Abținerea de la cafeină ar putea accentua tulburările de somn la femeile în vârstă

©

Autor:

Abținerea de la cafeină ar putea accentua tulburările de somn la femeile în vârstă

Un studiu recent publicat în jurnalul Nutrients o echipă de cercetători din Olanda a investigat dacă consumul de cafea este asociat cu o calitate scăzută a somnului, durate mai scurte de somn și tulburări de somn în rândul populației în vârstă.

Context

Sănătatea și bunăstarea sunt strâns legate de sănătatea somnului, iar importanța acestei asocieri devine mai evidentă odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce prevalența tulburărilor de somn crește.

Aproximativ 25% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani nu ating un somn optim, nici în calitate, nici în durată, ceea ce afectează diferite aspecte ale sănătății mentale și fizice.

Despre studiu

Studiul a folosit date dintr-un studiu longitudinal privind îmbătrânirea populației din Amsterdam pentru a investiga dacă aportul de cafeină prin consumul de ceai și cafea este asociat cu calitatea și cantitatea somnului.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, dacă aceste asocieri variază în funcție de sex.

Colectarea datelor

  • Informațiile au fost colectate de la participanți prin două interviuri structurate, una principală și una medicală, care au inclus măsurători clinice și un chestionar.
  • Chestionarul a evaluat diferiți parametri asociați cu sănătatea somnului, cum ar fi frecvența și tipurile de tulburări de somn.

Rezultatele studiului

  • Rezultatele au indicat că asocierea dintre consumul de cafeină și calitatea somnului la adulții în vârstă variază semnificativ în funcție de sex.
  • Surprinzător, femeile în vârstă care nu consumau cafeină aveau o probabilitate mai mare de a avea durate mai scurte de somn și tulburări de somn decât cele care consumau cafeină.
  • Nu s-au observat astfel de asocieri la bărbații în vârstă și nici nu s-au găsit asocieri similare între consumul de cafeină și duratele de somn mai lungi decât cele recomandate.

Concluzii

Studiul sugerează că calitatea somnului și aportul de cafeină sunt legate într-o manieră specifică sexului, femeile în vârstă care se abțin de la consumul de cafeină experimentând somn mai scurt și mai tulburat decât cele care nu se abțin.


Data actualizare: 05-01-2024 | creare: 05-01-2024 | Vizite: 219
Bibliografie
The Association between Caffeine Consumption from Coffee and Tea and Sleep Health in Male and Female Older Adults: A Cross-Sectional Study.
Nutrients, 16(1).
doi: https://doi.org/10.3390/nu16010131.
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/1/131
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scapă de insomnie - 8 sfaturi eficiente
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • Obiceiuri care afectează somnul
  •