Fractura tibie neconsolidata, cu deplasare trebuie operata?

10-09-2016
Gabriel Florin
Nu este medic/terapeut
Gabriel Florin
In urma cu patru luni am avut un accident in urma caruia am suferit o fractura comunitiva 1/3 distala pilon tibial. Doctorul a spus ca in urma fracturi osul a fost sfaramat in 15 bucati.
S-a facut o reductie a fracturii pentru doua saptamani, cu brosa, dupa care am avut piciorul in gips, peste genunchi, pentru doua luni si jumatate. A urma o luna cu cizma de mers gipsata.
Saptamana aceasta mi-a fost scoasa cizma gipsata si folosesc carjele, cu incarcare 25 % pe piciorul fracturat.
Dupa patru luni de imobilizare pe ultima radiografie este scris la rezultat: stare post fractura comunitiva de pilon tibial neconsolidata, cu deplasare, fractura maleolara peroniera.
In tot acest timp am facut lunar radiografii si m-am prezentat la control.
Dl doctorul nu a vorbit niciodata despre interventie chirurgicala.
Mentionez ca in copilarie am avut trombocitopenie, acum nu mai am probleme, in spital mi-au fost facute analizele. Am 41 de ani, 170 cm, 61 kg.
Dl doctor a spus ca o fractura se consolideaza in 6 luni.
Daca consolidarea este cu deplasare nu voi avea probleme: schiopatat, artroza ?
Se poate face fizioterapie sau oxigenare hiperbara pentru consolidare, are rost daca fractura s-a consolidat deocamdata cu deplasare ?
Peste 3 saptamani voi face radiografie si ma voi prezenta la control.
Intrebarea este sa astept inca 7 saptamani, ( sase luni perioada consolidare ) sa vad daca osul se consolideaza, chiar daca pozitia de consolidare nu e buna ?
Ar fi mai indicata o interventie chirurgicala si daca da, care ar fi perioada mai potrivita cand sa fie facuta ? Pozele radiografiilor pot fi trimise pe email ?
2 comentarii
1
10-09-2016, ora 20:36
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara

Este greu de raspuns despre ceea ce ar trebui facut fara sa va vad si fara sa vad radiografii. Reglementarile forum-ului nu imi permit sa va dau pe aceasta cale date de contact; eventual daca puteti folosi facilitatile oferite de Romedic pt up-load imagini ar fi ideal; daca nu veti gasi o alta cale.
Am o intrebare: mentinati ceva despre o brosa? Unde se afla si de ce? A fost fractura insotita de o rana (adica fractura deschisa)?
Ce pot sa va spun este ca fractura in zona respectiva nu ar trebui sa ia atat timp pentru consolidare; imobilizarea curenta nu depaseste in astfel de cazuri 45-60 zile, iar prelungirea peste acest nivel nu aduce o imbunatatire.
Aceste fracturei sunt deosebit de instabile si pentru contentia lor se pot folosi diverse mijloace: tractiunea continua supervizata radiologic 3 saptamani, urmata de aparat gipsat cu distensie intre 2 brose inclavate in ghips; osteosinteza (adica operatia) cu placa si suruburi (daca fractura nu a fost deschisa si exista 2 fragmente principale suficient de mari); osteosinteza fracturii de peroneu pe o placa mai solida cu suruburi trans-tibiale la extremitati (ca sa constituie un tutore pentru tibie); tija centro-medulara blocata distal si proximal pe tibie; fixator extern tibio-calcaneean, fixator Ilizarov, si multe altele. Deci solutii chirurgicale existau si v-am prezentat doar cateva dintre cele pe care le-am folosit eu functie de situatie. Evident ca oxigenoterapia hiperbara ar fi fost de un imens ajutor (si va spun asta prin prisma experientei de colaborare pe care o am de 6 ani cu centrul de aici), grabind evolutia fracturii spre o consolidare sigura de mai bine de 2, 5 ori (dupa statistica pe pacientii mei), insa folosirea oxigenoterapiei pe o pseudartroza in devenire (adica o fractura care refuza sa se consolideze) mai ales daca pozitia fragmentelor este, cred eu, contra-indicata din 2 motive: 1. daca fractura are deja tesut fibros intre fragmente, ea nu va consolida nici cu hiperbara 2. daca exista sansa sa fortam consolidarea iar fragmentele sunt stramb pozitionate, atunci geometria osului se schimba si pot exista prejudicii definitive sub aspect dimensional si functional la nivelul articulatiei de deasupra si de dedesubt.
Parerea mea este ca dupa o evaluare corecta a fracturii in stadiul actual, se va putea decide daca este cazul unei osteotomii de corectie precoce, care ar putea fi urmata de aplicarea oxigenoterapiei hiperbare din a doua zi dupa operatie, chiar. Daca puteti furniza date imagistice, putem discuta mai aplicat.
Cu stima
SL Univ DR Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
10-09-2016, ora 21:07
Gabriel Florin
Nu este medic/terapeut
Gabriel Florin
Buna seara,

Multumesc pentru raspunsul prompt.
Dupa internare, in ziua urmatoare dl doctor mi-a gaurit calcaiul unde a fost introdusa o tija metalica de care a fost atarnata o greutate. Am fost imobilizat la pat cu greutatea respectiva, cred ca 17 zile.
Dupa aceea, tija a fost scoasa si piciorul a fost pus in gips.
Fractura nu a fost deschisa.
Pentru transmiterea pozelor cu radiografi am gasit o cale de trimitere, respectiv imaginile vor fi trimise pe cele doua adrese de corespondenta electronica, din Constanta, respectiv Livezeni.

Cu respect,
Gabriel
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul