Metformin - un medicament antidiabetic reduce riscul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 de a necesita o intervenție de înlocuire totală a articula

©

Autor:

Metformin - un medicament antidiabetic reduce riscul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 de a necesita o intervenție de înlocuire totală a articula
Persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 care utilizează metformină, un medicament administrat în monoterapie sau concomitent cu insulina pentru reducerea nivelului glicemiei, pot prezenta un risc mai redus de a necesita intervenții chirurgicale de înlocuire totală a genunchiului și a șoldului. Cele două tipuri de intervenții chirurgicale sunt necesare în cazurile severe de osteoartrită, când durerile pacienților nu pot fi reduse prin alte tratamente. Din cauza faptului că diabetul de tip 2 crește riscul de osteoartrită, rezultatele studiului actual sugerează faptul că metformina prezintă un efect terapeutic la pacienții cu osteoartrită.

Bazat pe datele obținute de la peste 69.000 de persoane cu vârsta medie de 63 de ani diagnosticate cu diabet de tip 2, studiul actual și-a propus să afle dacă utilizarea metforminei a fost asociată cu un risc mai scăzut de înlocuire totală a genunchiului și de șold. Până în prezent, rezultatele studiilor efectuate anterior au produs rezultatele mixte și neconcludente.

Potrivit rezultatelor studiului actual, aproximativ 9 din 10 persoane care au necesitat o operație chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului sau șoldului sufereau de osteoartrită. În ceea ce privește asocierea între utilizarea metforminei și riscul de operație chirurgicală de înlocuire a articulațiilor, cercetătorii au descoperit că metformina reduce riscul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 de înlocuire a articulațiilor, sugerând un efect terapeutic potențial al metforminei la pacienții cu osteoartrită.

Osteoartrita reprezintă o afecțiune cronică comună caracterizată prin dureri articulare de diferite intensități, care uneori pot deveni extrem de severe, debilitante pentru pacient. Deoarece nu există medicamente care să prevină sau să inverseze osteoartrita, pacienții cu dureri severe și care nu cedează la medicamentația analgezică pot necesita intervenții chirurgicale de înlocuire totală a genunchiului și a șoldului. Estimările actuale indică faptul că numărul acestor intervenții chirurgicale va va ajunge la 572.000 pe an până în anul 2030.

Data actualizare: 30-12-2022 | creare: 30-12-2022 | Vizite: 391
Bibliografie
Metformin use associated with lower risk of joint replacement in people with type 2 diabetes, https://www.news-medical.net/news/20221219/Metformin-use-associated-with-lower-risk-of-joint-replacement-in-people-with-type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metforminul la femeile însărcinate cu SOP reduce riscul de avort în sarcinile avansate și de naștere prematură
  • Metformin (antidiabetic oral) - largi implicații pentru sănătate
  • Simulările computerizate oferă un avertisment cu privire la un tratament promițător al diabetului și cancerului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum