Compușii fenolici din alimentație - esențiali pentru prevenirea bolilor

©

Autor:

Compușii fenolici din alimentație - esențiali pentru prevenirea bolilor
O revizuire publicată în jurnalul Antioxidants discută despre beneficiile pentru sănătate ale fenolilor din alimente, un tip de fitochimice obținute din surse naturale. Acești compuși includ flavone, flavonoli, izoflavone, lignani și curcuminoizi, printre altele. Articolul prezintă rezultatele revizuirii literaturii de specialitate privind beneficiile consumului de fenoli alimentari și asocierea acestora cu microbiomul intestinal.
Cercetarea descrie diferitele beneficii pentru sănătate ale consumului de polifenoli, inclusiv efectele acestora asupra artritei reumatoide, depresiei, inflamației, stresului oxidativ, bolilor cardiovasculare și bolilor neurodegenerative. De asemenea, sunt prezentate efectele unor compuși specifici, cum ar fi quercetina, epicatechina și galatul de epigalocatechină, asupra diferitelor afecțiuni.

Studiul mai evidențiază relația dintre polifenolii dietetici și microbiota intestinală. Mai exact, modul în care extractele de ceai verde și de cacao pot modula microbiomul, care, la rândul său, afectează diferite aspecte ale sănătății. De exemplu, consumul de cacao îmbunătățește funcția țesutului limfoid asociat intestinului și modifică abundența organismelor bacteriene care învelesc imunoglobulina A (IgA) în microbiota intestinală.

În general, rezultatele revizuirii sugerează că fenolii dietetici pot fi o modalitate eficientă de a preveni și de a gestiona diferite boli, în special atunci când sunt combinați cu un microbiom intestinal sănătos.

sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic / Shutterstock.com

Data actualizare: 11-04-2023 | creare: 11-04-2023 | Vizite: 260
Bibliografie
Antioxidant-rich phenolic compounds: A key to disease prevention, gut health, and brain homeostasis, link: https://www.news-medical.net/news/20230410/Antioxidant-rich-phenolic-compounds-A-key-to-disease-prevention-gut-health-and-brain-homeostasis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic
  • Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate
  • Polifenolii din struguri au efecte benefice în obezitatea cauzată de supraalimentare
  •