copil cu puroi pe amigdale fara alte probleme

24-01-2011
gianina_bajan
Nu este medic/terapeut
gianina_bajan
In atentia dlui dr. Flueraru Valeriu
_
Buna ziua!
Sunt mama unui baietel cu varsta de 3 ani si 8 luni si cu o greutate de 13.5 Kg; in luna octombrie 2010 am observat ca are amigdalele marite, rosii si cu puncte albe pe suprafata acestora. Am urmat mai multe tratamente, de fiecare data insa (dupa terminarea administrarii antibioticului) amigdalele au ramas rosii, iar punctele de puroi au reaparut. Astfel:

1. La sfarsitul lunii octombrie a facut (singura data din acel moment si pana in prezent) temperatura peste 38.7 grade; fiind in weekend i-am administrat Augmentin 5 ml/12 ore, iar tratamentul a durat (la recomandarea ulterioara a medicului) timp de 5 zile.

2. La sfarsitul lunii noiembrie, problemele au reaparut. Am facut un exudat faringian in urma caruia, la recomandarea medicului de familie, i-am administrat tot Augmentin - 7 zile, albastru de metil (badijonaj) si Zyrtec - 5 pic seara (intrucat i se infundase foarte tare nasul). Rezultatul exudatului faringian din data de 04.12.2010 a fost Stafilococ auriu H+C+, iar antibiograma:
R - Penicilina, Eritromocina, Claritomocina, Tetraciclina, Clindamicina;
S - Oxacilina, Amoxicilina/ Ac clavulanic, Cefuroxim, Ceftriaxon, Cefazolin, Cefoxitin, Meticilin, Linezolid, Imipenem, Gentamicina, Amikacina, Vancomicina, Teicoplanin;
I - Amoxicilina.

3. Intrucat problemele au persistat am solicitat ajutorul unui medic specialist; la recomandarea dr. ORL (diagnostic "faringo-amigdalita ac. pultacee") a urmat urmatorul tratament: Cedax - 6 ml/zi, Propolis C - 4 tablete/zi, Tantum Verde (copii) - 2 pufuri de 4 ori/zi, Imunorezistan Junior 3 ml/3 ori pe zi. Ne-au fost recomandate urmatoarele analize (efectuate in 21.12.2010), dar tratamentul l-am administrat ulterior recoltarii (inainte de a astepta rezultatul analizelor). Rezultatele au fost:
Leucocite (WBC) - 9.85
Neutrofile % - 41.7;
Eusinofile % - 2.81;
Basofile% - 0.828
Limfocite % - 49.1;
Monocite % - 5.61;
Hematii (RBC) - 4.75;
Hemoglobina (HGB) - 12.3
Hematocrit (HCT) - 36.6
MCV - 76.9
MCH - 26.0
Conc medie de hemoglobina eritrocitara - 33.8
Indice de distributie a eritrocitelor - 13.5
Trombocite - 364
Volum mediu trombocitar - 6.33
Trombocrit - 0.241
Indice de distributie a trombocitelor - 18.1
Neutrofile - 4.10
Eusinofile - 0.277
Limfocite - 4.84
Basofile - 0.082
Monocite - 0.553
_
Fibrinogenemie - Plasma - 466
VSH Sange - 15
_
ASLO - 16
TGP Ser - 4.

4. La inceputul lunii ianuarie 2011 problema a reaparut. La recomandarea altui medic ORL (:-(, care a stabilit ca si diagnostic "Amigdalita acuta, eritemato pultacee, rinoadenoidita acuta" (sper ca am scris corect), i-am administrat 2 flacoane Zinnat 5 ml/8 ore, badijonaj cu glicerina boraxata si nistatin de 2 ori/zi si vibrocil 2-3 pic de 2 ori / zi.

Pe toata perioada administrarii antibioticelor - Biotics Baby 2-3 plicuri/zi.

5. Intrucat la o saptamana dupa terminarea antibioticului a facut diaree, am revenit la medicul de familie pt tratament; ne-a sesizat faptul ca a fost administrat mult prea mult antibiotic foarte puternic si intr-o perioada scurta si ulterior (intrucat punctele de puroi inca persistau, ne-a recomandat si urmatoarele analize (18.01.2011):
A. Exudat faringian si nazal; la ambele rezultatul este Absent streptococ beta hemolitic grup A, stafilococ auriu (coagulaza +)
B. Examen buco-faringian - Celule epiteliale - plate rare; Polinucleare - rare; Flora microbiana - foarte bogata, polimofa, reprezentata de coci gram pozitiv si diplococi gram negativ; Elemente miceliene - frecvente.
C. Analize sange:
Iron ferrozine - 93.5
ALT - 15.8
AST - 44.1
g-GT - 8.5
ALP-DEA - 373
Calciu total - 10.4
Calciu ionic - 4.7
_
Anticorpi heterofili (mononucleoza infectioasa) - negativ.

Avem rugamintea sa ne ajutati (in masura in care este posibil) cu un "diagnostic" si sa ne recomandati o modalitate de solutionare a acestei situatii. In prezent amigdalele sunt marite, cu un aspect rosu, neted si cu firisoare de sange vizibile pe suprafata acestora; momentan nu sunt prezente puncte de puroi. In toata aceasta perioada nu a facut temperatura, nu a tusit, nu i-a curs nasul si nu a semnalat durere in gat; in plus are pofta de mancare si inghite mancarea fara probleme.

Multumim anticipat! Va stam la dispozitie si pentru alte informatii.
Cu respect,
Gianina Bajan
6 comentarii
0
25-01-2011, ora 07:45
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. marimea amigdalelor la aceasta varsta in mod normal..este mai mare decat la copii mai mari sau adulti
deci ceia ce vedeti acum ingat este NORMAL.. fiindca tesutul limfatic( polipi, amigdale) perticipa la apararea organizmului si la acesta varsta imunitatea este in formare
2.NU mai administrati Antibiotic..in cazul cand va uitati in gat si vedeti amigdalele mai rosii, cu False depuneri pe ele.
aceasta rosata poate fi de la refluxul gastric sau de la ceva acru, acidulat..ce irita gatul !)
Antibioticul se administreaza pe o Amigdalita Pultacee ( febra38-39, transpiratii, dureri mari la inghitit, refuzul mancarii, dureri la palparea gatului pe exterior.)
3. pentru ca Amigdalele sa nu se inflameze.. Copilul.. NU are voie niciodata sucuri acidulate, apa minerala, fructe citrice ( decat pomelo), mancare acra( bors, muraturi, otet)
4 gargara dupa fiecare masa, cu ceaiuri calde, apa de gura..s.a
5 periodic lunar cate 10 zile tratament cu Propolis+ echinacee de supt, Echinacee sirop de baut
0
25-01-2011, ora 20:21
gianina_bajan
Nu este medic/terapeut
gianina_bajan
Vă mulţumim mult pentru indicaţiile date şi în caz că mai avem ceva probleme vom apela din nou la dumneavoastră. Cu respect Gianina BĂJAN.
0
09-04-2011, ora 02:08
adrian23
Nu este medic/terapeut
adrian23
buna..d'le in urma cu o saptamana cand am stranutat me-a iesit din gat sau plamani o bobita de puroi galbue..ca un bob de orez. la inceput.am crezut ca e o bucatica de cascaval dar dar era prea fina si mirosea a infectie..azi din nou am scos la fel o bobita dar cand am scuipato in palma era si sange in
0
09-04-2011, ora 02:23
adrian23
Nu este medic/terapeut
adrian23
in jurul ei...cred ca din nas..pt ca me-a curs sange din nara dreapta exact in momentul acela...nu am febra nu ma doare in gat nu ma doare capu...in urma cu un am me-a gasit splina marita..13 cm am facut multe investigati si nu s-a gasit nimik diagnostic splenomegalie constitutionala sau din cauza unor infecti in copilarie..raze la plamani am facut acum o luna e normala..LDH, , VSH, proteina c in limite normale.. la hemoleucograma facuta acum 2 saptamani limfocite usor crescute si neutrofile usor scazute monocite putin crescute in rest lim normale..singuru simptom e o jena permanenta undeva de la gura stomacului 2 cm spre dreapta undeva sub stern iinsotita cateodata si de mancarime pe dinauntru..va rog sa imi spuneti cam ce ar putea fi in legatura cu bilutele alea de puroi si de unde credeti ca sunt va multumesc..
0
11-03-2014, ora 22:25
albu madalina_buzau
Nu este medic/terapeut
albu madalina_buzau
Buna ziua.Sunt mama unei fetite in varsta de 1 an si 5 luni si de la varsta de 6 luni imi face puroi in gat.de fiecare data cand am ajuns la ugente cu febra 39cu5 i sa dat cefort cu gentamicina.la exudatul faringian ia iesit un stafilococ si si i sa fc tratament cu gentamicina(la ea era sensibil).copilul imi tot face si acum puroi in gat si mereu ajungem la cefort cu gentamicina.face chiar si de 2 ori pe luna.ce imi recomandati sa i dau?mentionez k am fost si la orl si a spus ca nu are ce sa i faca pana la 4ani cand o opt opera de amigdale.va mltumesc
0
12-03-2014, ora 15:06
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. nu mai tratati amigdalita la pediatru sau med. de familie
gentamicina are si efect Ototoxic, , ,
2 se exclude complet din alimentatia copilului Tot ce este acru, toate sucurile si toate fructele citrice sau acre
se pooate mar copt, dovleac copt si banane
in rest vitaminele din LEGUME.. in orice forma si cat de multe
3 local se fac inhalatui, aerosoli, spreiuri pentru faringe.. uleioase, ecchinaceea sirop cate 2 saptamani lunar
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diferența dintre angina (amigdalita) virală și cea bacteriană - când trebuie să iei antibiotic
  • Amigdalele umane absorb nanoplasticele, sugerează cercetătorii
  •