Semne de dezechilibru hormonal

©

Autor:

Semne de dezechilibru hormonal

Hormonii sunt substanțe secretate de o glandă endocrină, ajutând la reglarea diverselor funcţii ale corpului, de la nevoi de bază cum ar fi foamea până la sisteme complexe precum reproducerea și chiar emoțiile și starea de spirit. (1)

Echilibrul hormonal este vital pentru o stare bună de sănătate, dar acesta poate fi perturbat de cauze naturale cum ar fi pubertatea, menopauza și perimenopauza. De asemenea, dezechilibrul hormonal poate fi cauzat de toxine sau de un stil de viață dezechilibrat. (2)

Cauzele unui dezechilibru hormonal

Există multe cauze posibile pentru un dezechilibru hormonal. Cauzele diferă în funcție de hormonii sau glandele afectate. Cauzele obișnuite ale dezechilibrului hormonal includ:

 • Diabet;
 • Hipotiroidism;
 • Hipertiroidismul;
 • Hipogonadism;
 • Sindromul Cushing;
 • Tiroidita;
 • Hiperfuncționarea nodulilor tiroidieni;
 • Terapia hormonală;
 • Tumori (benigne sau canceroase);
 • Hiperplazie suprarenală congenitală;
 • Tulburări de alimentație;
 • Medicamente;
 • Stres;
 • Insuficieță suprarenală;
 • Tratamente împotriva cancerului. (3)


Câteva dintre simptomele care anunță un dezechilibru hormonal:

Menstruații neregulate

Un ciclu menstrual normal poate dura între 21 şi 35 de zile. Orice ciclu care nu se incadrează în această perioadă este considerat anormal și ar putea fi un semn că ai un nivel prea mare sau mai scăzut al anumitor hormoni (estrogen și progesteron).

Cu toate acestea dacă ai între 40 sau 50 de ani, motivul pentru care motivul apariția acestui simptom este legată de perimenopauză – perioada înainte de menopauză.

Dar, menstruațiile neregulate pot fi și un simptom al unor probleme de sănătate cum ar fi sindromul ovarului polichistic.

Probleme cu somnul

Dacă nu te odihnești corespunzător sau dacă ai un program de somn neregulat, poți afecta echilibrul hormonal.

Progesteronul, un hormon eliberat de ovare, te ajută să previi progremele legate de somn. Dacă nivelul acestuia este mai redus decât de obicei, acest lucru poate agrava problemele legate de somn. Estrogenul scăzut poate declanșa bufeuri și transpirații nocturne, ambele putând face dificilă obținerea odihnei de care ai nevoie.

Acnee cronică

Excesul de androgeni (hormonii pe care atât bărbații, cât și femeile îi au) poate provoca o suprasolicitare a glandelor. Androgenii afectează, de asemenea, celulele pielii în și în jurul foliculilor de păr. Ambele lucruri pot bloca porii și pot provoca acnee.

Memorie încețoșată

Experții nu știu exact cum influențează hormonii creierul. Cu toate acestea este clar că schimbările în nivelul de estrogen și de progesteron pot afecta memoria.

Unii experți consideră că estrogenul ar putea afecta substanțele chimice din creier numite neurotransmițători. Problemele de atenție și de memorie sunt deosebit de frecvente în perioada perimenopauzei și menopauzei. Dar ele pot fi, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni, cum ar fi boala tiroidiană.

Probleme digestive

Stomacul este căptușit cu celule mici numite receptori care răspund la estrogen și progesteron. Când acești hormoni sunt într-o catitate mai mare sau mai mică decât de obicei, este posibil să observi modificări ale modului în care digeri alimente.

Câteva dintre acestea includ diaree, dureri de stomac, balonare și greață. Dacă ai probleme digestive, precum și probleme cum ar fi acnee și oboseală, nivelurile de hormoni ar putea fi cauza acestora.

Oboseală continuă

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui dezechilibru hormonal. Excesul de progesteron te poate face să te simți somnos. Un test de sânge simplu, de elastografie tirodiană poate indica dacă nivelul tău de hormoni este prea scăzut.

Schimbări de dispoziție și depresie

Cercetătorii consideră că un nivel scăzut al hormonilor sau schimbările rapide în nivelurile lor pot afecta starea de spirit.

Estrogenul afectează substanțele chimice cheie ale creierului, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina.

Creșterea apetitului și creșterea în greutate

Atunci când ești supărat sau iritat, așa cum se întâmplă atunci când nivelul de estrogen scade, poți observa o tendință de a mânca mai mult decât de obicei.

Acesta este motivul pentru care scăderile hormonale bruște sunt asociate cu o creștere în greutate. Scăderea nivelului de estrogen poate afecta și nivelul de leptină al organismului, un hormon care ajută la reglarea aportului alimentar.

Dureri de cap

Acestea sunt determinate de fluctuațiile nivelului de estrogen. Orice dureri de cap regulate sau cele care se manifestă cu aceeași intensitate în fiecare lună pot fi un indiciu că echilibrul tău hormonal este afectat.

Pierderea libidoului

Majoritatea oamenilor cred că testosteronul este un hormon masculin, dar acesta este prezent și în corpurile femeilor. Dacă nivelul de testosteron este mai scăzut decât în mod obișnuit, este posibil să fii mai puțin interesat de sex decât de obicei.

Mărirea sânilor

O scădere a estrogenului poate face țesutul mamar mai mic. Iar o creștere a hormonului poate îngroșa acest țesut, chiar provocând chisturi. Discută cu medicul dacă observi modificări la nivelul sânilor.

Hormonii sunt responsabili pentru multe dintre procesele care au loc în corpul nostru. Atunci când experimentezi un dezechilibru hormonal, simptomele pot fi extrem de variate. Dezechilibrul hormonal poate provoca o varietate de complicații grave, deci este important să soliciți tratament cât mai curând posibil.


Data actualizare: 20-12-2018 | creare: 20-12-2018 | Vizite: 13468
Bibliografie
1. What Are Hormones, And What Do They Do? Url: https://www.hormone.org/hormones-and-health/hormones/hormones-and-what-do-they-do
2. Causes of Hormone Imbalance. Url: https://womeninbalance.org/seventh-woman/causes/
3. Everything You Should Know About Hormonal Imbalance. Url: https://www.healthline.com/health/hormonal-imbalance
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum