CT cerebral. Ajutor pentru citirea rezultatului. Mulțumesc!

29-03-2017
Maria2017
Nu este medic/terapeut
Maria2017
Scris de la 28-03-2017 23:59
Buna seara
Va scriu pentru a va cere ajutorul in citirea rezultatelor unui CT. Bunicul meu a primit acest rezultat in urma unui CT cerebral ex nativ și nu știm cum sa îl interpretam:

-laume milimetrice capsula-lentilului bilateral și in centrii semiovalu bilateral;
- contact parencefalira sechelara cu diam de 40/45 mm lordijata urtivo-subcervical frontal superior stg;
- sistem ventricular pe linia mediana, modesal dilatat predominant la nivelul ventriculului lateral stg;
-atrofe cervicala(cerebrala) difuz;
- calcitriol atesermelrose vertebrale.
Menționez ca bunicul a fost diagnosticat cu început de Alzheimer.
Îmi cer scuze, sunt conștientă ca unele cuvinte sunt complet greșite, dar mi-a fost foarte greu sa descifrez ce este scris pe foaia de la doctor.
Va mulțumesc anticipat!
2 comentarii
1
30-03-2017, ora 08:24
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Neurologie, SUCEAVA
Dr. Cocîrla Mihaela Diana
Lacune milimetrice capsulo-lenticulare bilateral si in centrii semiovali bilateral - aceasta inseamna ca a suferit mici si multiple accidente vasculare cerebrale (sunt de dimensiuni foarte mici, si probabil nu s-au manifestat clinic la momentul producerii, dar ele insumate si acumulate dau in cele din urma un anumit tablou clinic, adica anumite manifestari).
Cavitate porencefalica sechelara de 40/45 mm cortico-subcortical frontal stg - aceasta este o leziune sechelara, fie in urma unui traumatism cranio-cerebral, fie in urma unui accident vascular cerebral de dimensiuni de data asta mai mari (se numeste infarct teritorial).
Sistem ventricular pe linia mediana (asta e bine), modest dilatat predominant la nivelul VL stg. -aceasta este concordant cu leziunea sechelara de la nivelul lobului frontal stg.
Atrofie cerebrala difuza - micsorarea creierului prin fenomenul de asa zisa imbatranire, dar este un fenomen care apare mai ales in boala Alzheimer.
Calcificari ateromatoase vertebrale - depuneri pe peretii arterelor vertebrale - fenomen care este de asteptat la mai toata lumea peste o anumita varsta.
Sper ca se intelege. Va astept cu intrebari. Sanatate!
1
04-04-2017, ora 12:05
Maria2017
Nu este medic/terapeut
Maria2017
Va mulțumesc foarte mult pentru răspunsul detaliat și pentru ca v-ați luat din timpul dumneavoastră pentru a ma ajuta. Ceea ce mi-ați scris se înțelege foarte bine.

Atunci când spuneti in prima fraza a răspunsului dumneavoastră "anumite manifestări", va rog, mi-ați putea da mai multe detalii despre ce fel de manifestari ar putea fi vorba?

Din nou, va mulțumesc din suflet și va urez multă sănătate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.