Legătura dintre restricția calorică, temperatura corpului și speranța de viață

©

Autor:

Legătura dintre restricția calorică, temperatura corpului și speranța de viață
Reducerea numărului de calorii, deși nu este un lucru ușor pentru toată lumea, este legată de o serie de beneficii pentru sănătate, de la o durată de viață mai lungă, până la o șansă mai mică de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare, diabet și afecțiuni neurodegenerative, precum Alzheimer.
Un studiu condus de profesorii Bruno Conti și Gary Siuzdak clarfică rolul crucial pe care îl are temperatura corpului în realizarea acestor beneficii legate de dietă. Rezultatele au fost publicate în revista Science Signaling.

Conti a petrecut mai mulți ani studiind cum și de ce restricția calorică este legată de o sănătate mai bună. Obiectivul acestuia a fost de a reflecta rezultatele obținute în medicamente care să imite ceea ce se întamplă în mod natural în organism atunci când o persoană mănâncă mai puțin.

Una dintre observațiile acestuia este aceea că, în cazul mamiferelor, atunci când consumul de alimente scade, temperatura corpului scade la rândul ei. Conti explică faptul că aceasta este modalitatea organismului de a conserva energia, până când mâncarea va fi disponiblă din nou.

Prin studiile sale anterioare, Conti a demonstrat faptul că reducerea temperaturii poate crește durata de viață, independent de restricția calorică, iar aceste efecte implică activarea anumitor procese celulare, dintre care majoritatea nu sunt încă identificate.

Pe de altă parte, studiile au arătat că prevenirea scăderii temperaturii corpului poate contracara efectele pozitive ale restricției de calorii. Într-un experiment realizat pe șoareci supuși unei restricții calorice, beneficiile anti-cancer au fost diminuate atunci când temperatura medie a organismului a rămas neschimbată.

În studiul de față, Conti și echipa sa au evaluat care sunt efectele, în mod independent, ale restricției nutrienților, precum și ale reducerii temperaturii corpului. Ei au comparat un grup de șoareci cu restricții calorice, ținuți la temperatura camerei (aprox. 22ºC) cu un alt grup ținut la 30ºC. Mediul mai cald a produs termoneutralitate, o stare în care majoritatea animalelor nu își pot reduce cu ușurință temperatura corpului.

Echipa de cercetători a utilizat o tehnologie cu ajutorul căreia a măsurat metaboliții șoarecilor, precum și substanțele chimice eliberate de aceștia. Astfel, ea a putut observa ce molecule din sânge și creier au fost modificate prin reducerea fie a nutrienților, fie a temperaturii corpului.

Conti explică faptul că rezultatele obținute au arătat că temperatura are un efect egal sau mai mare decât nutrienții asupra metabolismului, în timpul restricționării caloriilor. Însă sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea modificărilor induse de temperatură.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-09-2020 | creare: 15-09-2020 | Vizite: 608
Bibliografie
Linking calorie restriction, body temperature and healthspan, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200908170527.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •