Lista tratamente naturiste ce nu s-au dovedit eficiente în cancer

©

Autor:

Lista tratamente naturiste ce nu s-au dovedit eficiente în cancer

Internetul este plin de leacuri miraculoase care vindecă boli precum cancerul. Din păcate, multe dintre aceste tratamente alternative nu sunt demonstrate științific. Doar pentru că o anumită soluție naturistă a funcționat pentru o persoană asta nu înseamnă că „leacul” poate fi extins la toate cazurile de cancer. În acest context persoanele care apelează la astfel de tratamente amână drumul la un doctor specialist, timp în care boala continuă să avanseze. (1)

Cine nu și-ar dori ca pătrunjelul, ceapa sau sucul de mere să combată maladiile care decimează sute de mii de oameni în fiecare an? Adevărul este că se va găsi mereu cineva care să păcălească persoanele care caută o speranță.

Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare tratamente naturiste care NU tratează cancerul.

Aloe Vera

Există mai multe produse care conțin aloe concentrată și care promit vindecarea cancerului. Cercetătorii însă spun că produsele cu Aloe Vera nu pot nici preveni și nici trata cancerul. Mai mult, injectarea unor soluții cu Aloe Vera concentrată a dus la moartea unor pacienți care aveau cancer. (2)

Ardei iute

Substanța care stă la baza ardeiului iute și a piperului cayenne, capsicum, este promovata ca un antidot pentru o mulțime de boli inclusiv cancerul. Oamenii de știință însă spun că suplimentele cu ardei iute sau consumul direct nu previne și nici nu tratează cancerul. (3)

Ulei de ricin

Susținătorii beneficiilor uleiului de ricin pentru sănătate spun că simpla aplicare a uleiului pe piele ajută la vindecarea cancerului. Studiile pe rozătoare au arătat un ușor efect protector însă atunci când a fost administrat pe oameni, efectele benefice nu au apărut. (4)

Chlorella

Chlorella este o varietate de algă marină promovată pentru proprietățile benefice pentru sănătate. Deși studiile au arătat o îmbunătățire a persoanelor cu anemie atunci când vine vorba de cancer, studiile pe oameni nu au dezvăluit inhibarea multiplicării celulare. (5, 6)

Echinacee

În medicina naturistă echinaceea este cunoscută în special pentru beneficiile în tratarea răcelii și a cancerului. În cazul cancerului studiile nu au găsit dovezi că folosirea ceaiului sau a altor suplimente alimentare cu echinacee poate preveni, trata, sau vindeca boala. (7, 8, 9)

Ghimbir

Ghimbirul este folosit pentru a da gust unor mâncăruri, însă în ultimii ani susținătorii terapiilor complementare au spus că ar fi bun și pentru a trata cancerul. Potrivit oamenilor de știință, însă, ghimbirul nu tratează și nici nu previne cancerul. (10)

Struguri

Strugurii și extractul din semințe de struguri au fost popularizați pentru efectul anti-cancer de către Johanna Brandt în jurul anului 1920. Dieta promovată de Brandt nu doar că nu vindecă tumorile canceroase, ci și privează organismul de nutrienți necesari bunei funcționări. Deloc surprinzător, consumul de struguri, extractele din semințe de struguri sau vinul roșu nu combat cancerul. (11)

Suc de fructe sau legume

Potrivit oamenilor de știință, sucurile de fructe sau legume nu previn cancerul, iar consumul lor sub formă de suc în loc de consumul natural nu tratează cancerul. Riscul unor tipuri de cancer scade dacă oamenii adoptă o dietă sănătoasă, însă alegerea sucului în locul masticației nu aduce niciun beneficiu pentru bolnavii de cancer. (12)

Ceai kombucha

Ceaiul kombucha este promovat ca un antidot pentru o mare varietate de boli inclusiv SIDA și cancer. Acest ceai este preparat prin fermentarea ceaiului verde sau negru într-o colonie de bacterii. Ceaiul kombucha are proprietăți antioxidante în studiile pe rozătoare însă nu tratează și nici nu încetinește cancerul. Mai mult, acest ceai poate duce la inflamații, infecții, simptome asemănătoare otrăvirii și chiar moarte. (13, 14)

Extract de vâsc

Extractul de vâsc este promovat de către promotorii terapiilor complementare încă de la începutul secolului al 20-lea. Poate cel mai cunoscut este Rudolf Steiner, un filozof ezoteric austriac care credea că recoltarea vâscului în momentul alinierii unor planete are beneficii în tratarea cancerului. Cercetătorii spun că extractul de vâsc nu tratează cancerul și nici nu prelungește viața. (15)

Extract de leandru

Extractul de leandru este promovat ca parte a unor pastile sau creme pentru a trata cancerul. Rezultatele pozitive ale acestei plante au apărut doar în cazul studiilor cu boli in-vitro, leandrul neavând efecte dovedite în combaterea cancerului. Mai mult, chiar și o cantitate mică de leandru poate cauza moartea. (Integrative Oncology: Oleander (16, 17, 18)

Palmier pitic

Palmierul pitic este promovat ca un tratament împotriva cancerului de prostată. Potrivit cercetătorilor, extractul de palmier pitic nu previne și nici nu tratează cancerul de prostată la oameni. (19)

Graviola

Graviola și sucul de graviola este promovat ca un antidot pentru cancer. Însă studiile nu au descoperit o legătură între acest fruct și prevenirea sau tratarea cancerului, indiferent de formă. Mai mult, consumul de graviola poate duce la simptome asemănătoare bolii Parkinson iar excesul afectează structura nervilor și provoacă halucinații. (20)

Gheara mâței

Gheara mâței tratează de la astm și tumori canceroase la bronșite și probleme digestive dacă ar fi să ne luăm după informațiile găsite la o căutare simplă pe internet. Consumul de gheara mâței, spun oamenii de știință, nu poate preveni sau trata nicio formă de cancer dar poate avea efecte adverse precum amețeală și diaree și agravează simptomele celor cu boli autoimune. (21, 22)

Carctol

Carctolul este un amestec de plante indiene promovat ca tratament pentru cancer. Ca și în cazul altor produse naturiste, acest lucru nu are nicio bază științifică. (23)

Manioc

Maniocul este o rădăcină originară in America de Sud promovată ca antidot pentru cancer. Potrivit studiilor maniocul nu are proprietăți anticancerigene, nu poate nici preveni și nici trata boala. Mai mult, există studii care spun că maniocul crește riscul de cancer. (24, 25)

Gentiana

Gențiana (Hydrastis canadensis) este promovată ca tratament pentru multe boli, inclusiv cancerul. Cercetătorii, însă, nu au găsit o legătură între gențiană și remisia bolii. Mai mult, consumul de gențiană are efecte secundare toxice, putând cauza moarte. (26, 27)

Ciuperci medicinale

Ciupercile reprezintă o sursă importantă de vitamine și aminoacizi însă nu pot preveni sau trata cancerul. (28)

Pau D’arco (Arborele furnicilor)

Pau D‘arco sau Arborele Furnicilor este promovat ca tratament pentru mai multe boli. Potrivit cercetătorilor nu există dovezi care să demonstreze rolul anticancerigen al ceaiului de Pau d’Arco (numit popular ceai „lapacho”). (29)

Extract de prun african (Pygeum)

Extractul de prun african este promovat de cel puțin 20 de ani pentru efectele anticancerigene însă studiile nu au găsit o legătură între remisia bolii și consumul de acest produs naturist. „Produsul este sigur pentru ingestie, însă la fel de eficient precum un placebo, spun cercetătorii”. (30)

Turta lupului

Turta lupului sau colubrina (Strychnos nux-vomica) este un arbore originar din Asia care se spune că ar trata cancerul și bolile de inimă. Oamenii de știință spun că nu există dovezi cum că turta lupului ar fi eficientă în tratarea bolilor. (31)

În fine, tratamentele clasice - deși prezentate de multe ori într-o lumină proastă - continuă să reducă numărul bolnavilor. Mai jos sunt câteva date statistice edificatoare. (32, 33, 34)

 • 96% dintre bolnavii de cancer testicular se vindecă față de 70% în urmă cu 40 ani
 • în 2015 mortalitatea cauzată de cancer era cu 24% mai mică, atât la bărbați cât și la femei, față de 1991
 • decesele din cauza cancerului de plămâni s-au redus cu 45% față de anul 1990
 • decesul din cauza cancerului de sân s-a redus cu 39% din 1989 până în 2015. Doctorii cred că detectarea din timp a bolii joacă un rol important.
 • decesele din cauza cancerului colorectal a scăzut cu 52% din 1970 până în 2015
 • rata de supraviețuire a copiilor care au cancer a crescut de la 58%, în cazul copiilor diagnosticați în 1975, la 83% în pentru cei diagnosticați între 2007 și 2013.
 • femeile diagnosticate cu cancer ovarian au o șansă de supraviețuire de 90% pentru cel puțin 5 ani
 • procentul persoanelor diagnosticate cu cancer s-a redus din 1999 până în 2015 cu 1,8% în fiecare an la bărbați și 1,4% în fiecare an la femei


De ce sunt aceste date prezentate destul de rar în mass-media? Probabil pentru că știrea că un tratament medical studiat cu rezultate demonstrate prin declinul bolii nu este senzațional. Este de așteptat ca tratamentele medicale să funcționeze mereu la fel. Însă ele se schimbă, evoluează și încep să combată din ce în ce mai multe tipuri de cancer. Important pentru bolnavi este să lase ceaiurile naturiste pentru după-amiezile de weekend și să apeleze cu încredere la oncologi. De acolo vine tratamentul și cu cât este boala detectată mai din timp cu atât există mai multe șanse de vindecare.


Data actualizare: 23-10-2018 | creare: 23-10-2018 | Vizite: 16203
Bibliografie
1. Alternative medicine kills cancer patients. https://sciencebasedmedicine.org/alternative-medicine-kills-cancer-patients/
2. Aloe. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/aloe
3. High Spicy Food Intake and Risk of Cancer: A Meta-analysis of Case–control Studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598338/
4. Final report on the safety assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Hydrogenated Castor Oil, Glyceryl Ricinoleate, Glyceryl Ricinoleate SE, Ricinoleic Acid, Potassium Ricinoleate, Sodium Ricinoleate, Zinc Ricinoleate, Cetyl Ricinoleate, Ethyl Ric. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18080873
5. Chlorella. https://web.archive.org/web/20130905235019/http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/herbsvitaminsandminerals/chlorella
6. The Influence of Chlorella and Its Hot Water Extract Supplementation on Quality of Life in Patients with Breast Cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3988967/
7. Echinacea. https://web.archive.org/web/20120930001037/http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/complementary-alternative/therapies/echinacea
8. Medicinal properties of Echinacea: a critical review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12622467
9. Nonspecific immunostimulation with low doses of cyclophosphamide (LDCY), thymostimulin, and Echinacea purpurea extracts (echinacin) in patients with far advanced colorectal cancers: preliminary results. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1393685
10. Walk Gingerly Before Declaring Ginger a Cancer Cure. https://www.mcgill.ca/oss/article/cancer-controversial-science-food-health-news-quackery-toxicity/walk-gingerly-declaring-ginger-cancer-cure
11. The Grape Cure. http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/grape.html
12. Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526387/
13. Kombucha. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/kombucha
14. Dasgupta, Amitava 0 Effects of Herbal Supplements on Clinical Laboratory Test Results (2011), Chapter 11: Toxic and Dangerous Herbs, p. 111
15. Mistletoe Extracts. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032615/
16. Integrative Oncology: Oleander (Nerium oleander). http://www.cancernetwork.com/integrative-oncology/integrative-oncology-oleander-nerium-oleander
17. Oleandrin. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/oleandrin
18. Cardiac arrhythmias, electrolyte abnormalities and serum cardiac glycoside concentrations in yellow oleander (Cascabela thevetia) poisoning – a prospective study. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15563650.2018.1499930?journalCode=ictx20
19. Saw palmetto supplement use and prostate cancer risk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16965237
20. Graviola. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/graviola
21. Botanical immunodrugs: scope and opportunities. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15809195
22. Cat's Claw. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/cat-claw
23. Carctol: Profit before Patients? https://www.karger.com/Article/Abstract/193025
24. Does cassava help to control prostate cancer? A case report. http://www.hoajonline.com/jptdr/2050-120X/2/3
25. Cancer and non-cancer health risk from eating cassava grown in some mining communities in Ghana. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16897532
26. Goldenseal. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/goldenseal
27. Investigating the potential for toxicity from long-term use of the herbal products, goldenseal and milk thistle. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21300790
28. Mushrooms. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/mushrooms-in-cancer-treatment
29. Pau D'arco. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/pau-d-arco
30. Phytotherapy for Benign Prostatic Hyperplasia. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11934-016-0609-z
31. American Cancer Society - Complete Guide to Complementary & Alternative Cancer Therapies (2009), pp. 504–07
32. Facts & Figures 2018: Rate of Deaths From Cancer Continues Decline. https://www.cancer.org/latest-news/facts-and-figures-2018-rate-of-deaths-from-cancer-continues-decline.html
33. Cancer survival statistics. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/survival
34. Annual Report to the Nation: Cancer Death Rates Continue Long Decline. https://www.cancer.org/latest-news/annual-report-to-the-nation-cancer-death-rates-continue-long-decline.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Remedii anticancer și tratamente minune pentru cancer
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum