Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
Autor: Mancaș Mălina

Este a treia afecțiune ca prevalență la nivel mondial, iar femeile sunt de 3 ori mai predispuse - 18% dintre femei suferă de migrene, comparativ cu 6% dintre bărbați. Această diferență dintre bărbați și femei ar putea fi produsă de factorii biologici și psihosociali, dar și de nivelul de hormoni.
Cercetătorii din cadrul Colegiului Medical Albert Einstein (Centrul Medical Montefiore) din Bronx - New York au realizat o serie de cercetări prinvind asocierea dintre nivelul de estrogen, mai precis fluctuațiile acestuia și predispoziția unor femei la dezvoltarea migrenelor.
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Academiei Americane de Neurologie – Neurology.
Au fost analizate datele de la 114 femei cu un istoric de migrenă È™i 223 femei care nu au mai avut migrene, femeile având vârsta medie de 47 de ani, analizându-se valorile estrogenului înainte de menstruaÈ›ie.
Participantele au È›inut un jurnal al episoadelor de dureri de cap È™i È™i-au monitorizat valorile hormonale lunar. Acestea din urmă au fost măsurate prin intermediul testelor de urină, fiind înregistrate valorile hormonale de vârf È™i valorile medii zilnice, precum È™i modificările care apăreau de la o zi la alta. Cea mai semnificativă modificare a fost la două zile după atingerea nivelului de vârf, mai exact în faza luteală a ciclului mentrual, după ovulaÈ›ie.
Rezultatele au arătat că la femeile cu migrene valorile estrogenului au scăzut cu 40 de procente, comparativ cu 30% în cazul femeilor fără istoric de migrene. Au fost măsurate È™i valorile altor hormoni, însă modificări considerabile au fost observate doar în cazul estrogenului.
Scăderea rapidă a estrogenului poate crește vulnerabilitatea femeilor la anumiți factori declanșatori ai migrenei, cum ar fi stresul, privarea de somn, dezechilibre alimentare etc.
Limitările studiului sunt reprezentate de faptul că în grupul femeilor fără migrene era inclus un număr crescut de femei de origine asiatică - nivelul hormonilor poate varia în funcÈ›ie de rasă, ceea ce ar fi putut influenÈ›a rezultatele studiului.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Incontinența urinară sau nicturia cresc riscul de deces la persoanele vârstnice
- Cele mai mari 10 probleme care pun în pericol sănătatea adolescenților (Organizația Mondială a Sănătății)
- Efectele asupra climei și asupra sănătății ale plitelor cu gaz natural sunt mai mari decât se credea anterior
- Efectele pozitive ale aspirinei, contestate de un studiu recent
- De aprox 10-12 zile, am dureri de cap... dar nu foarte puternice
- Imi apar cosuri doar inainte de fiecare menstra
- Ar trebui sa intrerup administrarea pilulelor anticonceptionale?
- Insarcinata sau dereglare hormonala?
- Dureri de cap+milgamma N
- Exista un tratament pt reglarea hormonilor sexuali?
- Hormonal?
- Migrene
- Acupunctura... impotriva unei dereglari hormonale
- Somatotropina - hormonul cresterii.