Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
Autor: Mancaș Mălina

Este a treia afecțiune ca prevalență la nivel mondial, iar femeile sunt de 3 ori mai predispuse - 18% dintre femei suferă de migrene, comparativ cu 6% dintre bărbați. Această diferență dintre bărbați și femei ar putea fi produsă de factorii biologici și psihosociali, dar și de nivelul de hormoni.
Cercetătorii din cadrul Colegiului Medical Albert Einstein (Centrul Medical Montefiore) din Bronx - New York au realizat o serie de cercetări prinvind asocierea dintre nivelul de estrogen, mai precis fluctuațiile acestuia și predispoziția unor femei la dezvoltarea migrenelor.
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Academiei Americane de Neurologie – Neurology.
Au fost analizate datele de la 114 femei cu un istoric de migrenă È™i 223 femei care nu au mai avut migrene, femeile având vârsta medie de 47 de ani, analizându-se valorile estrogenului înainte de menstruaÈ›ie.
Participantele au È›inut un jurnal al episoadelor de dureri de cap È™i È™i-au monitorizat valorile hormonale lunar. Acestea din urmă au fost măsurate prin intermediul testelor de urină, fiind înregistrate valorile hormonale de vârf È™i valorile medii zilnice, precum È™i modificările care apăreau de la o zi la alta. Cea mai semnificativă modificare a fost la două zile după atingerea nivelului de vârf, mai exact în faza luteală a ciclului mentrual, după ovulaÈ›ie.
Rezultatele au arătat că la femeile cu migrene valorile estrogenului au scăzut cu 40 de procente, comparativ cu 30% în cazul femeilor fără istoric de migrene. Au fost măsurate È™i valorile altor hormoni, însă modificări considerabile au fost observate doar în cazul estrogenului.
Scăderea rapidă a estrogenului poate crește vulnerabilitatea femeilor la anumiți factori declanșatori ai migrenei, cum ar fi stresul, privarea de somn, dezechilibre alimentare etc.
Limitările studiului sunt reprezentate de faptul că în grupul femeilor fără migrene era inclus un număr crescut de femei de origine asiatică - nivelul hormonilor poate varia în funcÈ›ie de rasă, ceea ce ar fi putut influenÈ›a rezultatele studiului.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Secvențializarea și caracterizarea porilor de aerolizină proiectate genetic
- Bătrânii care folosesc tehnologia modernă se simt mai puțin singuri și sunt mai sănătoși
- Un alt posibil efect al menopauzei: scurtarea respirației?
- Mașina de spălat rufe poate să fie rezervor al unor agenți patogeni periculoși
- Dureri de cap cronice
- Poat fi depistate prin analiza sangelui dereglari hormonale?
- Dereglare hormonala?
- Migrena... diverse tratamente fara niciun rezultat
- Exista un tratament pt reglarea hormonilor sexuali?
- Migrena datorata timpului racoross
- Am nevoie de ajutor - dureri foarte puternice de cap, voma, batai de inima necontrolate
- Dereglare sau sarcina?
- Dilatare angiomatoasa a venei septale
- Aura fara durere