Lipsa de control a impulsurilor, un predictor semnificativ pentru vizionarea în exces a programelor serviciilor de streaming

©

Autor:

Lipsa de control a impulsurilor, un predictor semnificativ pentru vizionarea în exces a programelor serviciilor de streaming
Dezvoltarea serviciilor de streaming de tipul Netflix a determinat amplificarea fenomenului „binge-watching", ce presupune vizionarea unui conținut, de regulă de divertisment, pentru o perioadă prelungită de timp. Cercetări recente sugerează că „binge-watching-ul” poate fi similar cu alte activități de dependență, de exemplu jocurile online.
Un nou studiu, publicat în revista Frontiers in Psychiatry, a identificat ce factori pot ajuta la prezicerea urmăririi nesănătoase a programelor de divertisment.

Vizionarea excesivă a programelor de divertisment sau de informare a izbucnit odată cu apariția serviciului de streaming popular Netflix. De atunci, a devenit o modalitate populară de a petrece timpul liber, mai ales în timpul pandemiei actuale. Un corp în creștere de cercetări sugerează că o astfel de scăpare poate avea consecințe negative, prin dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase și a unor comportamente antisociale.

Pentru a înțelege ce factori pot conduce la vizionarea în exces a programelor disponibile pe platformele de streaming, o echipă de cercetători din Polonia a demarat un studiu amplu, la care au participat 645 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care au recunoscut că au vizionat două sau mai multe episoade ale unui program de televiziune într-o singură ședință. Participanții au răspuns la o serie de întrebări prin care cercetătorii au analizat impulsivitatea, reglementarea emoțională și motivațiile pentru streaming ale acestora.

Conform rezultatelor studiului, majoritatea participanților au raportat vizionarea între două și cinci episoade fără oprire, iar aproape 20% din participanți au răspuns că vor urmări între șase și 20 de episoade într-o singură ședință. „Cred că rezultatul cel mai interesant al studiului a fost că factorii motivaționali au fost predictori mai puternici decât predispozițiile personale, cum ar fi impulsivitatea”, a declarat autorul principal al studiului, Jolanta Starosta, student la Institutul de Psihologie Aplicată de la Universitatea Jagielloniană din Cracovia, Polonia.

„Poate fi legată de faptul că indivizii care urmăresc excesiv programele de pe platformele de streaming se angajează în maratoane ale unor emisiuni, în principal pentru că vor să scape de problemele lor de viață zilnice și să reglementeze emoțiile”, remarcă Starosta. Cercetătorii atrag însă atenția că ar fi prematur să se presupună că fenomenul „binge-watching" este la fel de riscant ca și alte comportamente de dependență, deși există asemănări între acestea.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 25-11-2021 | creare: 25-11-2021 | Vizite: 405
Bibliografie
These personality traits may make you more prone to problematic binge-watching, link: https://medicalxpress.com/news/2021-11-personality-traits-prone-problematic-binge-watching.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii
  • Studiu privind efectele prezenței televizorului sau a computerului în camera copilului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum