Diete si mentinere

08-12-2020
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Buna! Eu sunt Simona, am 35 de ani, am 1.50 inaltime si 65 kg. Sunt mama unui baietel de 5 ani, si de cand am nascut nu am mai reusit sa slabesc. Inainte de sarcina aveam 43-45 de kg, dupa am inceput sa mananc foarte mult si foarte nesanatos, la orice ora. In toata perioada asta am incercat sa mananc sanatos si echilibrat, dar de fiecare data am dat gres si am cazut in patima mancatului nesanatos. Am fost la nutritionist, am fost la sala, am incercat si dieta propusa de cei de la Herbalife, problema este ca nu pot fi fidela si ma las ispitita foarte usor, iar daca nu mananc prostioare, ma simt toata ziua depresiva, nervoasa si stresata. Asa ca m-am gandit sa fac altfel: sa tin diverse diete scurte ca sa slabesc mai repede si sa fiu mai fericita ca vad rezultatele, si apoi sa ma mentin mancand sanatos, corect. Am observat ca eu nu ma pot schimba dintr-odata, nu pot avea un stil de viata sanatos si ma las repede, de aceea m-am gandit ca ar fi mai bine sa tin aceste diete hipocalorice, numai ca sa vad rezultatele mai repede, sa fie o incurajare. Poate procedez gresit, dar eu asa functionez, si voi incerca. Ca sa stiti, visul meu e sa ajung sa am un stil de viata sanatos, sa fiu un exemplu pentru copilul meu, sa mananc corect si echilibrat, iar aici voi scrie evolutia mea in ceea ce priveste alimentatia. Stiu ca nu e bine ca incep cu aceste diete, dar v-am spus deja de ce am luat hotararea aceasta, eu incerc pe propria raspundere. Vreau sa stiti ca aceste diete sunt foarte nesanatoase si periculoase, nu se vor tine pe perioade lungi de timp si nu le recomand nimanui. Eu scriu pe acest site pentru a primi sfaturi ca sa ajung sa imi indeplinesc visul, pentru ca vreau sa impartasesc cu voi experienta mea in ceea ce priveste schimbarea stilului alimentar si va invit si pe voi sa imi scrieti experienta voastra!
15 comentarii
0
08-12-2020, ora 13:01
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Azi, 8 decembrie 2020, am inceput o dieta pe care am gasit-o ieri pe internet cu iaurt/kefir si mere. Ea suna cam asa: se va manca de trei ori pe zi cate un mar mare sau doua mere mai mici si 500 ml kefir/iaurt si se vor bea 1-2 litri de apa, asta timp de trei zile. Am 65 de kg, ne vedem pe 11 decembrie 2020 (dimineata) sa va spun cat si daca am slabit, daca am reusit sau am trisat, cum m-am simtit etc. Sa aveti o zi frumoasa!
0
08-12-2020, ora 17:20
360
Nu este medic/terapeut
360
dieta cu kefirul si marul nu este o dieta sustenabila. cauta pe google efectul yoyo. exact acelasi rezultat il vei avea si tu cu alimentatia asta. vei slabi, dar te vei ingrasa la loc pe termen lung.

dieta care functioneaza si e mai buna ca dieta sugerata de tine este dieta ketogenica. insa chiar daca e mai buna decat dieta cu kefirul, nu inseamna ca e si sanatoasa. insa e preferabil sa o folosesti in loc de kefir.

in diete e deasemenea important sa tii nr de proteine ridicat. studiaza si aspectul asta. mai ales daca faci si sport.
0
08-12-2020, ora 17:37
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Dieta o tin cat sa ma pacalesc un pic si sa ma disciplinez cu mesele la ore fixe.
1
08-12-2020, ora 19:23
360
Nu este medic/terapeut
360
nu ar fi mai eficient sa treci direct pe o dieta cat de cat echilibrata cu 1000 calorii, faci sport, si mananci la ore fixe ?
0
08-12-2020, ora 19:30
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Ar fi, dar nu rezist mult timp. Acum sa vad daca reusesc sa tin asta si voi vedea pe viitor.
0
11-12-2020, ora 08:23
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Am revenit. Am respectat aceasta dieta ca la carte. Acum am 64 de kg, deci am slabit 1 kg in 3 zile. A fost extraordinar de greu, mereu m-am simtit slabita, ma gandeam incontinuu la mancare, nu am fost productiva deloc. Nu voi putea renunta la mancarurile nesanatoase in totalitate, dar voi manca la ore fixe, mai putin si ceva mai sanatos (atat cat se poate). Cu timpul sper sa reusesc, adica sa mananc sanatos fara ca sa mai fie un chin. Referitor la aceste diete drastice, le-as mai repeta, dar cu trei conditii: sa nu dureze mult, diferenta dintre acestea si stilul meu alimentar sa fie doar cantitatea si alimentele, fara schimbarea numarului de mese si, in final, sa nu le aplic decat foarte rar, ca o detoxifiere.
1
11-12-2020, ora 12:57
360
Nu este medic/terapeut
360
cand o persoana slabeste in primele zile de dieta e pt ca pierde apa.. dar macar ai incercat si te-ai convins cum stau treburile cu iaurtul
0
11-12-2020, ora 16:45
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Da, da. Stiam asta. Tu esti nutritionist sau doar te intereseaza domeniul? Ai avut si tu probleme cu kilogramele in plus? As vrea sa stiu ce mananci intr-o zi.
0
11-12-2020, ora 17:02
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Daca nu puteti renunta la mancarurile nesanatoase, asa ca mine, va sfatuiesc sa le inlocuiti cu altele care au un numar redus de calorii. De exemplu, daca vreti o pizza delicioasa, in loc sa o comandati, o puteti face voi. Cea cumparata are in jur de 1300 - 2000 de calorii, iar voi o puteti face dintr-o lipie, o ungeti cu putin sos de rosii, un pic de oregano, cascaval/mozzarella, sunca, rosii, ciuperci, ardei, ceapa. O bagati la cuptor pentru 7 minute si e gata! O pizza gustoasa, foarte asemanatoare celelalte. Calculati prima oara caloriile (ca sa va faceti o idee referitoare la cantitati) si o puteti face de 400-600 de calorii. O diferenta destul de mare, nu? Cautati pe YouTube "pizza 400 de calorii - Miere TVO". La fel, daca va plac sucurile, alegeti varianta cu 0 calorii. Cautati alternative, daca nu mai sanatoase (cum ar fi ideal), macar cu mai putine calorii.
1
11-12-2020, ora 17:16
360
Nu este medic/terapeut
360
nu sunt nutritionist, dar am studiat domeniul in urma cu cativa ani. la inceput l-am studiat din cauza unor alergii alimentare si probleme de sanatate, apoi pt ca am vrut sa imbunatatesc performantele sportive.

in general mananc plant based, cereale, leguminoase, seminte/nuci, plus cam 150 g de carne. Evit lactatele pt ca am intoleranta/alergie la ele. Mananc doar ocazional. Legat de alimentatia zilnica, pt ca mai fac si sport, mai iau si concentrat proteic.

din experienta, am observat ca e bine sa mananci un numar echilibrat de calorii si sa cresti intensitatea si durata sportului. Reducerea drastica a caloriilor a functionat la mine pana la un punct, urmand ca apoi sa mentin greutatea. Nu am redus niciodata caloriile sub 1700.

Singura experienta cu pierderea drastica in greutate am avut-o cu dieta ketogenica. Slabisem cu ea de la 85 kg la 72 kg. Problemele cu ea au fost ca mi-au aparut anumite boli de piele (mi se decojea pielea la barbie si la nas), ma simteam stresat si infometat si aveam performante fizice slabe. Abia dupa 3 ani de regim cu alimentatie omnivora am revenit la stare de sanatate optima.

Alta experienta nu am cu slabitul pt ca nu am mai avut probleme mari cu greutatea
0
11-12-2020, ora 17:33
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Felicitari, xtreme07!

Iar pentru cei care vor citi pe aici, va rog sa va faceti un obicei. Sa nu treaca o zi fara ca sa faceti miscare (ca e la sala, ca e jogging sau acasa si faceti doar cateva genuflexiuni, nu are importanta, conteaza sa faceti). Aplicati si voi alaturi de mine aceste mici schimbari sau "reguli" si cu timpul se vor dovedi a fi de folos, sunt sigura!

Si inca ceva... APA! Poate sa treaca si trei zile fara ca sa beau apa deloc. Inca un obicei pe care ar fi bine sa vi-l faceti, daca sunteti ca mine, si pentru voi a bea apa e un chin, umpleti o sticla de apa si astfel stiti ca trebuie sa o beti pe toata intr-o zi. Intre 2 si 3 litri sunt suficienti.
1
11-12-2020, ora 20:43
360
Nu este medic/terapeut
360
o sa fi dezamagita. desi sunt multi vizitatori, putin isi exprima parerea pe aici.
1
11-12-2020, ora 22:45
simonaslabeste-C1
Nu este medic/terapeut
simonaslabeste-C1
Am observat. Nici macar vizitatorii nu sunt atat de multi, asta pentru ca de fiecare data cand intri, se pune ca fiind o noua vizualizare, adica eu daca intru de 20 de ori aici, pare ca au citit 20 de persoane diferite, in realitate fiind doar una. Mi-ar fi placut sa fie o comunitate, aia e, poate-poate citeste cineva si gaseste util ce am scris noi aici.
0
18-12-2020, ora 17:37
360
Nu este medic/terapeut
360
cum mai e cu dieta ? ai mai facut ceva schimbari la ea ?
1
26-01-2021, ora 16:02
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Bună, Simona,

Este important să împărtășești experiența scăderii în greutate. Pentru unele persoane, reușita ta poate fi o sursă de inspirație pentru persoanele care vor să înceapă această călătorie către o viață mai sănătoasă.

Alimentația este unul dintre cele mai intime lucruri, o practicăm zi de zi pentru a- i oferi energie corpului, nutrienți și mai nou, specific omului modern, confort și recompense atunci când experimentăm anumite stări emoționale.
De aceea este și foarte greu să faci schimbările peste noapte și dacă este un lucru pe care doresc să ți-l transmit este următorul: nu cere imposibilul; nu suntem perfecți niciunul dintre noi, cel mult putem deveni în timp și cu răbdare mai conștienți de prorpiile alegeri alimentare, consecvenți în a le luaa pe cele mai bune, disciplinați să le menținem atunci când avem greutăți.

Restricția severa are 2 tăișuri:
- te ajută pentru o perioadă de timp limitată să scazi în greutate
- dar din păcate, crește dorința de a consuma din acele alimente si ajungi sa pierzi total controlul asupra lor.

De aceea se dorește habituarea cu alimentele mai putin prietenoase cu silueta, „prostioarele” cum le numești. Ai voie să consumi din ele ocazional, în cantități mici, dar îți propui ca în acea zi să faci mai multă mișcare, să alegi mai multe legume, să mai reduci din alimentele surse de grăsimi, astfel încât să fii sigură că nu ți-a afectat procesul de optimizare în greutate.

Dar e important să fii conștientă că recomandarea de consum ocazional și în cantități mai mici nu este o restricție autoimpusă, o pedeapsă, ci din contră, e o decizie bazată pe bunul simț alimentar. Cu țoții știm că astfel de alimente nu sunt menite să fie consumate frecvent și nu reprezintă o sursă de nutrienți pentru organismul nostru.

În linii mari, o restrictie calorica moderata, sustenabila, asociata cu activitate fizica, somn suficient, management emotional, sunt premisele unei calatorii cu rezultate frumoase.

De asemenea, setarea asteptarilor realiste este ESENTIALA. Pentru unele persoane, o scadere in greutate sustenabila poate fi si de 150-350 g pe saptamana sau bucuria de a nu mai creste in greutate este un prim obiectiv, atat timp cat pot reproduce pe termen lung schimbarile alimentare.

Gândeșe-te la următorul scenariu. Faptul ca te bucuri de alimentatie si te afli in pace cu alegerile pe care le face, scazand 250 g/saptamana, 1 kg/luna, ar putea fi mai benefic decat sa scazi 2-3-5 kg/luna din cauza unor restrictii draconice la care renunti in secunda 2.

Iti atasez si cateva link-uri cu informatii care sper mult sa iti fie utile si sa te ajute sa iti atingi obiectivele de greutate intr-un mod firesc si sustenabil.
- https://dieta.romedic.ro/mici-schimbari-in-dieta-care-te-vor-ajuta-sa-slabesti
- https://dieta.romedic.ro/recomandari-nutritionale-in-functie-de-sex-greutate-si-activitate-fizica
- https://dieta.romedic.ro/greseli-frecvente-care-te-readuc-la-greutatea-initiala-dupa-ce-ai-slabit
- https://www.romedic.ro/tin-o-dieta-dar-nu-scad-in-greutate-unde-gresesc-0P36433

Multa sanatate,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Top alimente pentru slăbit
  • Persoanele apropiate ar putea să ne compromită eforturile de slăbire
  •