Edem dupa entorsa de glezna

28-08-2016
AlexandraDora
Nu este medic/terapeut
AlexandraDora
Buna ziua,
Acum o saptamana sotul meu a suferit o entorsa de glezna stanga. In urma filmului facut la spital i s-a spus ca nu are ruptura si i s-a prescris Aulin si Fastum gel. Tine tratamentul, si-a facut comprese cu gheata si si-a tinut piciorul ridicat timp de 2 zile. E in concediu medical si paseste pe picior doar strictul necesar. Problema e ca piciorul e in continuare umflat, are dureri si simte cand paseste ca are la glezna un fel de punga cu lichid.
Intrebarea mea e: dupa cat timp ar trebui sa i se retraga edemul si cat de periculoasa e aceasta umflatura? Ar putea fi vorba de ceva mai grav, ce nu s-a vazut pe film?
Multumesc anticipat!
O zi frumoasa!
3 comentarii
0
28-08-2016, ora 11:58
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
postati radiografiiledaca puteti
0
28-08-2016, ora 13:45
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna ziua
Este prematur sa se desumfle complet glezna in 2-3 zile, dar efectul ar trebui sa fie perceptibil totusi.
Daca diagnosticul este corect, atunci nu se poate spune ca nu e rupt nimic; e adevarat ca POATE nu sunt rupte (corect - fracturate) oasele, dar in entorsa sunt totusi rupte ligamentele, in proportie variabila. Ca orice tesut moale, structura ligamentara are nevoie de timp pentru vindecare, cca 14 zile pentru cicatrizare primara si inca 30-45 zile ulterior pentru remaniere si reconfigurare biomecanica, astfel incat sa ajunga la rezistenta de dinainte de traumatism.
Cert este ca dintre masurile aplicate pacientului am remarcat lipsa imobilizarii care este obligatorie pentru 12-14 zile, daca este o simpla entorsa. Imobilizarea se face cu o atela gipsata posterioara gambiero-podala sau cu o orteza bivalva fixa de glezna cu pernute de silicon (aceasta are avantajul ca se poate scoate zilnic pentru igiena piciorului). Este interzis masajul local si baia fierbinte a zonei.
De asemenea, poate ca este bine sa aveti o a doua parere asupra radiografiei (am intalnit situatii de radiografii etichetate drept "fara leziuni osoase" care la o privire mai atenta "ascundeau" fracturi discrete de maleola peroniera). Pot trece astfel neobservate chiar fracturi echivalente bimaleolare, adica asocierea fracturii de maleola peroniera, sau uneori uneori inalta diafizara a peroneului tip Maissoneuve (care uneori nu apare in campul radiografic) asociata cu o ruptura a ligamentului deltoidian (colateral intern) care se vede indirect ca o distanta mai mare intre maleola interna si astragal. E probabil complicat pentru cei care nu lucreaza in bransa, dar in final e foarte important sa aveti un diagnostic CORECT. Daca de exemplu este o fractura care a trecut neobservata, evolutia va fi mai lunga si capricioasa, sindromul algoneurodistrofic consecutiv putand dura si 6 luni.
In concluzie, tratamentul medicamentos este corect; lipseste imobilizarea care este utila si acum. Verificati diagnosticul, iar daca este si fractura, atunci imobilizarea se prelungeste cu 3-4 saptamani.
Este preferabil sa nu se calce pe piciorul afectat. O entorsa ar trebui sa cedeze vizibil la o saptamana, chiar daca urme de echimoza persista inca una.
Cu stima
SL Univ Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
28-08-2016, ora 18:58
AlexandraDora
Nu este medic/terapeut
AlexandraDora
Multumesc foarte frumos de raspuns. Mi-ati fost de mare ajutor! Multa sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Entorsa de glezna - primul ajutor
  •