceți sport, indiferent de vârstă: exercițiile fizice realizate la vârste înaintate atenuează îmbătrânirea epigenetică

©

Autor:

Faceți sport, indiferent de vârstă: exercițiile fizice realizate la vârste înaintate atenuează îmbătrânirea epigenetică
Exercițiile fizice, chiar dacă nu sunt adoptate decât mai târziu în viață, pot încetini efectele îmbătrânirii, sugerează un nou studiu. În timpul experimentelor de laborator, șoarecii care au fost studiați după două luni de alergare progresivă, în ciuda faptului că nu au avut o pregătire anterioară, au avut o vârstă epigenetică cu opt săptămâni mai redusă decât cea a șoarecilor sedentari de aceeași vârstă.
Deși lucrarea analizează în profunzime relația dintre exercițiile fizice și îmbătrânirea epigenetică, reflectând utilizarea mai multor instrumente analitice, experimentul care a generat datele a fost relativ simplu. Șoarecilor de laborator care se apropiau de sfârșitul duratei lor naturale de viață, la 22 de luni, li s-a permis accesul la o roată de exerciții cu greutate. În general, șoarecii nu necesită constrângere pentru a alerga și o vor face în mod voluntar. Șoarecii mai bătrâni vor alerga oriunde de la șase până la opt kilometri pe zi, mai ales în rafale, în timp ce șoarecii mai tineri pot alerga până la 10-12 kilometri.

Atunci când șoarecii au fost studiați după două luni de alergare progresivă, s-a determinat că vârsta lor epigenetică este mai mică cu opt săptămâni decât vârstă epigenetică a șoarecilor sedentari. În cazul șoarecilor, opt săptămâni reprezintă aproximativ 10% din întreaga lor durată de viață.

Motivul pentru care exercițiile fizice efectuate la vârste înaintate pot reduce vârsta epigenetică este unul complex, ce depinde de metilare a ADN-ului, un proces biologic esențial descris „ca un proces în care grupurile de atomi, numite grupări metil, se atașează la exteriorul genelor, ca niște lipițe minuscule, făcând ca genele să se activeze mai mult sau mai puțin și să producă anumite proteine”. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, tinde să existe o metilare crescută a ADN-ului, sau chiar hipermetilare, la locurile promotoare ale genelor din mușchi, ceea ce poate explica de ce exercițiile fizice efectuate la bătrânețe pot atenua efectele îmbătrânirii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-01-2022 | creare: 26-01-2022 | Vizite: 377
Bibliografie
Late-life exercise shows rejuvenating effects on cellular level, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220121124840.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
  • Vârsta mijlocie - perioada optimă pentru a îmbunătăți funcția cardiacă
  • Care este „doza optimă” de exercițiu fizic pentru ameliorarea sănătății cognitive la vârstnici?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum