Fototermoliza selectivă, cel mai nou tratament împotriva acneei

©

Autor: Redacția ROmedic

Fototermoliza selectivă, cel mai nou tratament împotriva acneei
Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice, afectând în special adolescenții, dar putând apărea și la vârste mai mici sau mai înaintate.

Acneea apare în urma blocării porilor din cauza unui exces de sebum, situație ce are loc uneori simultan cu proliferarea (înmulțirea necontrolată) a bacteriei Propionibacterium acnes.

Până acum tratamentele convenționale se bazau pe îndepărtarea sebumului în exces, fie prin curățarea pielii local, fie prin reglarea internă a secreției de sebum în urma administrării de medicamente.

O nouă tehnică, numită fototermoliza selectivă, a fost recent prezentată în publicația științifică Journal of Controlled Release.

Metoda inovativă presupune introducerea la nivel subdermal (în glandele sebacee) a unor nanoparticule din dioxid de siliciu, căptușite cu un strat de aur, cu ajutorul ultrasunetelor de joasă frecvență. Se utilizează apoi laserul, ale cărui raze stimulează nanoparticulele să convertească lumina în căldură. Nanoparticulele se încălzesc și ard glandele care produc sebum în exces, ulterior fiind excretate la suprafața pielii.

Avantajele acestei metode sunt faptul că nu irită piele și nici nu creează o rezistență la tratament, așa cum se poate întâmpla în cazul medicamentelor.

Deocamdată tehnologia nu este disponibilă pentru a fi comercializată, pentru că este încă nevoie de testarea sa pentru determinarea posibilelor efecte secundare pe termen lung.

Sursa: Engadget

Data actualizare: 08-11-2020 | creare: 25-04-2015 | Vizite: 5495
Bibliografie
Laser-activated nanoparticles are coming to clear your acne, link: https://www.engadget.com/2015/03/27/laser-nanoparticle-acne/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar coșurile (acneea)?
  • Antioxidanții din struguri eficienți împotriva acneei
  • MIT: Ciocolata cauzează acnee
  •