Importanța dietei în succesul tratamentelor pentru afecțiunile cutanate - studiu de caz
©
Autor: Airinei Camelia
O alimentație echilibrată este crucială pentru menținerea unei stări de bine fizice și mentale și pentru reducerea riscului de afecțiuni grave de sănătate, inclusiv boli cardiometabolice. Alimentele nesănătoase, pe de altă parte, pot crește riscul de obezitate, diabet și boli de inimă. Dieta de tip occidental, bogată în alimente procesate, băuturi zaharoase și produse animale, și săracă în fibre, vitamine și minerale, este în creștere la nivel global. Aceasta este asociată cu o creștere a morbidității și mortalității. Alimentele ultra-procesate sunt proinflamatorii și pot perturba microbiota intestinală, favorizând apariția bolilor inflamatorii.
Dermatita atopică este o afecțiune cutanată inflamatorie cronică, caracterizată prin leziuni pruriginoase recurente care afectează calitatea vieții. Microbiota intestinală joacă un rol cheie în dezvoltarea acestei boli, influențând maturarea sistemului imunitar. Studiile anterioare au arătat că intervențiile dietetice, inclusiv probioticele, prebioticele și suplimentele de vitamine și minerale, pot fi eficiente în tratarea și prevenirea dermatitei atopice.
După înscriere, pacientul a fost tratat cu dupilumab, un anticorp monoclonal care țintește interleukina 13 (IL-13) și IL-4. După opt săptămâni de tratament, s-au observat îmbunătățiri parțiale ale leziunilor de pe membrele inferioare, dar fără o ameliorare semnificativă a calității generale a vieții. Cu toate acestea, la 18 săptămâni de tratament, pacientul a prezentat rezoluția completă a leziunilor active și absența pruritului și a tulburărilor de somn.
Studiul de caz subliniază importanța unui regim alimentar sănătos în potențarea eficacității terapeutice a anticorpilor monoclonali în gestionarea bolilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi dermatita atopică. Dieta mediteraneană, cunoscută pentru beneficiile sale cardio-metabolice, are și activități imunomodulatoare bine stabilite. Acest studiu de caz demonstrează că terapia cu dupilumab, în combinație cu un regim alimentar mediteranean, este extrem de eficientă pentru rezoluția completă a simptomelor asociate cu dermatita atopică.
sursa: News Medical
foto: IrinaFoto / Shutterstock.com
Dermatita atopică este o afecțiune cutanată inflamatorie cronică, caracterizată prin leziuni pruriginoase recurente care afectează calitatea vieții. Microbiota intestinală joacă un rol cheie în dezvoltarea acestei boli, influențând maturarea sistemului imunitar. Studiile anterioare au arătat că intervențiile dietetice, inclusiv probioticele, prebioticele și suplimentele de vitamine și minerale, pot fi eficiente în tratarea și prevenirea dermatitei atopice.
Studiu de caz
Un studiu de caz s-a axat pe un băiat de 14 ani cu un istoric de șase ani de leziuni eczematoase pe diverse părți ale corpului, sugestive pentru dermatita atopică. Pacientul suferea și de astm, tulburări de somn și iritabilitate. Tratamentele anterioare cu steroizi topici și inhibitori de calcineurină nu au avut un efect semnificativ. Examenul clinic a relevat o erupție eczematoasă pruriginoasă pe picior și leziuni mici pe antebrațe, urechi și față. Pacientul a fost, de asemenea, diagnosticat cu sindrom metabolic, având în vedere obezitatea de tip 1 și nivelul ridicat al glucozei din sânge.După înscriere, pacientul a fost tratat cu dupilumab, un anticorp monoclonal care țintește interleukina 13 (IL-13) și IL-4. După opt săptămâni de tratament, s-au observat îmbunătățiri parțiale ale leziunilor de pe membrele inferioare, dar fără o ameliorare semnificativă a calității generale a vieții. Cu toate acestea, la 18 săptămâni de tratament, pacientul a prezentat rezoluția completă a leziunilor active și absența pruritului și a tulburărilor de somn.
Importanța regimului alimentar
La urmărirea de la 18 săptămâni, pacientul a menționat că a consultat un nutriționist, care i-a prescris un regim alimentar bazat pe dieta mediteraneană, bogată în legume, fructe și cereale integrale. Pacientul a urmat cu strictețe acest regim, ceea ce a dus la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.Studiul de caz subliniază importanța unui regim alimentar sănătos în potențarea eficacității terapeutice a anticorpilor monoclonali în gestionarea bolilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi dermatita atopică. Dieta mediteraneană, cunoscută pentru beneficiile sale cardio-metabolice, are și activități imunomodulatoare bine stabilite. Acest studiu de caz demonstrează că terapia cu dupilumab, în combinație cu un regim alimentar mediteranean, este extrem de eficientă pentru rezoluția completă a simptomelor asociate cu dermatita atopică.
sursa: News Medical
foto: IrinaFoto / Shutterstock.com
Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 326
Bibliografie
Mediterranean diet supercharges skin treatment, clears up atopic dermatitis in teen, link: https://www.news-medical.net/news/20230910/Mediterranean-diet-supercharges-skin-treatment-clears-up-atopic-dermatitis-in-teen.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nanosistem recent descoperit ar putea crește eficiența tratamentului pentru melanom
- Restaurarea pigmentării pielii la pacienții cu vitiligo este posibilă pe termen lung
- Tehnologie inovativă ce poate preveni cicatricile provocate de arsuri
- Anumite medicamente pot produce regresia nevilor congenitali
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dermatita atopica la sugar de 2 luni
- Dermatita atopica la un bebe de 6 luni
- Dermatita atopica
- Crema dermalibour, depresia atopica, depresie
- Ig E este mare in dermatita atopica si nu semnifica nici o alergie specifica?
- Ureche desprinsa supurata
- Zona roșie cu bubițe foarte mici pe gat si ambele maini in zona pliurilor - alergie?
- Dermatita atopica
- Dermatita atopica-nu a trecut dupa 2 ani