Hiperinflamația și deshidratarea pot juca un rol important în apariția durerilor de cap cronice la pacienții cu sindromul post-COVID-19
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu publicat pe serverul bioRxiv explorează legătura dintre durerile de cap cronice și sechelele post-COVID-19 (PCC). Cercetătorii au investigat modificările imunologice și metabolice care contribuie la apariția durerilor de cap persistente la pacienții care au trecut prin COVID-19. Studiul sugerează că hiperinflamația poate fi un factor cheie în declanșarea durerilor de cap cronice asociate PCC, iar inflamația persistentă poate contribui la dezvoltarea acestora.
Rezultatele studiului au arătat că reprogramarea imuno-metabolică în rândul pacienților cu dureri de cap PCC poate fi responsabilă pentru acumularea de metaboliți lipidici, care contribuie la inflamația pe termen lung. În plus, metabolismul dereglat al neurotransmițătorilor poate fi semnul distinctiv al durerilor de cap cronice asociate cu PCC.
Studiul a evidențiat, de asemenea, că deshidratarea poate fi un factor important în declanșarea durerilor de cap PCC. Pacienții care au prezentat dureri de cap cronice au avut un nivel mai scăzut de hidratare, indicând astfel un estimator probabil al acestei afecțiuni.
În ceea ce privește analiza celulelor sanguine, cercetătorii au observat o creștere redusă, dar semnificativă clinic, a numărului de eritrocite, hemoglobinei și hematocritului în perioada de convalescență timpurie (n.r. perioada de recuperare a unui pacient imediat după ce a suferit o boală) a COVID-19, cu o creștere semnificativă a numărului de leucocite și trombocite în perioada de convalescență tardivă (n.r. perioada de recuperare care survine după convalescența timpurie) a COVID-19 la pacienții cu dureri de cap PCC, comparativ cu grupul de control.
Descoperirile sugerează că durerile de cap cronice sunt un simptom frecvent al sechelelor post-COVID-19 și că hiperinflamația, metabolismul dereglat al neurotransmițătorilor și deshidratarea pot juca un rol important în apariția lor. Înțelegerea acestor mecanisme subiacente poate ajuta la dezvoltarea de tratamente mai eficiente și personalizate pentru pacienții cu dureri de cap cronice asociate cu PCC.
sursa: News Medical
foto: goodluz / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tinerii spitalizați pentru COVID-19 pot dezvolta forme severe ale bolii
- Vaccinarea în doză dublă împotriva virusului SARS-CoV-2 previne simptomele pe termen lung ale unei eventuale infectări
- Pacienții cu forme severe de COVID-19 suferă daune la nivelul celulor neuronale mai severe decât bolnavii cu Alzheimer
- Răspunsul imun întârziat ar putea influența rata mortalității din cauza COVID-19 la bărbați și vârstnici
- Buna ziua.. 3 ORL isti consultati fara rezultate
- PostCovid- simptome, probleme, rezultat RMN - ”mici AVC sechelare”
- Căderea excesivă a parului dupa Covid
- Rinita vasomotorie post covid
- Presiune cerebrala post covid, posibil edem cerebral
- Simptome post Covid
- Tensiune mică
- Mici bule de emfizem - plamani ca o bucata de cascaval cu gauri