Nu ia in greutate

09-12-2016
Monica Stefan
Nu este medic/terapeut
Monica Stefan
Buna seara! Am o fetita nascuta cu 3000 de grame si 50 de cm. In prezent, la varsta de 11 luni si 9 zile cantareste 8200 de grame si masoara 69 cm. In luna a noua de viata ea avea 8100 grame. Ma ingrijoreaza aceasta greutate a ei, faptul ca nu a luat in plus decat foarte putin. Poate fac greseli in alimentatia ei, nu stiu. Mentionez ca este hranita cu lapte praf si singura ei problema de sanatate este constipatia pe care o tratam. Este un copil foarte activ, deja incepe sa se tina de lucruri pentru a se ridica.
Este cazul sa imi fac griji? Va multumesc din suflet!
4 comentarii
1
12-12-2016, ora 09:27
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Potrivit statisticilor, fetita dvs. se afla in graficele de crestere luand in considerare ca un bebelus de 11 luni ar trebui sa aiba:
Înălțime: 68, 0 – 78, 9 cm
Greutate: 7, 0 – 11, 5 kg.

Cu toate acestea, datele sunt generale, insuficiente si trebuie corelate cu evolutia ponderala reala pentru a se obiectiva deficiente ale statusul ponderal, dar mai ales nutritional.

Aplicand o serie de formule, greutatea corespunzatoare varstei sugarului se estimeaza a fi 9600 g, iar talia la 69 cm. Astfel, indicele ponderal (greutatea actuala/ greutatea ideala) este de 0.85, indicand un grad primar de malnutritie protein-calorica ( indice ponderal intre 0.89-0.76 ).
Acesta NU este un diagnostic si trebuie tratat cu extrema precautie!!! Sunt estimari obiective, generale si nu tin cont de individualitatea bebelusului (poate fi slab constitutional), dupa cum am mentionat si mai sus. Cel mai bine este sa apelati la medicul pediatru pentru o opinie avizata si in cunostinta de cauza, in urma unor analize de laborator in prealabil, pentru a nu va alarma inutil.

Perioada la care a fost initiata diversificarea, alimentele cu care s-a inceput, frecventa meselor si cantitatea de alimente semi-solide si solide consumate la o masa, cantitatea si calitatea laptelui praf utilizat (conventional sau formula de lapte speciala pentru bebelusi, potrivita varstei).. toate acestea trebuie cu atentie evaluate pentru a se constata eventuale erori de alimentatie ce pot avea drept consecinta stagnarea cresterii ponderale.
Daca toate acestea sunt in regula, fetita este activa, este vesela, analizele acesteia sunt in parametri normali, cel mai posibil este in regula. Consultati-va insa cu pediatrul pentru mai multa siguranta.

Aveti in link-urile de mai jos trimiteri catre articolele noastre despre dezvoltare bebelusilor dar si alimentatia micutilor, diversificarea corecta etc:

http://www.la-pediatru.ro/info/dezvoltarea-fizica-si-motorie-a-bebelusului-la-10-12-luni

http://www.la-pediatru.ro/info/diversificarea

Multa sanatate va doresc, implicit micutei!
1
12-12-2016, ora 10:43
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Buna dimineata
Nu trebuie sa va ingrijorati caci fetita se incadreaza intre limitele acceptabile varstei.Formulele orientative de calcul ale greutatii si inaltimii indica faptul ca fetita are un deficit, fata de ideal, de 300 g si 4 cm (ar fi trebuit sa aiba 8500 g si 73 cm, facand calculele raportate la indicatorii de la nastere ).
Insistati, zilnic, in alimentatie cu sucuri naturale (de mar, citrice, morcov, catina) si plimbati copilul de manuta pe afara, curentii de aer fiind un stimulent al apetitului si somnului de calitate.
1
12-12-2016, ora 11:18
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Revin in completarea raspunsului dnei doctor cu mentiunea ca, sucurile de fructe trebuie administrate cu precautie, diluate in proportie de 1/2 cu apa, maxim 120 ml la sugarii intre 6-12 luni.

Desi sunt obtinute din 100% fructe si preparate sub ochii dvs., acestea sunt incadrate in aceeasi categorie cu bauturile racoritoare datorita continutului crescut de zahar raportat la volumul de aliment, deoarece sucul de fructe asta este si nu un inlocuitor pentru apa sau lapte.

Ideal este ca fructele sa fie consumate ca atare, portionate corespunzator, consumul excesiv de suc de fructe fiind asociat cu malnutritia si excesul de greutate in copilarie si posibil in perioada adulta (obezitatea este tot o forma de malnutritie).

Mai multe informatii gasiti aici:
http://www.la-pediatru.ro/info/fructe-intregi-sau-suc-de-fructe
0
13-12-2016, ora 09:37
Monica Stefan
Nu este medic/terapeut
Monica Stefan
Va multumesc mult, doamnelor doctor! Multa sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Greutate bebeluș în funcție de vârstă - ce e normal și când trebuie să ne facem griji
  •