Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
©
Autor: Mancaș Mălina

Este a treia afecțiune ca prevalență la nivel mondial, iar femeile sunt de 3 ori mai predispuse - 18% dintre femei suferă de migrene, comparativ cu 6% dintre bărbați. Această diferență dintre bărbați și femei ar putea fi produsă de factorii biologici și psihosociali, dar și de nivelul de hormoni.
Cercetătorii din cadrul Colegiului Medical Albert Einstein (Centrul Medical Montefiore) din Bronx - New York au realizat o serie de cercetări prinvind asocierea dintre nivelul de estrogen, mai precis fluctuațiile acestuia și predispoziția unor femei la dezvoltarea migrenelor.
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Academiei Americane de Neurologie – Neurology.
Au fost analizate datele de la 114 femei cu un istoric de migrenă și 223 femei care nu au mai avut migrene, femeile având vârsta medie de 47 de ani, analizându-se valorile estrogenului înainte de menstruație.
Participantele au ținut un jurnal al episoadelor de dureri de cap și și-au monitorizat valorile hormonale lunar. Acestea din urmă au fost măsurate prin intermediul testelor de urină, fiind înregistrate valorile hormonale de vârf și valorile medii zilnice, precum și modificările care apăreau de la o zi la alta. Cea mai semnificativă modificare a fost la două zile după atingerea nivelului de vârf, mai exact în faza luteală a ciclului mentrual, după ovulație.
Rezultatele au arătat că la femeile cu migrene valorile estrogenului au scăzut cu 40 de procente, comparativ cu 30% în cazul femeilor fără istoric de migrene. Au fost măsurate și valorile altor hormoni, însă modificări considerabile au fost observate doar în cazul estrogenului.
Scăderea rapidă a estrogenului poate crește vulnerabilitatea femeilor la anumiți factori declanșatori ai migrenei, cum ar fi stresul, privarea de somn, dezechilibre alimentare etc.
Limitările studiului sunt reprezentate de faptul că în grupul femeilor fără migrene era inclus un număr crescut de femei de origine asiatică - nivelul hormonilor poate varia în funcție de rasă, ceea ce ar fi putut influența rezultatele studiului.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 01-01-2023 | creare: 03-06-2016 | Vizite: 4878
Bibliografie
Are migraines and estrogen fluctuations linked?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/310664.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Speranță de viață de peste 90 de ani în rândul femeilor din diverse grupuri rasiale și etnice
- Consumul de carne procesată, asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență
- Mișcările brațelor pot dezvălui indicii despre sănătate
- Obezitatea afectează funcția sistemului imunitar și accelerează procesul de creștere al tumorilor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri groaznice de cap de aprox 15 ani
- Intarzieri anormale sau o dereglare hormonala?
- Am nevoie de putin ajutor: am migrene pana cad de pe picioare
- FSH 27 - ce inseamna?
- Dereglare hormonala sau sarcina?
- Simptome generale
- Dereglare hormonala
- Determinari hormonale si antibiotice
- Am dereglari in organism dupa anticonceptionale
- Rezultate Analize Hormonale