Lucruri pe care le folosești și iți pot afecta sănătatea

©

Autor:

Lucruri pe care le folosești și iți pot afecta sănătatea

O substanță toxică este o substanță care poate fi otrăvitoare sau poate provoca efecte asupra sănătății. Produsele pe care le folosim zilnic, cum ar fi produsele de curățenie de uz casnic, prescripțiile și medicamentele fără prescripție medicală, benzina, alcoolul, pesticidele, combustibilul și produsele cosmetice pot fi, de asemenea, toxice. Orice substanță chimică poate fi toxică sau dăunătoare în anumite condiții.

Anumite substanțe chimice pot afecta sănătatea creierului nostru - în special la sugari și copii.

Containere din plastic pentru mâncarea la pachet

Mulți aditivi chimici care îmbunătățesc performanța produselor din plastic au, de asemenea, efecte negative asupra mediului și sănătății umane. Aceste efecte includ:

  • Toxicitate directă, ca în cazul plumbului, cadmiului și mercurului.
  • Carcinogeni, ca și în cazul dietilhexil ftalatului.
  • Probleme endocrine, care pot duce la cancer, defecte congenitale, supresia sistemului imunitar și probleme de dezvoltare la copii. (1)


Oamenii sunt expuși la aceste substanțe chimice nu numai în timpul procesului de fabricație, ci și prin utilizarea de ambalaje din plastic, deoarece unele substanțe chimice migrează din ambalajele din plastic la alimentele pe care le conțin. Exemple de alimente contaminante cu materiale plastice au fost raportate la cele mai multe tipuri de plastic, incluzând stirenul din polistiren, plastifianții din PVC, antioxidanții din polietilenă și acetaldehida din PET.

Vase de gătit din teflon (când sunt supraîncălzite)

Acestea conțin produse chimice perfluorurate. La temperaturi mai mari de 260°C, învelișul din teflon de pe vasele de gătit încep să se descompună, eliberând substanțe toxice în aer. (2)

Inhalarea acestor vapori poate conduce la febra fumului de polimer, cunoscută și sub numele de gripă de teflon. Această afecțiune constă în simptome temporare, asemănătoare gripei, cum ar fi frisoane, febră, dureri de cap și dureri de cap. Debutul apare după 4-10 ore de la expunere, iar starea se ameliorează, de obicei în 12-48 de ore. (3)

Un număr mic de studii de caz a raportat, de asemenea, efecte secundare mai grave ale expunerii la teflonul supraîncălzit, inclusiv leziuni pulmonare. (4)

Vase și tigăi uzate

Vasele de gătit sunt fabricate dintr-o varietate de materiale care pot intra în contact cu mâncarea pe care o gătim. Un factor de risc în acest sens este aluminiul. În timpul gătitului, aluminiul se dizolvă foarte ușor din vase și tigăi uzate sau găurite. Cu cât mâncarea este gătită sau depozitată pentru mai mult timp în vase de aluminiu, cu atât mai mare va fi cantitatea care ajunge în hrană.

Legumele cu frunze verzi și alimentele acide, cum ar fi roșiile și produsele de citrice, absorb cel mai mult aluminiu. (5)

În timp ce aluminiul a fost asociată cu boala Alzheimer, nu există o legătură clară dovedită. Organizația Mondială a Sănătății estimează că adulții pot consuma zilnic mai mult de 50 de miligrame de aluminiu fără a avea efecte adverse. (6)

Ca o măsură de precauție, ia în considerare eliminarea unor vase și oale mai vechi din aluminiu, înlocuindu-le cu vasele din aluminiu anodizat, cu o suprafață neaderentă.

Sticle de apă refolosibile pentru sport

Într-un studiu efectuat de NRDC, timp de 4 ani, cercetătorii au constatat că aproximativ 22% dintre mărcile de sticle pentru sport pe care le-au testat au avut urme de substanțe chimice care au atins niveluri peste limitele de sănătate. (7)

Acestea conțin bisfenol A. Expunerea la bisfenol A este o preocupare din cauza posibilelor efecte asupra sănătății, mai exact asupra creierului, a comportamentului și a glandei prostată la făt, sugari și copii. Studiile suplimentare sugerează o posibilă legătură între bisfenol A și tensiunea arterială crescută. (8)

Poți urma acești pași pentru a reduce expunerea:

  • Utilizează produse fără bisfenol A. Producătorii creează tot mai multe produse de acest fel.
  • Evită căldura. Institutul Național de Științe ale Mediului de Sănătate nu recomandă utilizarea materialelor plastice din policarbonat în microundere sau în mașina de spălat vase, deoarece plasticul se poate descompune în timp și permite ca bisfenol A să ajungă în produsele alimentare.
  • Utilizează alternative. Utilizează recipiente din sticlă, porțelan sau oțel inoxidabil pentru lichide în loc de recipiente din plastic.


Sticle de apă și băuturi răcoritoare care sunt reumplete

Sticlele sunt considerate sigure, dar sunt destinate exclusiv unei singure utilizări; acestea nu ar trebui refolosite deoarece ar putea să fi intrat în contact cu bacteriile la prima utilizare. O credință populară era aceea că, odată refolosit, materialul din plastic poate începe să se descompună și provoacă substanțele chimice precum DEHP - un agent cancerigen cunoscut – să intre în contact cu lichidele din recipient, dar acest lucru a fost dezmințit. (9) Așadar, ai grijă să folosești sticlele din plastic doar o dată, deoarece pot găzdui diverse bacterii.

Mobilier de grădină, perdele de duș, jucării

Au în compoziție clorură de polivinil, care conține deseori emolienți numiți ftalați. Clorura de polivinil eliberează substanțe chimice toxice în timpul fabricării. Ftalații, la rândul lor, pot deteriora ficatul, rinichii și sistemele de reproducere ale animalelor. Acestea pot interfera cu creșterea și dezvoltarea copiilor, în special dacă sugarii mestecă sau sug aceste produse.

Așadar este recomandat, să eviți produsele cu clorură de polivinil și jucăriile din plastic moale, pe care copiii le pot pune în gură. (10)

Produse de curățat pentru cuptor

Acestea pot conține hidroxid de sodiu sau hidroxid de potasiu, care pot provoca diverse afecțiuni, de la dificultăți de respirație până la durere în gât, iar, la contactul direct cu pielea, cauzează arsuri. (11) În acest caz, păstrează bucătăria bine ventilată când faci curățenie și poartă mănuși și ochelari de protecție pentru a evita orice neplăcere.

Gustări cu brânză

Acestea conțin tartrazină, care este un colorant azotic galben sintetic de lămâie folosit în principal drept colorant alimentar. Studiile arată că această substanță ar putea provoca hiperactivitate la copii, indiferent dacă au sau nu ADHD. (12)

Cea mai bună măsură de prevenție în acest caz este să verifici etichetele produselor alimentare și să încerci să cumperi gustări și ingrediente fără coloranți alimentari.

Inhibitori de flacără în saltea

Studiile recente arată că TDCPP pot migra din produsele din spumă în particulele de praf din interiorul interiorul locuinței. (13) Acești compuși semivolatili pot forma un strat subțire pe pereți și ferestre, iar inhalarea și ingestia cu praf contaminat s-a dovedit a fi un risc major la oameni, în special la copii. Deoarece își pun mâinile în gură, copiii au tendința de a ingera TDCPP, care este deja interzis în articolele de îmbrăcăminte pentru copii din cauza preocupărilor legate de cancer. (14)

Drept recomandare, consultă companiile de mobilă înainte de a cumpăra, în special pentru produsele pentru copii.

Produsele de înfrumusețare

Conțin parabeni, incluzând izopropilparaben, fenilparaben și benzilparaben. Deoarece grupul de conservanți din cosmetice, șampoane, loțiuni și produse de protecție solară acționează ca estrogenul, studiile spun că ar putea crește riscul de cancer la sân. (15) De fapt, Uniunea Europeană a interzis deja anumiți parabeni. (16) Pentru a-ți proteja pielea, verifică etichetele pentru a te asigura că produsele pe care le achiziționezi nu conțin parabeni.


Data actualizare: 04-10-2018 | creare: 04-10-2018 | Vizite: 2205
Bibliografie
1. ADVERSE HEALTH EFFECTS OF PLASTICS. Url: https://ecologycenter.org/factsheets/adverse-health-effects-of-plastics/
2. Polytetrafluoroethylene Toxicosis in Recently Hatched Chickens (Gallus domesticus). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276392/
3. Polymer fume fever and other fluorocarbon pyrolysis-related syndromes.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8272977
4. [Case of lung edema occurring as a result of inhalation of fumes from a Teflon-coated flying pan overheated for 4 hours].. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17087340
5. THE SAFE USE OF COOKWARE. Url: https://cetesb.sp.gov.br/laboratorios/wp-content/uploads/sites/24/2013/11/utensilios_de_cozinha_ingles.pdf
6. ALUMINIUM. Url: http://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=298
7. Could the actual bottle pose a health risk?Url: https://www.nrdc.org/stories/truth-about-tap
8. What is BPA, and what are the concerns about BPA?. Url: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331
9. Do plastic bottles or food containers cause cancer?. Url: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/cancer-controversies/plastic-bottles-and-food-containers
10. 10 Ordinary Products That Could Negatively Affect Your Health. Url: https://www.rd.com/health/wellness/6-ordinary-products-that-could-affect-your-health/
11. Oven cleaner poisoning. Url: https://medlineplus.gov/ency/article/002800.htm
12. Artificial Food Colors and Attention-Deficit/Hyperactivity Symptoms: Conclusions to Dye for. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441937/
13. Detection of Organophosphate Flame Retardants in Furniture Foam and U.S. House Dust. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es9014019
14. State Agencies Warn Parents: Avoid Children's Furniture and Other Products Containing Flame Retardant Chemicals. Url: https://www.ct.gov/deep/cwp/view.asp?Q=593954&A=4918
15. Lotion ingredient paraben may be more potent carcinogen than thought. Url: http://news.berkeley.edu/2015/10/27/lotion-ingredient-paraben-may-be-more-potent-carcinogen-than-thought/
16. Consumers: Commission improves safety of cosmetics. Url: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1051_en.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menținerea greutății oferă beneficii cardiometabolice
  •