Ochelari noi prescrisi deformeaza formele geometrice.

20-07-2010
cage
Nu este medic/terapeut
cage
Buna ziua,

Am facut o pereche noua de ochelari si din momentul in care am inceput sa ii folosesc, am inceput sa am probleme.

In primul rand simt o durere mocnita in ochiul drept la ceva timp dupa ce ii pun in ochi... i-am purtat vreo 4 zile (fara sa ii dau jos) si apoi nu am mai rezistat si am schimbat pe cei vechi... 2 zile chiar si cu ochelarii vechi am avut dureri in ochiul drept.

O alta problema care o observ, este ca, daca stau la calculator si privesc perfect perpendicular, formele geometrice le vad corect ( adica dreptunghiul e dreptunghi). Cum dau capul spre dreapta sau spre stanga, formele geometrice incep sa se alungeasca (dreptunghiul devine paralelogram), si ce e interesant e ca daca inchid ochiul drept formele isi revin la normal... adica ma simt ca as privi printr-un glob de sticla.

Am fost din nou la cabinetul la care am facut controlul, si mi s-a spus ca vechii mei ochelari aveau o problema la ochiul drept si pentru asta ochiul drept nu era folosit suficient, de aceea acum pentru ca noul ochelar il pune la treaba ma doare - asta pana se va acomoda. Insa nu am auzit nici o explicatie concreta de la medic care sa ma convinga ca alungirea nenaturala a formelor geometrice este in regula.

De asemeni am vorbit si cu opticianul care spunea ca s-a modificat axul la cilindru si ochiul meu e obisnuit dupa axul ochelarului vechi (???).

Ochelarii noi au:
OD: -1.25 (sferic) cu -0.50 (cilindric) - ax 70 grade
OS: -1.25 (sferic) cu -0.75 (cilindric) - ax 90 grade
DP = 66

Ochelarii vechi (desi nu mai am reteta veche, am doar ambalajul de la lentile)
-1.50 (sferic) cu -1.00 (cilindric) (axul nu il stiu)
-1.25 (sferic) cu -0.50 (cilindric) (axul nu il stiu)


Cu ochelarii noi vad, nu exista nici o indoiala ca vad clar la distanta, fara probleme. Singurele lucruri care nu le inteleg sunt durerea din ochi care sa zicem ca se va ajusta, dar cum ramane cu deformarea formelor geometrice? Sa fie acel "ax sferic" gresit pe ochiul drept? Sa fie axul nou bun dar ochiul sa fie invatat cu un ax vechi?

Multumesc.
9 comentarii
0
21-07-2010, ora 09:41
Dr. Boia Iulia Cristiana
Pediatrie, Bucureşti
Dr. Boia Iulia Cristiana
ca idee, de cate ori mi-am schimbat ochelarii am dat la aliniere forma ramelor noi cu cele vechi, pentru ca altfel vedeam deformate scarile si nu puteam merge. e vorba ca fiecare are unghiul fetei, al urechilor si nasului intr-un anume fel si de aceea e nevoie de asta.
0
21-07-2010, ora 11:35
cage
Nu este medic/terapeut
cage
Eu le-am dat tot ce am avut... si ochelarii vechi care i-au masurat de vreo 3 ori. insa tot ce mi sa zis e ca sunt buni astia noi :) deci nu tine (teoretic) de aliniere :d
0
21-07-2010, ora 16:51
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna ziua! Ar fi bine sa stim si axul cilindrului; ochelarii pot fi masurati cu Auto Lensmeter , aparat care exista in magazinele de optica medicala ; daca diferenta de ax intre ochelarii vechi si cei actuali este mare, de obicei, mai mare de +, - 5, poate apare distorsionarea imaginii; ar fi bine sa afli care este axul cilndrilor la ochelarii vechi; numai bine
0
21-07-2010, ora 17:33
cage
Nu este medic/terapeut
cage
Buna ziua,

Din pacate nu mai am reteta ochelarilor vechi, dar o sa merg la un magazin de optica medicala sa verific.

Pe ambalajele lentilelor vechi scrie ceva de genu:
S-1.50 C-1.00 T2.0 70mm
S-1.25 C-0.50 T2.0 70mm - sa fie asta ax?!

Opticianul mi-a precizat ca este alt ax acum (fata de cel precendent), insa nu stiu daca sa ma nelinistesc sau nu. Inca vad distorsionat (mai ales cand sunt obosit, si de obicei observ asta la calculator). Daca axul cilindrilor a fost modificat, nu se vor ajusta ochii dupa noul ax? (exista si varianta in care axul vechi sa fi fost gresit si asta nou sa fie bun?!). Intrebarea e de fapt acum... sa mai stau asa ca se ajusteaza, sau sa merg la alt medic sa mai fac o verificare, si apoi sa merg la magazinul de optica sa refac ochelarii ?

La drept vorbind am fost pentru a doua oara la ei sa ii intreb de ce ma doare ochiul... si de ce vad distorsionat. Cu durerea de la ochi am primit o explicatie plauzibila (si vad ca incet incet nu o mai simt, s-a transformat intr-o mica jena, dar probabil in cateva zile nu mai am nici o problema), dar cu alungirea formelor geometrice chiar nu am primit un raspuns satisfacator si de asta stau ingrijorat - adica nu imi e de costul ochelarilor cat imi e sa nu imi stric ochii...ca intru in alta incurcatura.

Multumesc din suflet pentru raspunsuri.

PS: Mentionez ca vad impecabil de bine cu acesti ochelari (in sensul ca vad clar, si nu vad difuz, la distanta destul de buna), atat ca am problema asta cu deformarea formelor. Ca sa dau un exemplu concret, cand privesc monitorul perpendicular - sa zic ca iau ca reper o fereastra in mijlocul ecranului - fereastra o vad perfect dreptunghi. Daca misc un pic spre dreapta sau stanga capul, dreptunghiul devine paralelogram. Din punct de vedere optic este normal, insa am senzatia ca prea tare se alungeste, si mai ales ca daca inchid ochiul drept, acea alungire care mi se pare ne-naturala dispare, daca il deschid revine alungirea...
0
22-07-2010, ora 11:20
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna dimineata ! Eu citesc 70mm, nu grade.Ar fi bine sa masori ochelarii vechi si vom sti ce ax au.
0
22-07-2010, ora 12:12
cage
Nu este medic/terapeut
cage
Buna ziua.

Am fost la optica si conform masuratorii am axul de 74 grade pe ambii ochi.

Ar trebui sa refac controlul, eventual ochelarii?


Multumesc
0
23-07-2010, ora 10:09
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Da, cel mai bine ar fi sa faci un nou consult; numai bine
0
17-11-2010, ora 23:26
SorinuD
Nu este medic/terapeut
SorinuD
Buna ziua,

Am o nelamurire zic eu cu caracter oarecum tehnic:
- am o hipermetropie moderata (in jur de +1.75, +2) si as vrea sa stiu daca dimensiunile obiectelor vazute fara ochelari sunt corecte. Ma refer aici la obiecte, persoane etc. Subliniez: ma intereseaza dimensiunile, nu claritatea. Adica vreau sa stiu daca vad obiectele mai mici, mai mari sau le vad la dimensiunea lor reala cand nu port ochelarii de vedere sau dimensiunea reala este cea vazuta cu ajutorul ochelarilor de vedere.

multumesc!
0
08-03-2011, ora 15:30
filfan_daniel
Nu este medic/terapeut
filfan_daniel
Am si eu o problema de exemplu merg k trenul ma uit pe geam si dupa un timp ma uit in tren (in vagonul care sunt) si imaginea o vad distorsionat (adica ex: mi se pare k se misca podeaua ) si nu stiu din ce cauza sau dak am probleme mari la ochii, nu am fost la medic inca si ma gandeam dak ar putea cineva sa ma ajute cu asa ceva va rog mult de tot
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ochelari care pot reduce progresul miopiei la copii
  • Ai nevoie de ochelari? Cum să-ți testezi singur vederea!
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Prescripție ochelari - explicații termeni OD, OS, CYL, SPH
  • Când ai nevoie de ochelari?
  • Efectele ochelarilor pe termen lung - ne strică sau ne îmbunătățesc vederea?
  •