Implanturi mamare - silicon sau ser fiziologic?

©

Autor:

Implanturi mamare -  silicon sau ser fiziologic?

Implantul mamar este o proteza cu caracteristici variate, cu un continut de gel siliconic coeziv sau ser fiziologic, utilizat pentru interventia chirurgicala de marire a sanilor (mamoplastia de augmentare).


Scopul implanturilor mamare este de a modifica forma si volumul sanilor, sau de a reconstrui sanul (partial sau total), in vederea obtinerii unui contur armonios si proportionat al corpului si a unui decolteu atragator.

Pentru a determina ce tip de implant puteti alege, exista o serie de factori care trebuie luati in considerare:

  • marimea (cantitatea de substanta continuta) si forma implantului;
  • suprafata (textura) implantului;
  • profilul implantului (in ce masura acesta va impinge sanul in afara conturului corpului): mic spre mediu/ mediu spre mare (se determina latimea bazei implantului);
  • grosimea invelisului siliconic;
  • palpabilitate si vizibilitate
  • În cazul in care tesutul este insuficient pentru acoperirea implantului, se obtine un efect de translucenta. Este important sa se obtina un aspect natural, iar cicatricile sa fie mascate de pliurile pielii.
  • amplasare (submuscular sau subglandular);
  • tipul de incizie pentru efectuarea interventiei (submamar, subaxilar, periareolar).


Tipuri de implanturi mamare

Toate implanturile mamare sunt acoperite de un invelis de silicon.

In functie de continutul endoprotezei acestea pot fi de mai multe tipuri:

Implanturi mamare cu gel coeziv siliconic

implant mamar silicon coezivAvantaje:
  • consistenta mai mare si vascozitatea gelului previn iesirea gelului din implant, in caz de ruptura
  • ofera un aspect si o senzatie tactila mult mai naturale decat in cazul implanturilor cu salutie salina

Dezavantaje:
  • o eventuala ruptura a implantului este greu detectata de pacienta, deoarece siliconul se scurge incet. Acest dezavantaj dispare in cazul gelului coeziv, deoarece prezinta o mai mare vascozitate.
  • implantul obstructioneaza razele X, in cazul unei mamografii.
  • in timpul efectuarii radiografiei, exista riscul unei fisuri, din cauza presiunii exercitate in timpul procedurii.

Implanturi mamare cu solutie salina (ser fiziologic)

Avantaje:
  • in cazul ruperii, solutia salina este absorbita natural si gradat de catre corp.
  • sunt flexibile si au un aspect natural
  • rezultatele mamografiei sunt mai precise decat in cazul implanturilor cu gel siliconic, deoarece gradul de obstrucionare a vizibilitatii este mai mic.

Dezavantaje:
  • pot rezulta asimetrii ale sanilor, senzatii tactile neplacute, efectele de „clipocire” a protezei.
  • riscul de fisurare sau rupere este mult mai mare.

Implanturi mamare cu hidrogel (mixte)

Acest de implanturi contine atat fel siliconic, cat si ser fiziologic.
Implantul cu hidrogel are un dublu avantaj: combina siguranta implanturilor saline cu caracteristicile gelului siliconic.

Dezavantajul principal: sansa mai mare de scurgere a substantei de umplere, deoarece proteza este supusa atractiei fluidelor din corp. Inainte de a fi eliminat in mod natural din corp, determina o marire temporara a sanilor.

Hidrogelul este un polizaharid si elimina riscurile unor reactii imunitare.

Acest tip de implant este alcatuit dintr-un invelis de silicon, umplut cu 3, 7 % carboxil metil celulozic si 96,3 % ser fiziologic. Este un tip de proteza cu volum fix si exclude introducerea prin incizie ombilicala, deoarece nu poate fi umplut dupa introducerea cavitatii.


In functie de suprafata implantului (textura) si forma, implanturile mamare pot fi:

  • implant mamarimplanturi rotunde cu suprafata neteda sau texturata (aspra) - prezinta un risc mai mic de contractie capsulara (dezvoltarea de tesut excesiv ce se intareste in jurul implantului, producand presiune asupra acestuia).
  • implanturi cu forma anatomica (de picatura sau lacrima), cu suprafata neteda sau texturata.

Implanturi mamare cu suprafata neteda

Implanturile cu suprafata neteda au o mai mare libertate de miscare in „buzunarasul” (lacasul) format pentru implant, in timp ce cel cu o textura mai aspra are o stabilitate mult mai mare.

Implantul neted are un invelis mai subtire dar mai durabil, in timp ce cel cu o o textura mai aspra are un invelis mai gros, dar care se fisureaza mai usor.

Implanturi mamare cu suprafata texturata

Suprafata texturata a implanturilor a fost creata cu scopul de a scade incidenta formarii de cicatrici in jurul implanturilor (contarctia capsulara). Este o solutie eficienta doar in cazul in care implantul este plasat intre tesutul mamar si muschiul sternului.
Textura este obtinuta prin aplicarea unui model pe un invelis siliconic neted. Trecand prin acest proces, invelisul sufera o actiune mecanica ce poate subtia materialul si ofera o anumita rigiditate, determinand un aspect si impresie nenaturale.

Implanturile mamare cu forma anatomica

Implanturile cu forma anatomica ofera, in general, aspectul cel mai natural al sanului, dupa marire. Rezultatul nu este insa acelasi in toate cazurile; exista variatii in functie de forma corpului, grosimea tesutului mamar ș.a.m.d.
Are o forma ovala, privit frontal  si un volum mai mare in partea inferioara, privit din lateral.

In functie de modul de de alimentare a protezei (doar pentru implanturile cu solutie salina sterila):

  • implant mamarimplanturi cu volum fix, umplute din fabricatie cu continut;
  • implanturi ce pot fi umplute in tipul interventiei chirugicale printr-o valva;
  • implanturi ajustabile postoperator (umplute postoperator cu continut).
  • Acestea sunt introduse in organism printr-o interventie chirugicala endoscopica.

Medicul chirurg care realizeaza interventia are indatorirea de a prezenta fiecare metoda in parte si fiecare tip de implant, expunand atat avantajele, cat si dezavantajele care exista. De asemenea, el este in masura sa recomande cea mai potrivita varianta ce poate indeplini nevoile individuale si cerintele pacientului.

Siliconul vs ser fiziologic

In cazul implanturilor cu solutie salina sterila, invelisul siliconic al implantului este doar o carapace goala; acestea sunt amplasate chirugical, dupa care sunt umplute cu ser fiziologic.

Metoda de implantare este cea endoscopica; astfel, incizia necesara pentru introducerea implantului este mult mai mica si in mod evident, cicatricea rezultata va fi mai putin vizibila, comparativ cu cea necesara in cazul implanturilor cu silicon (3-4 cm).

Rezultatele obtinute in urma mamoplastiei de augmentare cu implanturi cu solutie salina sterila sunt de buna calitate, insa aspectul nu este la fel de natural ca in cazul implanturilor cu silicon.


Implanturile cu ser fiziologic prezinta inconveniente mai mult de natura estetica; acestea sunt mult mai susceptibile de a forma pliuri, cute inestetice sau chiar efecte de „clipocire”. Astfel de probleme insa apar in general la femeile cu un tesut mamar subtire. In caz de rupere, modificarea aspectului este observabila in doar cateva ore (sanul se va dezumfla), insa din punct de vedere medical, serul fiziologic va fi absorbit in mod natural de catre organism.

Cel mai modern tip de implant cu ser fiziologic este numit implant  „high profile” (profil inalt). Acesta a fost creat pentru a oferi un profil si o amplasare mai buna a sanului, un volum superior cu un implant cu diametru mai mic.

Implanturile cu silicon
sunt preferate de medicii chirurgi, in special in interventiile de reconstructie a sanului (in urma unei masectomii). Acestea au un aspect si o textura mult mai realista. Principalele incoveniente sunt de ordin medical, referindu-se la posibilitatea de scurgere a gelului siliconic in organism (mai greu de detectat de catre posesoarea implanturilor, putand crea inflamatii ale tesuturilor inconjuratoare).

Cea mai moderna si avansata forma de implant mamar cu silicon este implantul cu gel siliconic coeziv (mult mai solid, dens, vascos), care reduce foarte mult riscul de scurgere a substantei din proteza, in corp.

Durabilitatea implanturilor

Implanturile mamare nu sunt permanente. Ele sunt supuse unei uzuri zilnice, al carui grad depinde de stilul de viata al persoanei, de intretinere, de exercitiile fizice practicate.
In general, invelisul implantului se poate fisura dupa 12- 15 ani. Cu toate acestea, controlul anual regulat va evidentia cel mai bine starea acestora si apropierea momentului de revizie a implanturilor.

Posibilele complicatii ale implanturilor mamare

Marirea sanilor cu implanturi mamare poate conduce la anumite complicatii:

  • granuloame (umflaturi, noduri) de silicon raspandite in tesutul mamar (in urma scurgerii gelului siliconic din capsula implantului);
  • scurgeri de silicon (riscuri mari in cazul gelului siliconic lichid);
  • efectul de „clipocire” (un fenomen intalnit cu precadere la implanturile cu solutie salina sterila si gel siliconic lichid – aparitia unor cavitati si extruziuni inestetice ale invelisului siliconic);
  • migrarea implantului - dislocarea acestuia si deplasarea lui intr-o pozitie nefireasca; desi este o complicatie destul de rar intalnita, riscul este mai mare, cu cat implantul este mai mare;
  • dezumflarea implantului - scaderea in volum, ca urmare a fisurii invelisului siliconi. Aceasta este o problema intalnita mai des in cazul implanturilor cu solutie salina sterila;
  • eliberarea” implantului - este o problema extrem de rara, presupune desprinderea zonei de incizie, ceea ce inseamna ca implantul poate fi vizibil din exterior. In acest caz, acesta va fi inlaturat si la cerere, va fi pus la loc dupa 6- 12 luni;
  • rotirea implantului – in cazul in care exista un spatiu excesiv in zona de amplasare a acestuia, medicul chirurg poate realiza un drenaj pentru o fixare mai buna;
  • asimetria sanilor (verticala sau orizontala);
  • amplasarea implantului intr-o pozitie mult inferioara areolei;
  • pozitionarea implantului la un nivel prea inalt (dupa interventie, nu au coborat in pozitia naturala, prevazuta);
  • o departare excesiva a sanilor sau o cadere a acestora spre lateralele corpului;
  • proeminenta excesiva a mamelonului;
  • marirea areolei;
  • forma tuberculara a sanului (complicatie a tesutului mamar);
  • subtierea excesiva a tesutului mamar, determinand un aspect si o senzatie tactila nenaturala a sanilor;
  • elongatia pielii (extensia) - lasarea sanilor, pe masura ce se pierde elasticitatea tesuturilor. De obicei, apare ca efect al imbatranirii, expunerii excesive la soare sau fumatului;

Ce solutii exista in cazul complicatiilor?

In cazul in care pacienta se confrunta cu una din complicatiile amintite mai sus, exista urmatoarele variante:

  • schimbarea implanturilor – marime, forma, textura, sau compozitia invelisului siliconic;
  • capsulectomie (excizia unei capsule) – implica indepartarea capsulei ce s-a format in jurul implantului – ca parte a tratamentului contractiei capsulare, mutarea implanturilor intr-o pozitie total submusculara si adoptarea unui invelis siliconic texturat pentru a micsora rata de recurenta a acestei probleme;
  • capsulotomie (incizia a unei capsule) - incizii realizate in jurul capsulei pentru a schimba pozitia implanturilor;
  • schimbarea „buzunarasului” de implant – intr-o pozitite total submusculara pentru a asigura o mai buna acoperire a implantului cu tesut mamar si a reduce semnificativ posibilele complicatii;
  • mastopexie (ridicarea si remodelarea sanilor) - poate determina ridicarea pozitiei sanilor si mameloanelor;
  • ajustarea „buzunarasului” implantului;
  • reductia areolei;
  • corectia pozitiei si formei mameloanelor;
  • corectia unei asimetrii genetice a sanilor (poate necesita implanturi de marimi sau forme diferite, cat si ajustarea pliului inframamar).

Indepartarea sau inlocuirea implanturilor mamare

Revizia implanturilor mamare

Principalele motive (in peste 70% din cazuri) pentru care devine necesara revizia implantului mamar (indepartarea sau inlocuirea) sunt:

  • a avut loc o ruptura sau fisurare a implantului mamar, iar substanta din capsula protezei s-a scurs in interiorul organismului;
  • implantul si-a modificat forma sau marimea;
  • pacienta nu (mai) este multumita de rezultatele obtinute;
  • apare efectul  de „clipocire”, cutarea invelisului siliconic sau dezumflarea acestuia;
  • se produce desprinderea zonei de incizie.

Inlocuirea implantului cu solutie salina sterila cu un implant cu gel siliconic coeziv

Decizia de inlocuire a implantului (inclusiv trecerea de la un tip de implant cu solutie salina sterila, la unul cu gel siliconic) implica o interventie chirurgicala asemanatoare cu cea executata initital. Operatia se va desfasura sub efectul anesteziei generale.
Pot exista doua situatii:
  • este necesara o noua incizie pentru a introduce implantul de silicon. Acest lucru se intampla  atunci cand implantul cu solutie salina sterila a fost introdus printr-o interventie chirurgicala endoscopica (prin ombilic sau subrat).
  • nu este necesara o noua incizie - implantul a fost introdus pe cale obisnuita, astfel ca medicul chirurg poate redeschide vechea incizie.

Stilul de viata si corpul se afla intr-o continua schimbare, in timp ce implanturile mamare sunt statice.

In unele cazuri, sanii pot creste natural in volum (iar pielea se intinde si cedeaza sub actiunea gravitatii), in alte situatii aceasta se contracta, pe masura ce tesutul mamar se intinde si se subtiaza (involutia sanului). Aceste situatii pot crea un aspect inestetic, in special cand sunt cauzate de pierderea in greutatate sau de o sarcina.

Uneori, operatia de preschimbare a implantului trebuie insotita de un lifting al sanilor sau de contractare interna a tesuturilor, pentru a preveni fenomenul de lasare a sanilor. Exista si situatii in care vechiul implant trebuie indepartat total; in aceste cazuri, se realizeaza un proces de drenare a zonei de implant inainte de aplicarea unuia nou.

Pentru a preveni numeroasele complicatii determinate de proasta pozitionare a implanturilor sau de eliberarea acestora din lacasul lor, se folosesc tehnici moderne de sutura, ce ancoreaza implanturile precum un sutien medical.

Folosind retractori cu lumina laser, se realizeaza o expansiune a „buzunarasului” unde este amplasat implantul (capsulotomie); apoi, parti ale capsulei sunt inchise lateral si inferior cu suturi permanente (capsulectomie partiala).
Aceste suturi sunt plasate cu foarte mare grija, incat sa nu intre in contact cu implanturile din interoriul corpului, insa sa ofere suportul, fermitatea si plenitudinea necesare.


Data actualizare: 24-06-2014 | creare: 21-09-2009 | Vizite: 22538
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Implant mamar: moft sau necesitate?
  • Nouă decese legate de o formă de cancer asociată cu implanturile mamare
  • Modificări ale pielii la nivelul sânilor - cauze posibile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum