Implant dentar inovator, prezentat de cercetătorii americani

©

Autor:

Implant dentar inovator, prezentat de cercetătorii americani
Un implant dentar inteligent care rezistă creșterii bacteriilor și își generează propria electricitate prin mestecare și periere a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania și descris într-o lucrare recent publicată. Inovația ar putea prelungi durata de viață utilizabilă a unui implant dentar.
Utilizate pentru a înlocui un dinte pierdut în urma cariilor, a bolii gingiilor sau a leziunilor, implanturile sunt concepute pentru a rezista pe o perioadă de minimum 20 de ani. Cu toate acestea, de cele mai multe ori implanturile nu ating așteptările, fiind nevoie de înlocuirea lor în decurs de 5 până la 10 ani, din cauza inflamației locale sau a bolii gingivale. „Am vrut să abordăm această problemă și, așadar, am venit cu un nou implant inovator”, spune autorul studiului actual, Geelsu Hwang, profesor asistent la Facultatea de Medicină Dentară a Universității din Pennsylvania.

Noul implant folosește două tehnologii cheie, un material infuzat cu nanoparticule care rezistă colonizării bacteriene și o sursă de lumină încorporată care realizează fototerapia, alimentată de mișcările naturale ale gurii. Materialul pe care cercetătorii l-au explorat a fost titanatul de bariu (BTO), utilizatel în aplicații precum condensatori și tranzistori, dar care nu a fost anterior explorat ca bază pentru biomaterialele implantabile anti-infecțioase.

Pentru a-și testa potențialul ca bază pentru un implant dentar, echipa a folosit mai întâi discuri încorporate cu nanoparticule de BTO și le-a expus la streptococcus mutans, o componentă primară a biofilmului bacterian responsabil pentru placa dentară. Cercetătorii au descoperit că discurile rezistau la formarea biofilmului într-o manieră dependentă de doză. Astfel, discurile cu concentrații mai mari de BTO au fost mai bune pentru a preveni legarea biofilmelor.

Proprietatea de generare a energiei a materialului a fost susținută și, în timpul testelor, materialul nu s-a lichidat. De asemenea, a demonstrat un nivel de rezistență mecanică comparabil cu alte materiale utilizate în aplicații dentare. În cele din urmă, materialul nu a afectat țesutul gingival normal în experimentele cercetătorilor, susținând ideea că ar putea fi utilizat fără efecte negative în gură.

În lucrările viitoare, echipa speră să continue rafinarea sistemului, testând noi tipuri de materiale și poate chiar folosind proprietăți asimetrice pe fiecare parte a componentelor implantului. „Sperăm să dezvoltăm în continuare sistemul de implant și, în cele din urmă, să îl vedem comercializat, astfel încât să poată fi utilizat în domeniul dentar”, spune Hwang.

sursa: Science Daily
foto: Penn Today, Courtesy of Albert Kim

Data actualizare: 14-09-2021 | creare: 14-09-2021 | Vizite: 923
Bibliografie
Smart dental implants, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210909141258.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care iau antidepresive de două ori mai predispuse la eșecul implantului dentar
  • Tehnologia digitală ar putea face implanturile dentare mai accesibile și rapide
  • Durata de viață a implanturilor dentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum