fobie scolara - copil de 8 ani refuza sa mearga la scoala

28-11-2012
27elena
Nu este medic/terapeut
27elena
Nepotul meu de 8 ani refuza sa mai mearga la scoala. Dupa un inceput de an scolar cu stres foarte mare, in vederea participarii la un concurs, a reactionat neasteptat refuzand sa mai mearga la scoala. La recomandarea psihologului, mama l-a mutat la alta scoala, dar si aici refuza sa mearga. Suntem in impas pentru ca nici unul dintre argumentele care i s-au adus nu-l motiveaza. Ar trebui sa va spun ca parintii sunt divortati (avea 2 ani), tatal pastreaza oarecum legatura cu el nefiind in aceeasi localitate, dar vorbesc la telefon si mai rar se vad; ca era unul dintre cei mai buni elevi, mai ales la matematica, din clasa, pana a refuzat sa mai mearga. Motivele pe care le-a insirat pe rand au fost si sau schimbat mereu : invatatoarea e prea dura, tipa, ii pune sa repete la nesfarsit, ii este dor de mama si vrea sa stea cu ea acasa, unii copii vorbesc urat si se bat (dar nu pe el), e plictisitor sa faci in fiecare zi acelasi lucru- sa inveti, si chiar 'ma doare capul/burta rau'. Speram ca mergand la o scoala noua, altfel deca cea veche, se va acomoda. Cunoaste scoala, a vizitat-o, e icantat de dotare, si-a cunoscut colegii de clasa, a fost cu ei intr-o excursie chiar, dar refuza sa mearga la ore. Credeti ca poate fi ajutat? Timpul trece si el se izoleaza, si zilnic refuza s mearga la scoala
8 comentarii
0
28-11-2012, ora 13:45
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
buna ziua,
DA-o "problema"f. grea pt voi cei din familie.

intrebare:
- mama sta acasa, de vrea sa ramana cu ea?sau merge la serviciu si iata ar fii un motiv sa mearga fiecare "undeva"...deci el=la scoala;
- mama lui e recasatorita? are SI alti copii?..CUM se comporta sotul ei cu acest fiu?.DA=atunci ar avea un motiv.mai vb..
- ar fii o "problema" DACA l-ar duce o perioada tatal la scoala?!?...e din acelasi oras? sau NU se poate-fiind departe?;
- ceva-ceva..l-a "motivat" sa aleaga...refuzul de-a merge..CITIND CE-ATI SCRIS, AS MERGE LA FOSTA SCOALA SI-AS VB CU FOSTII COLEGI (in pauza..cu invatatoarea...etc..si acei copii SIGUR banuiesc care-i motivul...!!!)

parere:
-unul din fostii elevi, POATE chiar invatatoarea...la un moment dat I-A REPROSAT ca DOAR el NU are tata.copiii NU realizeaza ca asta-i facea rau...!!
- CUM este nepotelul, cum ERA? pana cand refuza sa mearga la scoala:copil rebel, prea cuminte, raut, obraznic, un baiat DESTEPT, inteligent? stia sa scrie dinainte de-a merge la scoala (si acum se plictiseste)?
- nimeni (cu binele nu-l poate convinge sa mearga)?.ASA dintr-o data..refuzand?

propunere:
-daca munciti sau nu, dvs faceti-va timp intr-o zi si mergeti cu el la scoala, ramaneti prima ora prin curte, pe la usa (cu aprobarea paznicului), in pauza intrati in clasa si vedeti daca e asa cum a zis (copiii se cearta?se bat?)..il marginalizeaza? NU se joaca cu el?..si faceti ASA.o zi intreaga...sa VADA ca, ii sunteti aproape.DACA va avea nevoie de "ajutor".
- pana acasa si dupa...nu-l mai "pisati"cu vb: vezi ca-i bine? ce nu ti-a convenit?

cele bune si astept raspuns DACA doriti sa mai "vb".
0
29-11-2012, ora 14:11
27elena
Nu este medic/terapeut
27elena
Multumesc pentru interes in primul rand. Am sa va raspund la intrebari pe rand.
Mama a stat acasa cu el in speranta ca va putea sa-l duca la scoala. In unele zile nici nu pleaca de acasa, sau ajunge la poarta scolii si nu intra, plange sau fuge.
Mama nu este recasatorita. Ea este cea care impreuna cu mine se ocupa de copil. Sa nu credeti ca nu am incercat si eu sa-l duc la scoala, mai ales ca e la doi pasi.
Cu fosti colegi a ramas prieten, se intalnesc la joaca, il viziteaza, dar daca il intreaba de scoala se retrage si tace.
A fost un copil precoce. A invatat sa citeasca singur intreband, iar socoteli facea inca de la 5 ani. Educatoarea chiar ne-a recomandat sa-l dam la scoala pentruca la grupa mare se va plictisi.
Se plictiseste la ore daca se repeta prea mult acelasi lucru. Stiu ca invatatoarea ar fi trebuit sa lucreze altfel cu el, sa nu-l oblige sa faca aceiasi problema(un exemplu) de nu stiu cate ori, cum repeta cu altii. El o facea din prima si se plictisea.Probabil ca pregatirea intensa cu toata clasa pentru concurs l-a stresat. Este o parere. Cert este, asa cum spune si psihologul la care merge, ca refuza orice discutie sau contact cu scoala. Curand mama va reancepe serviciul si nu stiu ce atitudine sa luam. Terapeutul ca si psihologul scolar ne spune sa avem rabdare. Avem, dar copilul sufera. Este ceva ce-l ameninta, il deranjaza in legatura cu scoala.
0
29-11-2012, ora 17:06
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
Este in clasa 0 (zero)? sau in clasa I?
si
totusi.sustin:
CEVA (in afara de faptul ca se plictiseste)
l-a "deranjat" la colegi sau/si la invatatoare.

Sa va traiasca sanatos!
0
29-11-2012, ora 23:09
27elena
Nu este medic/terapeut
27elena
clasa a III-a. Multumesc.
0
30-11-2012, ora 13:16
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
asa-i ca... NU totul s-a zis..
scz dar, s-a inteles ca-i in clasa incepatoare.
intrebare:
primii 2 (doi)ani- a mers normal la scoala?
cele bune,
0
30-11-2012, ora 14:39
27elena
Nu este medic/terapeut
27elena
da
0
09-12-2012, ora 21:46
Psiholog Cristiana Popescu
Identitate neconfirmată
Psiholog Cristiana Popescu
Buna ziua,
Ceea ce mie nu imi este foarte clar este motivul pentru care s-a mutat de la prima scoala. Pe ce fond a venit recomandarea psihologului de a fi mutat, si in contextul in care face psihoterapie nu a fost depistata "radacina" acestei aversiuni? Care a fost momentul in care el a decis sa nu mai mearga? In ce masura s-a implicat tatal in aceasta problema? Care este contactul lui cu diferite modele masculine (frati, unchi, bunic)? La nivel de supozitie, pot formula ipoteza in care el prin aversiunea fata de invatatoare (model feminin similar mamei) transmite un mesaj mamei, prin care cere o figura de identificare masculina. Este o varsta in care modelul masculin joaca un rol foarte important.
0
10-12-2012, ora 14:06
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Decizia de a il muta la o alta scoala i-a intarit copilului credinta ca va poate cere orice, iar acum isi doreste sa nu mai mearga deloc la scoala. A speculat momentul si stie ca sunteti vulnerabili la cerintele lui. Se cere sa aveti o abordare ferma si eventual apelati la noul psiholog scolar, iar daca nu sunteti multumiti de rezultate, cautati un psiholog particular. Copilul este in suferinta si trebuie sa ajutat sa descarce emotiile negative. Ajutati-l sa aiba o relatie mai stransa cu tatal sau.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
  • Terapia prin expunere adresate unei fobii poate avea efect și asupra unei fobii din altă sferă
  •