Studiu. Programul ideal de somn pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare: între șase și șapte ore de somn pe noapte

©

Autor:

Studiu. Programul ideal de somn pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare: între șase și șapte ore de somn pe noapte
Persoanele care dorm șase până la șapte ore pe noapte au cele mai mici șanse de a muri din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral, în comparație cu cei care dorm mai puțin sau mai mult, potrivit unui nou studiu.
Tendința s-a păstrat chiar și după contabilizarea altor condiții cunoscute sau a altor factori de risc pentru boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Studiul, potrivit cercetătorilor, este primul care explorează asocierea dintre riscul cardiovascular inițial și durata somnului și adaugă noi dovezi că somnul, similar cu dieta, fumatul și exercițiile fizice, poate juca un rol definitoriu în riscul cardiovascular al cuiva.

Pentru analiză, cercetătorii au inclus date de la peste 14.000 de persoane care au participat în NHANES, un program de studii conceput pentru a evalua starea de sănătate și nutrițională a adulților și copiilor din Statele Unite. Participanții au fost urmăriți pentru o durată medie de 7,5 ani pentru a determina dacă au murit din cauza unui atac de cord, a insuficienței cardiace sau în urma unui accident vascular cerebral. Mai puțin de 10% dintre participanți au avut antecedente de boli de inimă, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.

Cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri pe baza răspunsurilor la o întrebare din sondaj despre durata lor medie de somn. Cercetătorii au evaluat apoi scorurile de risc ale bolii aterosclerotice cardiovasculare și nivelurile de proteină C reactivă (CRP), un marker inflamator cheie cunoscut a fi asociat cu boli de inimă. Conform rezultatelor studiului, riscul mediu de deces din cauza unei boli cardiovasculare la 10 ani în rândul persoanelor cu mai puțin de șase, șase până la șapte și mai mult de șapte ore de somn a fost de 4,6%, 3,3% și respectiv 3,3%.

Nivelurile de CRP, o proteină produsă în ficat, care crește atunci când există inflamație în organism, au fost, de asemenea, mai mari la participanții cu durate mai lungi sau mai scurte de somn. Potrivit cercetătorilor, spre deosebire de unii factori de risc pentru bolile de inimă care nu pot fi modificate, cum ar fi vârsta sau genetică, obiceiurile de somn pot fi ajustate și ar trebui să fie întrebați în mod curent în timpul vizitelor medicale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-05-2021 | creare: 16-05-2021 | Vizite: 323
Bibliografie
Too much, too little sleep linked to elevated heart risks in people free from disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210505090300.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  •