Găsirea strategiei potrivite pentru a încetini declinul cognitiv

©

Autor:

Găsirea strategiei potrivite pentru a încetini declinul cognitiv
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan și Colegiul de Medicină al Universității Penn State oferă două abordări de combatere a declinului cognitiv pentru persoanele ce suferă de o formă precoce de pierdere a memoriei.
Conform oamenilor de știință, aceste sunt reprezentate de antrenamentul de strategie mnemonică, prin care se urmărește conectarea mentală a unei informații pe care o persoană trebuie să și-o amintească de un cuvânt sau o frază și antrenamentul de recurare distanțată, în care intervalul de timp dintre testele de amintire crește treptat.

Autorii subliniază că persoanele care prezintă deficite cognitive ușoare au beneficiat de o îmbunătățire a capacității de amintire în cazul în care au folosit una dintre aceste abordări de antrenament cognitiv. Cu toate acestea, fiecare dintre cele două antrenamente funcționează în mod diferit, deoarece antrenează anumite zone cerebrale. Benjamin Hampstead, profesor de psihiatrie și autor al studiului, afirmă că cercetarea este menită să ofere ajutor persoanelor care suferă de declin cognitiv în forme ușoare, însă pregătirea unei strategii este necesară în vederea obținerii unor rezultate cât mai bune, deoarece antrenamentele nu funcționează la toată lumea la fel.

Spre exemplu, antrenamentul mnemonic crește activitatea în zonele cerebrale care sunt cel mai des afectate de boala Alzheimer, explicându-se astfel de ce acest tip de exerciții oferă persoanelor care îl efectuează posibilitatea de a-și aduce aminte multiple informații uitate pe termen mai lung, procesând informațiile mai eficient. Autorii evidențiază și faptul că una dintre particularitățile acestei afecțiuni este complexitatea marcată, ceea ce aduce cu sine necesitatea efectuării unor exerciții psihice zilnic, asociată terapiilor medicamentoase. Totuși, cercetătorii subliniază faptul că aceste antrenamente sunt esențiale pentru ca procesul de combatere a declinului cognitiv să fie eficient.

În continuare, Hampstead a îndemnat cercetătorii din domeniul medical să folosească informațiile referitoare la cele două tipuri de antrenament astfel încât să dezvolte aceste cunoștințe, în speranța că noi terapii non-farmacologice vor fi descoperite, iar pacienții care suferă de declin cognitiv să aibă mai multe opțiuni de tratament.

sursa: Science Daily
foto: Jacob Dwyer, Justine Ross, Michigan Medicine

Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 221
Bibliografie
Finding the right memory strategy to slow cognitive decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220722123233.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum