Mit: dacă rupi o aluniță faci cancer - adevărat sau fals?

©

Autor:

Mit: dacă rupi o aluniță faci cancer - adevărat sau fals?

FALS

O aluniță poate sângera dacă este zgâriată. În cazuri rare, dacă o aluniță sângerează fără un motiv aparent, acest lucru poate fi un semn al cancerului de piele.

Este frecvent ca adulții să aibă între 10 și 40 de alunițe. Persoanele cu pielea mai deschisă la culoare tind să aibă mai multe alunițe decât cele cu pielea închisă.

Uneori alunițele provoacă mâncărime. Procesul de mâncărime poate rupe pielea și poate provoca sângerare.

Pielea înconjurătoare de sub o aluniță poate deveni iritată și poate începe să sângereze, făcând să pară că alunița este cea care, de fapt, sângerează.

Semne de cancer de piele

Ruperea sau zgârierea unei alunițe nu provoacă cancer, dar sângerarea unei alunițe poate indica prezența cancerului de piele. Alunițele posedă câteva gene active care cauzează cancer, numite oncogene, care apar prin mutații ale ADN-ului.

Traumele fizice puternice pot cauza ruperea alunițelor. Deși acest lucru provoacă o stare de anxietate și de îngrijorare, nu este necesar să te alarmezi. După cum explică profesorul Antonio Costanzo, șef de dermatologie la Humanitas, o aluniță poate deveni periculoasă atunci când se rupe. (1) Deși, mai des, o aluniță poate deveni periculoasă atunci când își schimbă forma. Acesta este motivul pentru care este important să observi constant alunițele și să consulți un dermatolog dacă observi orice modificare în ceea ce privește aspectul, forma sau mărimea.

Dacă alunița ta sângerează, verifică și observă dacă ai oricare dintre aceste simptome:

 • Asimetrie: O parte a aluniței are o formă sau textură diferită de partea opusă.
 • Graniță: alunița are o bordură slab definită, ceea ce îngreunează distingerea aluniței.
 • Delimitare: în loc de o nuanță de maro închis sau negru, alunița are variații de culoare sau prezintă culori anormale precum alb sau roșu.
 • Diametru: Alunițele care au un diametru mai mic de 6 milimetri reprezintă motive reduse de îngrijorare.
 • Evoluție: forma aluniței tale se schimbă sau doar o aluniță începe să arate diferit de restul. (2)


Cum tratezi o aluniță care sângerează?

Dacă ai o aluniță care sângerează din cauza unei zgârieturi, freacă zona cu o dischetă de bumbac înmuiată în alcool pentru a steriliza zona și a ajuta la oprirea sângerării. De asemenea, poți aplica un bandaj pentru a acoperi zona. Asigură-te că nu aplici adezivul pe zona pielii unde se află alunița.

Majoritatea alunițelor nu necesită tratament, dar alunițele care continuă să sângereze trebuie să fie examinate de un dermatolog. Acesta poate stabili ce se întâmplă și dacă va trebui să realizeze o biopsie pentru a evalua alunița.

Dermatologul îți poate recomanda să îndepărtezi alunița printr-o procedură ambulatorie. Există două modalități comune de a face acest lucru:

 • excizie chirurgicală, când alunița este tăiată cu un bisturiu
 • excizia de bărbierit, când alunița este bărbierită de pe piele cu un aparat ascuțit de ras (3)


După îndepărtare, alunița va fi analizată pentru a detecta dacă există celule canceroase. După ce o aluniță este îndepărtată, de obicei nu mai apare.

Cum poți să previi cancerul de piele?

Bronzatul crește riscul de melanom. Așadar, dacă petreci mult timp în soare este indicat să te protejezi. De asemenea, dacă ai multe alunițe sau pielea deschisă, este indicat să eviți expunerea la razele UV.

Ruperea unei alunițe rezultă din zgârieturi sau tăieturi superficiale. O persoană le poate trata acasă, aplicând un bandaj.
Dacă o aluniță sângerează fără niciun motiv aparent, sau începe să arate ca o rană deschisă, contactează medicul pentru o evaluare.


Data actualizare: 18-10-2019 | creare: 18-10-2019 | Vizite: 46073
Bibliografie
1. Moles, what to do if you break one. Url: https://www.humanitas.net/news/moles/
2. Moles & melanoma: When do I need to worry? Url: https://www.ucihealth.org/blog/2018/07/melanoma-moles
3. Don't Scratch That Mole? Scientists Are Learning More about Inflammation and Cancer. Url: https://www.mskcc.org/blog/don-t-scratch-mole-scientists-are-learning-more-about-inflammation-and-cancer
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Alunițele
 • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
 • Alunițele și petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum