Incidența tot mai mare a ficatului gras la tineri pusă pe seama epidemiei de obezitate

©

Autor:

Incidența tot mai mare a ficatului gras la tineri pusă pe seama epidemiei de obezitate
Un studiu alarmant publicat recent în jurnalul științific The Lancet Gastroenterology & Hepatology arată că 1 din 5 tineri ere steatoză hepatică (ficat gras) iar 1 din 40 tineri are primele simptome pentru fibroză. Acesta este prima dovadă științifică a prezenței bolii ficatului gras la tineri. (1)
Boala ficatului gras apare ca urmare a acumulării grăsimilor la nivelul ficatului. Poate apărea pe fondul consumul excesiv de alcool, dar și ca urmare a unei diete nesănătoase și a obezității. În lipsa tratamentului, boala ficatului gras poate duce la fibroză (vătămarea ficatului) sau chiar ciroză, o afecțiune ireversibilă. În țările dezvoltate boala ficatului gras non-alcoolic afectează aproximativ 25% dintre adulți. (2)

Pentru a ajunge la aceste concluzii cercetătorii de la Universitatea din Bristol au colectat datele a peste 4000 de copii care au participat la studiul studiu ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) în anii ‘90. Cercetările au dezvăluit că 20% dintre cei care nu aveau probleme cu alcoolul se confruntau cu boala ficatului gras. Prin comparație, datele de când aceștia aveau 17 ani arătau 2,5% în ceea ce privește penetrarea ficatului gras; la 24 ani însă numărul crescuse la 13%. Obezitate pe fondul dietei nesănătoase și a sedentarismului precum și consumul ridicat de alcool în adolescență pot duce la probleme ireversibile de ficat la vârste tot mai mici.

Cercetătorii dau însă speranțe chiar și celor bolnavi. Dacă aproximativ 20% dintre tineri sunt afectați de ficatul gras, doar un mic procent dintre aceștia va dezvolta ciroză; acest lucru survine pe fondul schimbării dietei și a introducerii activității fizice în programul zilnic.

Următorul pas, spun oamenii de știință, este să vadă cum influențează factorii de mediu și cei genetici, apariția fenomenului de ficat gras non-alcoolic în rândul tinerilor.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-05-2021 | creare: 21-01-2020 | Vizite: 840
Bibliografie
1. Obesity crisis blamed for a rise in fatty liver disease amongst young adults, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200115191527.htm
2. Prevalence of steatosis and fibrosis in young adults in the UK: a population-based study, https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(19)30419-4/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
  • Riscul de boli hepatice este dublu pentru femeile cu ovare polichistice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum