Modificări ale pielii la nivelul sânilor - cauze posibile
Autor: Teodorescu Mihai
Modificări ale pielii la nivelul sânilor, ce pot include roșeață, umflături, erupții, ulcerații sau îngroșări ale pielii, însoțite sau nu de mâncărime, pot apărea din cauza oricărei afecțiuni dermatologice, care de regulă se manifestă în alte regiuni ale corpului. Boli frecvente ale pielii, precum dermatita, eczemele sau urticaria, cât și arsurile solare, pot provoca modificări ale pielii la nivelul sânilor. Există, însă, multiple alte cauze sistemice care pot determina apariția unor modificări cutanate în zona sânilor. În majoritatea cazurilor, o modificare a pielii la nivelul sânilor semnalează o problemă comună și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Rareori, erupția cutanată, umflăturile sau eczemele locale sunt semne ale cancerului mamar. (1) (2) (3)
Afecțiunile benigne (necanceroase) ale sânilor sunt frecvente, incidența acestora fiind una crescută preponderent printre femeile tinere. Umflăturile resimțite la nivelul unuia sau a ambilor sâni, ce pot semnala prezența nodulilor, papilomul intraductal (formațiune asemănătoare verucii, formată în interiorul conductei mamare, lângă mamelon) sau nodulii formați din țesut cicatricial, sunt, de cele mai multe ori, de natură benignă. Cu toate acestea, orice modificare a formei, dimensiunii sau conturului sânilor necesită o evaluare medicală, în cazul în care nu dispare de la sine în câteva săptămâni sau dacă este însoțită și de alte simptome. Deși nu pun în pericol viața, afecțiunile necanceroase ale sânului pot crește riscul de a dezvolta cancer de sân mai târziu. (1) (2) (3)
Cele mai frecvente cauze non-canceroase pentru modificările pielii la nivelul sânilor:
Psoriazis.
Condiție medicală cronică extrem de frecventă, ce afectează mai bine de 2% din populația globului și care determină apariția unor pete scuamoase de dimensiuni reduse pe piele, ce sunt însoțite de mâncărimi sau crăpături ale pielii. Psoriazisul se dezvoltă preponderent înainte de vârsta de 35 de ani, iar prevalența afecțiunii este similară la bărbați și femei. Psoriazisul inversat, o formă aparte de psoriazis, determină înroșirea și inflamarea pielii de sub sâni, fiind dificil de gestionat și de tratat. (4) (5)
Urticarie.
Reacție alergică a organismului, de regulă cauzată de alimente, medicamente sau infecții, care se manifestă la nivel cutanat prin erupții și papule de dimensiuni reduse, de culoare roșie, însoțite de prurit. În majoritatea cazurilor, urticaria se manifestă pentru mai puțin de șase săptămâni. În formele cronice, ce durează mai mult de șase săptămâni, adesea este dificil de determinat cauza, principalii factori de risc fiind hepatita, bolile tiroidiene, infecția sau cancerul. Urticaria cronică poate fi însoțită de angiodem (edemul rapid sau umflarea zonei de sub piele sau mucoasă). (3) (8) (9)
Dermatita.
Considerată una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii cutanate, dermatita se manifestă de regulă prin inflamarea pielii și apariția pe piele a unor erupții de culoare roșie ce provoacă mâncărime. În funcție de tipul dermatitei și de gravitatea sa, manifestările clinice pot fi diferite. De regulă, pielea din jurul sânilor este afectată de dermatită doar la un număr redus de persoane.
Dermatita numulară eczematoasă.
Afecțiune cronică care determină dezvoltarea unor erupții de forma unei monede rotunde pe piele. Erupțiile pot să apară oriunde pe corp, inclusiv în regiunea sânilor. Eczemele sunt bine definite și sunt adesea însoțite de mâncărimi. Dermatita numulară apare mai frecvent la bărbați, în special la cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 65 de ani. Afecțiunea nu se poate transmite și de regulă poate fi controlată cu ajutorul medicamentelor topice și antihistaminice. (1) (7)
Inflamația țesutului mamar (mastita).
Prezentă preponderent la femeile care alăptează, inflamația țesutului mamar, însoțită adesea de o infecție, determină tumefierea sânilor, durerea și eritemul la nivelul sânilor. În lipsa unui tratament, inflamația țesutului mamar, denumită în termeni medicali mastită, poate progresa, cu apariția în primele faze a febrei și a frisoanelor. În plus, mastita netratată poate determina apariția abcesului mamar, o afecțiune potențial fatală, ce necesită întotdeauna o evaluare și un tratament imediat. Mastita poate determina, de asemenea, întreruperea alăptării, cu efecte nedorite asupra sănătății fizice și mentale a părintelui și fătului. (3) (6)
Alte afecțiuni care pot cauza modificări ale pielii la nivelul sânilor:
- scabia: infestare a pielii cauzată de mușcătura unui acarian parazit (sarcoptes scabia) ce se manifestă prin erupții cutanate de culoare roșie și mâncărime;
- intertrigo: condiție inflamatorie care afectează pliurile pielii, cauzată de umezeală și asociată cu căldura și umiditatea crescută, frecventă preponderent la persoanele supraponderale sau la cele care suferă de diabet;
- varicela: infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian ce se manifestă prin erupții cutanate dureroase de vezicule cu lichid;
- zona Zoster: infecție virală cauzată de virusul varicelei care afectează cel mai frecvent adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slab, cu manifestări similare cu cele ale varicelei;
- eczema mamelonului: cauzată de iritarea de la articolele de îmbrăcăminte sau substanțe chimice, eczema mamelonară poate să apară la unul sau ambele sfârcuri și este descrisă ca o erupție cutanată solzoasă și iritată care provoacă mâncărime. (3) (10) (11) (12) (13) (14)
Modificările pielii la nivelul sânilor asociate cancerului
Cancerul de sân poate provoca modificări ale pielii, însoțite sau nu de mâncărimi. Îngroșarea pielii în una dintre părțile sânului și uscarea sau descuamarea pielii sunt principalele modificări de textură care pot să apară. De asemenea, pot fi evidențiați noduli mamari (umflături localizate la nivelul unuia sau a ambilor sâni, ce se simt diferit la palpare, comparativ cu restul țesutului mamar). În cele mai multe cazuri de cancer mamar, nodulii sau umflăturile apar la un singur sân. Majoritatea nodulilor mamari nu sunt canceroși, dar prezența lor trebuie investigată de un medic specialist. Tabloul clinic al cancerului mamar mai poate cuprinde:
- scurgeri anormale din mamelon, de regulă de culoare galbenă, dar care pot fi și de culoare verde sau roșie;
- inflamații ale ganglionilor limfatici;
- căldură sau durere la nivelul sânului afectat de cancer;
- senzație de arsură resimțită la nivelul sânului afectat de cancer;
- modificarea poziției mamelonului;
- înroșirea inexplicabilă a sânului. (13) (15) (16)
Boala Paget a mamelonului este un tip neobișnuit de cancer de sân, care afectează mamelonul și care se poate confunda cu eczeme sau infecții locale. Boala apare cel mai frecvent la femeile trecute de 50 de ani, aproape exclusiv la persoane care suferă de cancer de sân ductal subiacent sau în situ. Simptomele comune sunt pielea descuamată sau solzoasă pe mamelon, mâncărimea, roșeața, o senzație de arsuri sau furnicături, scurgeri de culoare roșie din mamelă, noduli sau piele îngroșată pe sân. În majoritatea cazurilor, simptomele apar la un singur mamelon și se răspândesc în areolă sau alte zone alte sânului. (13) (15)
(2) Benign Breast Disease, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/6270-benign-breast-disease
(3) Why Do I Have a Rash on My Breast? link: www.webmd.com/breast-cancer/breast-infection-breast-cancer
(4) Psoriasis, link: www.nhs.uk/conditions/psoriasis
(5) Inverse Psoriasis, link: www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/inverse-psoriasis
(6) Mastitis, link: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mastitis
(7) Nummular Eczema, link: www.healthline.com/health/skin/nummular-eczema
(8) Everything you need to know about angioedema, link: www.medicalnewstoday.com/articles/216095
(9) Hives, link: www.healthline.com/health/hives
(10) Everything You Need to Know About Scabies, link: www.healthline.com/health/scabies
(11) Shingles Health Center, link: www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/shingles
(12) Chickenpox, link: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282
(13) Eczema of the Nipple, link: www.breastcancer.org/symptoms/benign/eczema-of-the-nipple
(14) What is intertrigo? link: https://familydoctor.org/condition/intertrigo
(15) Breast cancer symptoms, link: www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/symptoms
(16) What signs of breast cancer are there other than a lump? link: www.medicalnewstoday.com/articles/322832
(17) Skin Dimpling: Is It Breast Cancer? link: www.healthline.com/health/breast-cancer-dimpling
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant mamar - recomandare medic Arad
- Sani mici - tratamente hormonale
- Pieptul putin dezvoltat
- Sanii
- Bube pe sani, decolteu, maini.
- Pete rosii pe sani
- Sani - cojite pe sfarcuri
- Pastile de marire a sanilor (help)
- Stan Vitalie da sau nu?