De ce nu e suficient sportul pentru a slăbi?

©

Autor:

De ce nu e suficient sportul pentru a slăbi?
Un studiu publicat în Current Biology sugerează că sportul nu este suficient pentru a pierde kilogramele în plus. Motivul este că organismul nostru are capacitatea de adaptare la niveluri mai intense de activitate fizică. Prin urmare, de la un anumit punct, exercițiile fizice suplimentare nu vor mai ajuta o persoană să slăbească.

Multe cercetări au demonstrat că activitatea fizică este esențială pentru sănătatea fizică și mentală. Studiul de față nu neagă acest lucru, dar adaugă faptul că și dieta corespunzătoare este importantă pentru controlul greutății și prevenirea kilogramelor în plus.

Persoanele care încep un program de exerciții fizice pentru a slăbi observă o scădere în greutate după câteva luni. Cei care au un stil activ de viață consumă o cantitate similară de energie ca și cei din populațiile predispuse la sedentarism. Acest lucru a fost descoperit de Herman Pontzer de la Universitatea din New York, care a analizat o populație tradițională de vânători din Tanzania. El a remarcat la aceștia că, deși parcurg zilnic distanțe lungi și realizează multă muncă fizică, consumă în fiecare zi aproximativ aceeași cantitate de energie ca și persoanele moderne cu un stil sedentar de viață din America și Europa.

Studiul a inclus peste 300 de bărbați și femei, cărora li s-au măsurat nivelurile zilnice de energie și gradele de activitate. S-a observat că la persoanele mai sedentare există cheltuieli energetice minore. Persoanele care exersează moderat au avut cheltuieli energetice mai mari, pierzând cu aproximativ 200 de calorii în plus față de sedentari. La polul opus, cei cu activitate fizică intensă nu avut cheltuieli energetice proporționale cu gradul lor de activitate.

Rezultatele arată că persoanele care fac exerciții fizice intense pierd același număr de calorii zilnic ca și cele care exersează moderat. O activitate fizică inexistentă poate pune probleme de sănătate, în timp ce o activitate fizică intensă poate determina organismul să se adapteze și deci să nu mai piardă kilograme.

În continuare, cercetătorii vor să studieze răspunsul corpului la diferite grade de activitate, orientându-se asupra sistemului imun și al sistemului reproductiv.

Data actualizare: 04-02-2016 | creare: 04-02-2016 | Vizite: 5331
Bibliografie
Why you won't lose weight with exercise alone, link: http://medicalxpress.com/news/2016-01-wont-weight.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Interacțiunile sociale ar putea fi influențate de dorința de a slăbi
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Meta-analiză: Sexul înainte de o competiție sportivă nu afectează negativ performanța
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum