Îmbunătățirea condițiilor de mediu oferă o anumită protecție împotriva efectelor neurodegenerării

©

Autor:

Îmbunătățirea condițiilor de mediu oferă o anumită protecție împotriva efectelor neurodegenerării
Îmbunătățirea unor factori de mediu, precum a nivelului de educație sau a numărului de limbi vorbite, pare să activeze o proteină cu rol în dezvoltarea neuronilor, numită MEF2, care promovează rezistența la declinul cognitiv a oamenilor cu risc de demență, sugerează o cercetare condusă de oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).
Mulți oameni dezvoltă o anumită formă de demență, pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, anumite persoane își păstrează aproape integră capacitatea cognitivă până la bătrânețe, chiar dacă creierul lor prezintă semne de neurodegenerare. Printre oamenii rezistenți din punct de vedere cognitiv, cercetătorii au identificat nivelul de educație și cantitatea de timp petrecută efectuând activități de stimulare intelectuală drept factori care ajută la prevenirea demenței. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la MIT, arată că o îmbunătățire a unor factori de mediu influențabili pare să activeze o familie de gene numită MEF2, care promovează rezistența la declinul cognitiv.

În cadrul studiilor de laborator, cercetătorii s-au uitat în paralel la seturi de date provenite de la oameni și șoareci. În două seturi de date umane care cuprind puțin peste 1.000 de persoane, echipa MIT a descoperit că reziliența cognitivă a fost foarte corelată cu expresia MEF2 și cu multe dintre genele pe care le reglementează, multe dintre ele responsabile cu codificarea canalelor ionice, care controlează excitabilitatea unui neuron.

Pentru a studia reziliența cognitivă la șoareci, cercetătorii au comparat șoarecii care au fost crescuți în cuști fără jucării și șoarecii plasați într-un mediu mai stimulant, cu o roată de alergare și jucării care au fost schimbate la fiecare câteva zile. După cum au descoperit în studiul uman, MEF2 a fost mai activ în creierul șoarecilor expuși la mediul îmbogățit. Acești șoareci au avut, de asemenea, rezultate mai bune în sarcinile de învățare și memorie.

Când cercetătorii au eliminat gena pentru MEF2 în cortexul frontal, capacitatea șoarecilor de a beneficia de creșterea în mediu îmbogățit a fost blocată, iar neuronii au devenit anormal de excitabili. „Acest lucru a fost deosebit de interesant, deoarece a sugerat că MEF2 joacă un rol în determinarea potențialului cognitiv general ca răspuns la variabilele din mediu”, spun autorii. Descoperirile sugerează că îmbunătățirea activității MEF2 ar putea ajuta la protejarea împotriva demenței. Cu toate acestea, deoarece MEF2 afectează și alte tipuri de celule și procese celulare, este nevoie de mai multe studii.

sursa: Science Daily
foto: MIT News

Data actualizare: 10-11-2021 | creare: 10-11-2021 | Vizite: 316
Bibliografie
Study links gene to cognitive resilience in the elderly, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211103150812.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum