Escherichia coli și Staphylococcus aureus, distruse în lumină de intensitate scăzută

©

Autor:

Escherichia coli și Staphylococcus aureus, distruse în lumină de intensitate scăzută

Cercetătorii britanici au dezvoltat un înveliș bactericid care se activează în lumina de joasă intensitate și care are capacitatea de a ucide bacterii periculoase pentru organismul uman, precum Escherichia coli și Staphylococcus aureus. Învelișul poate opri răspândirea bolilor, deoarece ar putea fi folosit pentru acoperirea ecranelor telefonice și a tastaturilor, cât și în interiorul unor instrumente medicale, precum catetere sau tuburi respiratorii.

Oamenii de știință au realizat primul înveliș antimicrobian care poate fi activat cu o lumină de intensitate scăzută. Comparativ cu acoperirile descoperite anterior, precum violetul de cristal, învelișul descris de cercetătorii de la University College London are nevoie de o lumină de intensitate redusă, pentru a-și activa proprietățile de distrugere a bacteriilor.

„Alte acoperiri au ucis eficient bacteriile, dar numai după expunerea la lumina UV, care este periculoasă pentru oameni, sau surse de lumină foarte intense, care nu sunt foarte practice. Suntem surprinși să vedem cât de eficient este acoperirea noastră în uciderea ambelor S. aureus și E. coli în lumina ambientală, făcând-o promițătoare pentru utilizarea într-o varietate de medii de sănătate”, a declarat profesorul Ivan Parkin, autor principal al studiului și decan la Facultatea de Științe Matematice și Fizice din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

Cercetătorii au descoperit că învelișul distruge bacteriile producând peroxid de hidrogen, un reactiv utilizat în soluțiile de curățare a lentilelor de contact. Acțiunea sa este directă asupra membranei celulare, astfel că timpul de acțiune necesar pentru distrugerea bacteriilor poate crește, atunci când organismul dăunător are mai multe straturi de protecție. În timpul anchetei, s-a descoperit că în lumină ambientală acoperirea bactericidă reduce semnificativ cantitatea de S. aureus și E. coli de pe suprafețe.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 23-03-2020 | creare: 23-03-2020 | Vizite: 1626
Bibliografie
Bacteria killed by new light-activated coating, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200305132200.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  • Utilizarea irațională a antibioticelor și răspândirea Stafilococului auriu meticilinorezistent
  • Legumele proaspete și salata - un pericol pentru sănătate?
  •