Luminile UV folosite la interior ar putea reprezenta o sursă de poluare interioară

©

Autor:

Luminile UV folosite la interior ar putea reprezenta o sursă de poluare interioară
Studiul recent efectuat de MIT, publicat în jurnalul Environmental Science and Technology, adresează eficacitatea și siguranța utilizării luminilor ultraviolete (UV) cu lungime de undă de 222 nanometri în reducerea încărcăturii patogene din aerul interior. Deși aceste tipuri de lumini UV sunt considerate a fi sigure pentru ochi și piele, cercetările sugerează că ele pot produce compuși potențial dăunători în spațiile închise.
În mod specific, lumina UV interacționează inițial cu oxigenul din aer pentru a forma ozon, un compus cu risc pentru sănătatea umană. Mai mult, ozonul generat poate participa la alte reacții de oxidare, ducând la formarea de radicali OH, care sunt, de asemenea, puternic oxidanți. Victoria Barber, una dintre autorii studiului și profesor asistent la Universitatea din California, Los Angeles, subliniază faptul că acești oxidanți pot reacționa cu compușii organici volatili (COV) prezenți în aproape toate mediile interioare. Rezultatul este formarea de compuși organici volatili oxidați, care pot fi chiar mai periculoși pentru sănătatea umană decât precursorii lor neoxidați.

Situația este agravată de faptul că oamenii își petrec o mare parte din timp în spații închise, iar ratele scăzute de ventilație pot face ca acești compuși să se acumuleze la nivele relativ ridicate. De asemenea, cercetările indică faptul că aceste lumini UV nu ar trebui să fie considerate un substitut pentru ventilație, ci mai degrabă o acțiune complementară.

Jesse Kroll, profesor la MIT și unul dintre autorii studiului, sugerează că ar putea exista un „punct optim” în care beneficiile pentru sănătate oferite de deactivarea patogenilor sunt obținute fără a genera prea mulți poluanți dăunători, condiția fiind o ventilație corespunzătoare.

Rezultatele actuale provin din experimente de laborator riguros controlate, utilizând aer conținut într-o pungă de Teflon pentru testare. Etapa următoare a cercetării va include luarea de măsurători în spații interioare reale pentru a înțelege implicațiile complete ale acestor descoperiri în lumea reală.

În concluzie, studiul evidențiază necesitatea unei evaluări riguroase a potențialelor beneficii și riscuri asociate cu utilizarea dispozitivelor de radiație UV de 222 nanometri în spații interioare. Este crucială efectuarea unor studii suplimentare pentru a cuantifica potențialele impacte negative asupra sănătății înainte de a ne baza pe această tehnologie pentru prevenirea transmiterii bolilor în viitor.

sursa: Science Daily
foto: José-Luis Olivares, MIT; iStock

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 230
Bibliografie
Germicidal UV lights could be producing indoor air pollutants, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231018115618.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mini camera-UV care îți arată dacă ai aplicat suficientă cremă de protecție solară
  • Impactul dezinfectiei cu ultraviolete asupra transmiterii nozocomiale a SARS-CoV-2 și a altor microorganisme
  • Cum afectează soarele microbiomul pielii? (studiu)
  •