Microbiomul intestinal ar putea fi cheia prevenirii diabetului

©

Autor:

Microbiomul intestinal ar putea fi cheia prevenirii diabetului
Prediabetul, definit prin niveluri specifice ale glicemiei și hemoglobinei glicate, este un precursor al diabetului și prezintă riscuri semnificative pentru sănătate.
O analiză științifică a explorat diferențele în compoziția microbiomului intestinal între persoanele cu prediabet și cele sănătoase, evidențiind legătura dintre microbiom și metabolismul glucidic și lipidic. Importanța microbiomului intestinal derivă din rolul său în reglarea permeabilității intestinale și inflamației, procese care contribuie la rezistența la insulină și, eventual, la diabet.

Analiza publicată în jurnalul Nutrients a inclus un grup de prediabetici și un grup de control sănătos, evaluându-se compoziția lor microbiotică și impactul dietei asupra acesteia. Rezultatele indică o scădere a diversității și abundenței microbiomului la prediabetici, cu un profil bacterian diferit față de indivizii sănătoși. În particular, anumite bacterii benefice, care sunt asociate cu producerea de butirat și susținerea barierei intestinale, au fost găsite în cantități mai mici la prediabetici.

Studiul subliniază și implicațiile dietetice, recomandând o alimentație redusă în carbohidrați și bogată în fibre pentru a susține diversitatea microbiotică și a preveni deteriorarea barierei intestinale, ceea ce ar putea împiedica progresia prediabetului către diabet. Concluziile sugerează că intervențiile asupra microbiomului pot fi strategii promițătoare în prevenirea diabetului, prin menținerea unui metabolism sănătos și stabil.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-04-2024 | creare: 15-04-2024 | Vizite: 216
Bibliografie
Study reveals key gut microbiome differences in prediabetic patients, link: https://www.news-medical.net/news/20240411/Study-reveals-key-gut-microbiome-differences-in-prediabetic-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prediabetul poate fi legat de o sănătate cerebrală mai proastă
  • Prediabetul nu este atât de inofensiv cum s-ar putea crede
  • Au fost identificate 6 subtipuri de prediabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum