Compușii fenolici din alimentație - esențiali pentru prevenirea bolilor
©
Autor: Airinei Camelia
O revizuire publicată în jurnalul Antioxidants discută despre beneficiile pentru sănătate ale fenolilor din alimente, un tip de fitochimice obținute din surse naturale. Acești compuși includ flavone, flavonoli, izoflavone, lignani și curcuminoizi, printre altele. Articolul prezintă rezultatele revizuirii literaturii de specialitate privind beneficiile consumului de fenoli alimentari și asocierea acestora cu microbiomul intestinal.
Cercetarea descrie diferitele beneficii pentru sănătate ale consumului de polifenoli, inclusiv efectele acestora asupra artritei reumatoide, depresiei, inflamației, stresului oxidativ, bolilor cardiovasculare și bolilor neurodegenerative. De asemenea, sunt prezentate efectele unor compuși specifici, cum ar fi quercetina, epicatechina și galatul de epigalocatechină, asupra diferitelor afecțiuni.
Studiul mai evidențiază relația dintre polifenolii dietetici și microbiota intestinală. Mai exact, modul în care extractele de ceai verde și de cacao pot modula microbiomul, care, la rândul său, afectează diferite aspecte ale sănătății. De exemplu, consumul de cacao îmbunătățește funcția țesutului limfoid asociat intestinului și modifică abundența organismelor bacteriene care învelesc imunoglobulina A (IgA) în microbiota intestinală.
În general, rezultatele revizuirii sugerează că fenolii dietetici pot fi o modalitate eficientă de a preveni și de a gestiona diferite boli, în special atunci când sunt combinați cu un microbiom intestinal sănătos.
sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic / Shutterstock.com
Cercetarea descrie diferitele beneficii pentru sănătate ale consumului de polifenoli, inclusiv efectele acestora asupra artritei reumatoide, depresiei, inflamației, stresului oxidativ, bolilor cardiovasculare și bolilor neurodegenerative. De asemenea, sunt prezentate efectele unor compuși specifici, cum ar fi quercetina, epicatechina și galatul de epigalocatechină, asupra diferitelor afecțiuni.
Studiul mai evidențiază relația dintre polifenolii dietetici și microbiota intestinală. Mai exact, modul în care extractele de ceai verde și de cacao pot modula microbiomul, care, la rândul său, afectează diferite aspecte ale sănătății. De exemplu, consumul de cacao îmbunătățește funcția țesutului limfoid asociat intestinului și modifică abundența organismelor bacteriene care învelesc imunoglobulina A (IgA) în microbiota intestinală.
În general, rezultatele revizuirii sugerează că fenolii dietetici pot fi o modalitate eficientă de a preveni și de a gestiona diferite boli, în special atunci când sunt combinați cu un microbiom intestinal sănătos.
sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic / Shutterstock.com
Data actualizare: 11-04-2023 | creare: 11-04-2023 | Vizite: 260
Bibliografie
Antioxidant-rich phenolic compounds: A key to disease prevention, gut health, and brain homeostasis, link: https://www.news-medical.net/news/20230410/Antioxidant-rich-phenolic-compounds-A-key-to-disease-prevention-gut-health-and-brain-homeostasis.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni